Loading...

سؤال 279_ انسان چگونه می تواند #تقوی را در خود بالا ببرد؟


✅پاسخ: #تقوا یک واژه مشهور و بسیار پرکاربرد در قرآن و روایات می باشد.
پاسخ سؤال فوق بسیار گسترده است اما برای پاسخ مختصر به این سؤال، ابتدا تعریفی از تقوا می آوریم و سپس سه راه تقویت آن بیان می شود.

✅اما تعریف و تفسیر تقوا:

1⃣سُئِلَ الصَّادِقُ علیه السلام: عَنْ تَفْسِیرِ التَّقْوَی فَقَالَ أَنْ لَا یَفْقِدَکَ اللَّهُ حَیْثُ أَمَرَکَ وَ لَا یَرَاکَ حَیْثُ نَهَاک
📚بحار ج70ص285

ترجمه :از امام صادق علیه السلام در مورد #تفسیر_تقوا سؤال شد؛ فرمودند : این است که :الله آنجایی که تو را دستور داده است مبادا تو را نیابد و آن جاهایی که تو را نهی نموده است تو را نبیند.

2⃣عَنْ أَبِي بَصِيرٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنْ قَوْلِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقاتِهِ قَالَ يُطَاعُ فَلَا يُعْصَى وَ يُذْكَرُ فَلَا يُنْسَى وَ يُشْكَرُ فَلَا يُكْفَرُ
📚الزهد ص17

ترجمه : أبي بصير گوید : از امام صادق علیه السلام در مورد گفتار الله عزوجل که فرموده است : «حق تقوای الهی را پیشه کنید»، سؤال کردم؛ امام فرمودند :(این است که) الله اطاعت شود و نافرمانی نشود و یاد شود و فراموش نشود و شکر شود و ناسپاسی نشود.

✅اما سه راه برای تقویت تقوا :

✅از آنجا که تقوا متوجه اعمال و عملکرد انسان است، یک راه بسیار مؤثر و مهم برای اصلاح اعمال و در نتیجه تقویت و بالا بردن تقوا، نیکو نمودن و اقامه حقیقی نماز است :

1⃣لَمَّا وَلَّى أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ عَلِيُّ بْنُ أَبِي طَالِبٍ - مُحَمَّدَ بْنَ أَبِي بَكْرٍ مِصْرَ وَ أَعْمَالَهَا كَتَبَ لَهُ كِتَاباً وَ أَمَرَهُ أَنْ يَقْرَأَهُ عَلَى أَهْلِ مِصْرَ وَ يَعْمَلَ بِمَا وَصَّاهُ فِيهِ وَ ذَكَرَ الْكِتَابَ بِطُولِهِ إِلَى أَنْ قَالَ...وَاعْلَمْ أَنَّ كُلَّ شَيْ ءٍ مِنْ عَمَلِكَ تَبَعٌ لِصَلَاتِكَ فَمَنْ ضَيَّعَ الصَّلَاةَ فَإِنَّهُ لِغَيْرِهَا أَضْيَعُ.
📚امالی شیخ طوسی ص21

ترجمه : وقتی امیرالمؤمنین علیه السلام، محمدبن أبی بکر را بر مصر و اعمال آن ولایت داد، نامه ای برای او نوشت و دستور داد که برای اهل مصر آن را بخواند و به آنچه در آن سفارش نموده است عمل نماید. در بخشی از این نامه آمده است :
و بدان که هر چیزی از اعمال تو، تابع #نماز توست، پس کسی که نماز را ضایع و تباه کند، غیر نماز را بیشتر تباه خواهد نمود.

يُونُسَ بْنِ ظَبْيَانَ قَالَ: قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ اعْلَمْ أَنَّ الصَّلَاةَ حُجْزَةُ اللَّهِ فِي الْأَرْضِ فَمَنْ أَحَبَّ أَنْ يَعْلَمَ مَا أَدْرَكَ مِنْ نَفْعِ صَلَاتِهِ فَلْيَنْظُرْ فَإِنْ كَانَتْ صَلَاتُهُ حَجَزَتْهُ عَنِ الْفَوَاحِشِ وَ الْمُنْكَرِ فَإِنَّمَا أَدْرَكَ مِنْ نَفْعِهَا بِقَدْرِ مَا احْتَجَزَ وَ مَنْ أَحَبَّ أَنْ يَعْلَمَ مَا لَهُ عِنْدَ اللَّهِ فَلْيَعْلَمْ مَا لِلَّهِ عِنْدَهُ
📚معانی الأخبار ص236

ترجمه :امام صادق علیه السلام فرمود : بدان که همانا نماز بازدارنده الله در زمین است، پس کسی که می خواهد بداند چقدر از سود نمازش را درک نموده است، پس باید بنگرد اگر نمازش او را از فواحش و منکرات بازداشته است، همانا از سود نمازش به قدری که او را از فواحش و منکرات باز داشته است، درک نموده است و کسی که می خواهد بداند در نزد الله چه منزلتی دارد باید ببیند که الله در نزد او چه جایگاه و منزلتی دارد.

✅از دو روایت فوق به روشنی مشخص است که، هر چه نمازهای بهتری و با مراعات حدود آن مثل اخلاص و حضور قلب و طول دادن رکوع و سجده و غیره اقامه کنیم، سائر اعمال ما هم تابع نماز می شود و ما را از منکرات و فواحش باز می دارد و این همان رسیدن به تقواست.

2⃣قال علي عليه السلام :وَ اللَّهِ مَا أَرَی عَبْداً یَتَّقِی تَقْوَی تَنْفَعُهُ حَتَّی یَخْتَزِنَ لِسَانَهُ
📚نهج البلاغه خطبه 176

ترجمه :امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود : به الله قسم، نمی بینم که بنده تقوایی پیشه کند که به حال او سود دهد، تا اینکه زبانش را حبس کند و نگه دارد.

✅پس کسانی که دوست دارند تقوای سود آوری داشته باشند لازم است حتما نسبت به نگه داری زبان از جمیع سخنان نادرست کوشش کنند.

3⃣قال أمير المؤمنين : لَا یَسْتَطِیعُ أَنْ یَتَّقِیَ اللَّهَ مَنْ خَاصَمَ
📚نهج البلاغه حکمت 298

ترجمه : امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود :کسی که مخاصمه و جروبحث می کند، نمی تواند تقوای الهی پیشه کند.
✅إن شاءالله با ترک مخاصمه در همه ابعاد آن، بتوانیم به سوی تقوا حرکت کنیم و به جایگاه زیر برسیم :

علي عليه السلام فرمود :همانا #تقوا دوای درد قلبهای شماست و بینائی کوری دلهای شماست و شفای بیماری بدن‌های شماست و اصلاح فساد سینه های شماست و پاکی پلیدی نفس های شماست و جلای گرفتگی دیدگان شماست و امنیت وحشت قلوب شماست و نور سیاهی ظلمت شماست.
📚نهج البلاغه خطبه 191


https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹