#سؤال_1778_ حکم کسی که در شبهای ماه رمضان جنب يا محتلم شود و به خاطر حياء و خجالت از خانواده و دوستان، غسل جنابت را ترک کند تا اینکه طلوع فجر شود چیست؟
✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ أَحْمَدَ بْنِ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ عَنْ بَعْضِ أَصْحَابِنَا رَفَعَهُ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ الْحَیَاءُ حَیَاءَانِ حَیَاءُ عَقْلٍ وَ حَیَاءُ حُمْقٍ فَحَیَاءُ الْعَقْلِ هُوَ الْعِلْمُ وَ حَیَاءُ الْحُمْقِ هُوَ الْجَهْلُ.
📚 الکافی ج2ص106
رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله فرمودند : حياء دو نوع است : حیای عقل و حیای حماقت!
حیای عقل همان علم است و حیای احمقانه همان جهل است!
2⃣عَنْ أَبِی حَمْزَةَ عَنْ عَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ قَالَ: الْمُؤْمِنُ یَصْمُتُ لِیَسْلَمَ وَ یَنْطِقُ لِیَغْنَمَ.....وَ لَا یَعْمَلُ شَیْئاً مِنَ الْخَیْرِ رِیَاءً وَ لَا یَتْرُکُهُ حَیَاءً...
📚 الکافی ج2ص231
امام سجاد صلوات اللَّه علیه فرمود : مؤمن سکوت می کند تا سالم بماند و سخن می گوید تا غنیمت و بهره ببرد....... و چیزی از خیر و کار نیک را از روی ریا و خودنمایی انجام نمی دهد و آن را به خاطر #حیاء و خجالت ترک نمی کند!
3⃣عَنْ أَبِي عَبْداللَّه فِي رَجُلٍ أَجْنَبَ فِي شَهْرِ رَمَضَانَ بِاللَّيْلِ ثُمَّ تَرَكَ الْغُسْلَ مُتَعَمِّداً حَتَّى أَصْبَحَ قَالَ يُعْتِقُ رَقَبَةً أَوْ يَصُومُ شَهْرَيْنِ مُتَتَابِعَيْنِ أَوْ يُطْعِمُ سِتِّينَ مِسْكِيناً قَالَ وَ قَالَ إِنَّهُ حَقِيقٌ أَنْ لَا أَرَاهُ يُدْرِكُهُ أَبَداً
📚تهذيب ج۴ص۲۱۲
امام صادق علیه السلام در مورد شخصی که در شب ماه رمضان جنب می شود و #عمداً غسل را ترک می کند تا اینکه وارد صبح می شود فرمود : برده ای آزاد می کند #یا دو ماه پی در پی روز می گیرد #یا 60 مسکین را إطعام می کند!
و فرمود : سزاوار است که نبینم او را که ابدا آن را دیگر درک کند!
4⃣عَنْ سُلَیْمَانَ بْنِ جَعْفَرٍ الْمَرْوَزِیِّ عَنِ الْفَقِیهِ ع قَالَ: إِذَا أَجْنَبَ الرَّجُلُ فِی شَهْرِ رَمَضَانَ بِلَیْلٍ وَ لَا یَغْتَسِلُ حَتَّی یُصْبِحَ فَعَلَیْهِ صَوْمُ شَهْرَیْنِ مُتَتَابِعَیْنِ مَعَ صَوْمِ ذَلِکَ الْیَوْمِ وَ لَا یُدْرِکُ فَضْلَ یَوْمِهِ.
📚تهذيب ج۴ص۲۱۲
امام عسکری صلوات اللَّه علیه فرمود : در صورتی که شخص در ماه رمضان در شب جنب شود و (عمدا) غسل نکند تا اینکه صبح شود، پس دو ماه روزه پی در پی به همراه قضای آن یک روز بر عهده اوست و با این وجود باز هم فضیلت آن روز را درک نخواهد کرد!
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، کسی که در شبهای ماه رمضان جنب يا محتلم می شود، موظف است تا قبل از طلوع فجر غسل جنابت کند و اگر عمداً غسل جنابت خود را ترک کند تا اینکه طلوع فجر شود، علاوه بر معصیتی که مرتکب شده است، قضاء و کفاره بر عهده او قرار می گیرد و باید بعد از ماه رمضان روزه خود را قضاء نماید و برای کفاره، یا دو ماه پی در پی روزه بگیرد یا 60 مسکین را با یک مُد طعام برای هر کدام إطعام نماید.
✅ با توجه به روایت 1⃣ و 2⃣، ترک وظائف و اعمال دینی از روی خجالت و حیاء صحیح نیست و لذا کسی که به خاطر خجالت و حیاء غسل جنابت خود را در ماه رمضان تا طلوع فجر تأخیر انداخته است، عذرش شرعی و موجه نیست و عمداً با حال جنابت وارد روز ماه رمضان شده است و مشمول روایات 3⃣ و 4⃣ و غیره است و علاوه بر معصیتی که مرتکب شده است، قضاء و کفاره هم بر دوش او قرار می گیرد، زیرا چنین حیاء و خجالتی ناشی از حماقت و جهل است و از روی علم و عقل نیست!
✅ برای آگاهی از حکم ورود غیر عمدی به روز با حال جنابت در ماه رمضان و حالات مختلف آن، به این لینک رجوع فرمائید. إن شاءاللَّه
✅ برای آگاهی از حکم کسی که از انجام کفارهٔ روزه عاجز و ناتوان است به احادیث وارده در این لینک رجوع فرمائید. إن شاءاللَّه
#باقی_ماندن_بر_جنابت_تا_صبح
نظرات (0)