Loading...

سؤال 282_ حکم #قسم_خوردن_به_قرآن چیست؟


✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :

1⃣مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي جَعْفَرٍ قَوْلُ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ اللَّيْلِ إِذا يَغْشى وَ النَّجْمِ إِذا هَوى وَ مَا أَشْبَهَ ذَلِكَ فَقَالَ إِنَّ لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ أَنْ يُقْسِمَ مِنْ خَلْقِهِ بِمَا شَاءَ وَ لَيْسَ لِخَلْقِهِ أَنْ يُقْسِمُوا إِلَّا بِهِ
📚کافی ج7ص449

ترجمه :محمد بن مسلم گوید :به امام باقر علیه السلام گفتم :گفتار الهی در قرآن که می فرماید: «قسم به شب هنگامی که فرو می گیرد» و «قسم به ستاره هنگامی که فرود آید» و مانند آنها (بیانش چیست)؟ امام فرمود : همانا برای الله عزوجل است که به هر چیزی از خَلقَش که خواست سوگند یاد کند ولی خَلق او حق ندارند جز به او قَسَم بخورند.

2⃣عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: قَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ مَنْ حَلَفَ فَقَالَ لَا وَ رَبِّ الْمُصْحَفِ فَحَنِثَ فَعَلَيْهِ كَفَّارَةٌ وَاحِدَةٌ
📚کافی ج7ص461

ترجمه :امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود : کسی که قَسَم بخورد و بگوید «نه، به پروردگار قرآن قَسَم» و به موجب قَسَم خود وفا نکند، یک کفاره واحد بر عهده اوست.

3⃣عَنِ الْحُسَيْنِ بْنِ زَيْدٍ عَنِ الصَّادِقِ عَنْ آبَائِهِ عَنِ النَّبِيِّ فِي حَدِيثِ الْمَنَاهِي أَنَّهُ نَهَى أَنْ يَحْلِفَ الرَّجُلُ بِغَيْرِ اللَّهِ وَ قَالَ مَنْ حَلَفَ بِغَيْرِ اللَّهِ فَلَيْسَ مِنَ اللَّهِ فِي شَيْ ءٍ وَ نَهَى أَنْ يَحْلِفَ الرَّجُلُ بِسُورَةٍ مِنْ كِتَابِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ قَالَ مَنْ حَلَفَ بِسُورَةٍ مِنْ كِتَابِ اللَّهِ- فَعَلَيْهِ بِكُلِّ آيَةٍ مِنْهَا كَفَّارَةُ يَمِينٍ فَمَنْ شَاءَ بَرَّ وَ مَنْ شَاءَ فَجَرَ وَ نَهَى أَنْ يَقُولَ الرَّجُلُ لِلرَّجُلِ لَا وَ حَيَاتِكَ وَ حَيَاةِ فُلَانٍ
📚فقیه ج4ص3

ترجمه : در حدیث مناهی، رسول الله صلی الله علیه و آله نهی فرمودند از اینکه شخص به غیر الله قَسَم یاد کند و فرمودند : کسی که به غیر الله قَسَم بخورد از جانب خود در چیزی نیست (نزد الله هیچ مقامی ندارد یا در رحمت الله نیست یا... ) و از اینکه شخص به سوره ای از کتاب الله عزوجل قَسَم بخورد، نهی کردند و فرمودند :هر کس به سوره ای از کتاب الله قَسَم بخورد، به ازای هر یک آیه از آن سوره، یک کفاره قَسَم بر عهده اوست، پس هر که می خواهد (به موجب این قسم) عمل کند و راستی ورزد و هر که می خواهد خُلف کند و دروغ بگوید و نهی کردند از اینکه شخصی به دیگری بگوید :نه، به زندگی تو قَسَم یا به زندگی فلان شخص قَسَم.

4⃣مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا جَعْفَرٍ يَقُولُ لا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ الشَّيْطانِ قَالَ كُلُّ يَمِينٍ بِغَيْرِ اللَّهِ فَهِيَ مِنْ خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ
📚تفسیر عیاشی ج1ص74

ترجمه : محمد بن مسلم گوید : شنیدم امام باقر علیه السلام در مورد (آیه) «و از گام‌های شیطان پیروی نکنید» می فرمود : هر قَسَمی که به غیر الله باشد، از خُطُوات و گام‌های شیطان است.

✅از چند روایت فوق و سائر روایات این موضوع، چند نکته استفاده می شود :

1⃣قَسَم خوردن به غير الله و اسماء او مورد نهی است و چنین قَسَم هایی منعقد نمی شود و لذا #قسم_خوردن_به_قرآن منهي است و منعقد هم نمی شود و همچنین دست گذاشتن بر روی قرآن و قَسَم خوردن، عملی غیر شرعی و بدون مدرک است و چنین قسمی منعقد نمی شود و جزو گام‌های شیطان محسوب می شود.

2⃣قَسَم خوردن به سوره های قرآن، علاوه بر نهی های عمومی قَسَم خوردن به غیر الله، به طور خاص در حدیث سوم مورد نهی واقع شده و کفاره سنگین، یعنی یک کفاره قَسَم به ازای هر آیه از آن سوره برایش مقرر شده است. البته روشن نشده است که در صورت خُلف قَسَم و کذب بودن، این کفاره لازم می شود یا در هر حال چون قَسَم به غیر الله بوده است، مشمول چنین کفاره ای می شود، لذا باید شدیداً از چنین قَسَمی پرهیز کنیم که امرش شدید است.

3⃣اگر کسی به «رَبِّ قرآن» قَسَم بخورد، طبق حدیث دوم، چنین قَسَمی منعقد می شود زیرا در حقیقت به الله قَسَم یاد شده است چون رَبِّ مصحف همان الله است.

✅با یادگیری فرامین و اوامر اهل بیت علیهم السلام، خود را از منهيات الهی که عقل ناقص ما از درک و تشخیص آن عاجز است حفظ نماییم تا به جایگاه «ایمان» بر حسب تعریف امام صادق علیه السلام برسیم، چرا که آن حضرت فرمود :

ابْنِ رِئَابٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: إِنَّا لَا نَعُدُّ الرَّجُلَ مُؤْمِناً حَتَّى يَكُونَ لِجَمِيعِ أَمْرِنَا مُتَّبِعاً مُرِيداً

📚کافی ج2ص78

ترجمه :امام صادق علیه السلام فرمود : ما شخص را #مؤمن به حساب نمی آوریم تا اینکه در مورد تمام دستورات ما مُرید و پیرو باشد.

✅به امید نزدیک شدن به این جایگاه، همواره مشغول تعلیم و تعلم و عمل به کلام نورانی اهل بیت علیهم السلام باشیم. إن شاءالله

#قسم_خوردن

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹