Loading...

سؤال 280_ برای #تکبیرةالإحرام دستها چقدر باید بالا آورده شود؟


✅پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید :

1⃣صَفْوَانَ بْنِ مِهْرَانَ الْجَمَّالِ قَالَ: رَأَيْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ إِذَا كَبَّرَ فِي الصَّلَاةِ يَرْفَعُ يَدَيْهِ حَتَّى تَكَادَ تَبْلُغُ أُذُنَيْهِ
📚تهذیب ج2ص65

ترجمه :صفوان گوید :دیدم امام صادق علیه السلام وقتی در نماز تکبیر می گفتند، دستهایشان را بالا می آوردند تا جایی که نزدیک بود به گوششان برسد.

2⃣عَنِ ابْنِ سِنَانٍ يَعْنِي عَبْدَ اللَّهِ قَالَ: رَأَيْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ يُصَلِّي يَرْفَعُ يَدَيْهِ حِيَالَ وَجْهِهِ حِينَ اسْتَفْتَحَ.
📚تهذیب ج2ص65

ترجمه :عبدالله بن سنان گوید :دیدم امام صادق علیه السلام نماز می خواند و در هنگام استفتاح (یعنی موقع گفتن تکبیرة الإحرام) دو دست خود را مقابل صورت خود بالا می آورد.

3⃣عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ فِي قَوْلِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَ انْحَرْ قَالَ هُوَ رَفْعُ يَدَيْكَ حِذَاءَ وَجْهِكَ
📚تهذیب ج2ص66

ترجمه :امام صادق علیه السلام در مورد آیه «فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَ انْحَرْ»فرمودند : آن بالا آوردن دستها تا روبروی صورت است.

4⃣عَنْ أَبِي بَصِيرٍ قَالَ: قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ فِي حَدِيثٍ إِذَا افْتَتَحْتَ الصَّلَاةَ فَكَبَّرْتَ فَلَا ‌تُجَاوِزْ أُذُنَيْكَ وَ لَا تَرْفَعْ يَدَيْكَ بِالدُّعَاءِ فِي الْمَكْتُوبَةِ تُجَاوِزُ بِهِمَا رَأْسَكَ.
📚تهذیب ج2ص65

ترجمه :امام صادق علیه السلام در حدیثی فرمودند :وقتی نماز را افتتاح کردی و تکبیر گفتی، پس (دستهایت) را از دو گوشت فراتر مبر و برای دعا در نماز فریضه، دستهایت را از سرت بالاتر نبر.

5⃣عَنْ مَنْصُورِ بْنِ حَازِمٍ قَالَ: رَأَيْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ افْتَتَحَ الصَّلَاةَ فَرَفَعَ يَدَيْهِ حِيَالَ وَجْهِهِ وَ اسْتَقْبَلَ الْقِبْلَةَ بِبَطْنِ كَفَّيْهِ
📚تهذیب ج2ص66

ترجمه :منصور بن حازم گوید : دیدم امام صادق علیه السلام نماز را افتتاح نمودند، پس دو دست خود را مقابل صورتشان بالا آوردند و کف دست خود را رو به قبله نمودند.

6⃣عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَحَدِهِمَا قَالَ: تَرْفَعُ يَدَيْكَ فِي افْتِتَاحِ الصَّلَاةِ قُبَالَةَ وَجْهِكَ وَ لَا تَرْفَعُهُمَا كُلَّ ذَلِكَ
📚کافی ج 3ص309

ترجمه :امام صادق يا امام باقر عليهما السلام فرمود : در افتتاح نماز دو دستت را تا مقابل صورتت بالا می آوری و دو دستت را به طور کامل بالا نمی آوری.

✅از روایات فوق روشن است که موقع گفتن تکبیر در نماز دستها تا مقابل صورت و تا نزدیکی گوشها بالا آورده می شود و کف دست رو به قبله می شود اما نباید از گوشها تجاوز کند و رد شود.

✅البته در چند روایت هم، بالا آوردن دستها تا اندکی پایین تر از صورت و مقابل نحر و گودی گلو، رخصت داده شده است که در متن فوق، أحاديث مشهور عرضه گردید.

✅با توجه به حدیث 1⃣ و چند حديث دیگر، مشخص است که این نحوه بالا آوردن دست، فقط مخصوص تکبیرة الإحرام نیست و در کلیه تکبیرهای نماز به همین نحو دستها تا مقابل صورت و نزدیک گوشها بالا آورده می شود به گونه ای که کف دست ها به طرف قبله باشد.

✅به روایت نورانی زیر هم توجه فرمایید :


عَنْ حَرِيزٍ عَنْ زُرَارَةَ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ رَفْعُكَ يَدَيْكَ فِي الصَّلَاةِ زِينَتُهَا
📚تهذیب

ترجمه :امام صادق علیه السلام فرمود :بالا آوردن دستهایت در نماز، #زینت_نماز است.

✅إن شاءالله، نماز خود را با بالا آوردن دستها مطابق با سنت، زینت دهیم.

✅البته کلیه خوانندگان این متن اهل عمل به این أحاديث هستند ولی وظیفه همه ماست که کلیه اعمالی را که انجام می دهیم، از مبانی فقهی و روائی آن مطلع باشیم و در حقیقت عمل خود را بر فرموده های اهل بیت علیهم السلام و بر علم منطبق کنیم، نه اینکه عملی را سالها انجام دهیم ولی از روایات آن مطلع نباشیم و صِرف عادت و مشاهده انجام آن توسط دیگران، آن را انجام دهیم بلکه به دنبال یادگیری مبانی کلیه اعمال خود باشیم. إن شاءالله

#بالا_آوردن_دستها_موقع_تکبیرات_نماز

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹