#سوال_1764_ آیا ولیّ دختر بکر می تواند بدون اذن دخترش او را به مردی تزویج نماید؟
✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنِ الْحَلَبِیِّ عَنْ أَبِی عَبْداللَّهِ فِی الْجَارِیَةِ یُزَوِّجُهَا أَبُوهَا بِغَیْرِ رِضًا مِنْهَا قَالَ لَیْسَ لَهَا مَعَ أَبِیهَا أَمْرٌ إِذَا أَنْکَحَهَا جَازَ نِکَاحُهُ وَ إِنْ کَانَتْ کَارِهَةً
📚 الکافی ج۵ص۳۹۳
امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد دختری که پدرش او را بدون رضایت او تزویج می کند فرمود : با وجود پدرش برای او امری نیست، در صورتی که پدرش او را به نکاح مردی درآورد، نکاح #جائز است، هر چند دختر کراهت داشته باشد!
2⃣عَنْ مَنْصُورِ بْنِ حَازِمٍ عَنْ أَبِی عَبْداللَّهِ قَالَ: تُسْتَأْمَرُ الْبِکْرُ وَ غَیْرُهَا وَ لَا تُنْکَحُ إِلَّا بِأَمْرِهَا.
📚 التهذیب ج۷ص۳۸۰
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : بکر و غیر بکر مورد مشورت و نظر خواهی قرار می گیرد و مورد نکاح قرار نمی گیرد مگر به أمر او!
3⃣عَنِ ابْنِ فَضَّالٍ عَنْ صَفْوَانَ قَالَ: اسْتَشَارَ عَبْدُ الرَّحْمَنِ مُوسَی بْنَ جَعْفَرٍ فِی تَزْوِیجِ ابْنَتِهِ لِابْنِ أَخِیهِ فَقَالَ افْعَلْ وَ یَکُونُ ذَلِکَ بِرِضَاهَا فَإِنَّ لَهَا فِی نَفْسِهَا نَصِیباً قَالَ وَ اسْتَشَارَ خَالِدُ بْنُ دَاوُدَ مُوسَی بْنَ جَعْفَرٍ فِی تَزْوِیجِ ابْنَتِهِ عَلِیَّ بْنَ جَعْفَرٍ فَقَالَ افْعَلْ وَ یَکُونُ ذَلِکَ بِرِضَاهَا فَإِنَّ لَهَا فِی نَفْسِهَا حَظّاً.
📚 التهذیب ج۷ص۳۷۹
صفوان گوید : عبدالرحمن در مورد تزویج دخترش به پسر برادرش با موسی بن جعفر صلوات اللَّه علیه مشورت نمود؛ امام فرمودند : این کار را انجام بده و اینکار با رضایت او باشد زیرا برای او در خودش نصیب هست!
گوید : و خالد بن داوود در مورد تزویج دخترش به علی بن جعفر با موسی بن جعفر صلوات اللَّه علیه مشورت نمود؛ امام فرمودند : اینکار را انجام بده و این أمر با رضایت او همراه باشد، زیرا برای او در خودش بهره و نصیب هست!
4⃣ضحاک بن مزاحم نقل میکند که گفت: از علی بن ابی طالب صلوات اللَّه علیه شنیدم که میفرمود : یک روز ابوبکر و عمر (لعنهما اللَّه) نزد من آمدند و گفتند که کاش پیش رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله میرفتی و فاطمه سلام اللَّه علیها را خواستگاری می کردی! پس من نزد ایشان رفتم و وقتی حضرت مرا دیدند تبسم نمودند و سپس فرمودند : ای اباالحسن! برای چه آمده ای؟ حاجتت چیست؟ پس من قرابت و قدمت خود در اسلام و نصرت و جهادم را متذکر شدم! رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله فرمودند : راست گفتی! تو از آنچه ذکر کردی افضل هستی! پس من گفتم : آیا فاطمه را به من تزویج می کنی؟! حضرت فرمودند : ای علی! قبل از تو مردانی او را خواستگاری کردند و من برایش ذکر کردم ولی در صورت او کراهت مشاهده نمودم! اما اینجا بمان تا بر تو وارد شوم و بر فاطمه عليها السلام وارد شد. پس فاطمه سلام الله علیها برخاست و ردای حضرت را گرفت و نعلین ایشان را (از پایش) درآورد و برایش آب وضو آورد و با دست خود او را وضو داد و پاهای او را شست و سپس نشست. حضرت به ایشان فرمودند : ای فاطمه! ایشان فرمود : بله! بله! حاجتت چیست ای رسول اللَّه؟ حضرت فرمودند : همانا علی بن ابی طالب صلوات اللَّه علیه کسی است که قرابت و فضیلت و اسلام او را می شناسی و من از پروردگارم درخواست نموده ام که تو را به بهترین و محبوبترین خلق خود تزویج نماید و ایشان (یعنی امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه) چیزی از أمر تو ذکر کرده است! پس نظرت چیست؟ پس فاطمه علیهاالسلام سکوت نمود و صورتش را برنگرداند و رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله در صورت او کراهت مشاهده نکرد! پس برخاست در حالی که می فرمودند : اللَّهُ أَکْبَر! سکوت او إقرار اوست! پس جبرئیل علیه السلام نزد او آمد و فرمود : ای محمد! او را به علی تزویج نما، زیرا اللَّه او را برای علی و علی را برای او پسندید! پس رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله او را به من تزویج نمود.....!
📚بحار الأنوار ج43ص93
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، پدر و جد پدری دختر، ولیّ و سرپرست دختر بکر هستند و اگر اینها دختر بکر را به مردی تزویج نمودند، عقد صحیح و جائز است ولی در روایات توصیه شده است که تزویج دختر با رضایت و اذن دختر و أمر و إقرار او باشد، چرا که خودش هم در نفس خود بهره و نصیب دارد.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)