#سوال_1751_ آیا دلّال و سِمسار می توانند بر کار خود اجرت بگیرند؟
✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ أَبِی وَلَّادٍ عَنْ أَبِی عَبْدِاللَّهِ وَ غَیْرِهِ عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ قَالَ: لَا بَأْسَ بِأَجْرِ السِّمْسَارِ إِنَّمَا یَشْتَرِی لِلنَّاسِ یَوْماً بَعْدَ یَوْمٍ بِشَیْءٍ مُسَمًّی إِنَّمَا هُوَ بِمَنْزِلَةِ الْأُجَرَاءِ
📚 الکافی ج۵ص۱۹۶
امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : مزد و اُجرت سمسار (دلّال) اشکالی ندارد، همانا او با مزد مشخص شده ای هر روز برای مردم خرید می کند. همانا او به منزله اجیرها می باشد!
2⃣عَنِ الْحُسَیْنِ بْنِ بشار عَنْ أَبِی الْحَسَنِ فِی الرَّجُلِ یَدُلُّ عَلَی الدُّورِ وَ الضِّیَاعِ وَ یَأْخُذُ عَلَیْهِ الْأَجْرَ قَالَ هَذِهِ أُجْرَةٌ لَا بَأْسَ بِهَا.
📚 الکافی ج۵ص۲۸۵
امام ابوالحسن صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که به خانه ها و املاک راهنمایی می کند و برای آن اُجرت و مزد می گيرد، فرمود : این اُجرت و مزد است، إشكالي به آن نیست!
3⃣عَنِ ابْنِ سِنَانٍ یَعْنِی عَبْدَ اللَّهِ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: سَأَلَهُ أَبِی وَ أَنَا حَاضِرٌ فَقَالَ رُبَّمَا أَمَرْنَا الرَّجُلَ یَشْتَرِی لَنَا الْأَرْضَ أَوِ الدَّوَابَّ أَوِ الْغُلَامَ أَوِ الْخَادِمَ وَ نَجْعَلُ لَهُ جُعْلًا فَقَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ لَا بَأْسَ بِهِ.
📚 التهذیب ج۶ص۳۸۱
عبدالله بن سنان گوید : پدرم در حضور من از امام صادق صلوات اللَّه علیه سؤال کرد و گفت : گاهی ما شخصی را أمر می کنیم که زمین یا حیوان یا غلام یا خادم برای ما بخرد و برای او مزدی قرار می دهیم. پس امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : اشکالی ندارد!
4⃣عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنِ ابْنِ أَبِی عُمَیْرٍ عَنْ بَعْضِ أَصْحَابِنَا مِنْ أَصْحَابِ الرَّقِیقِ قَالَ: اشْتَرَیْتُ لِأَبِی عَبْدِ اللَّهِ جَارِیَةً فَنَاوَلَنِی أَرْبَعَةَ دَنَانِیرَ فَأَبَیْتُ فَقَالَ لَتَأْخُذَنَّ فَأَخَذْتُهَا وَ قَالَ لَا تَأْخُذْ مِنَ الْبَائِعِ.
📚 الکافی ج۵ص۲۸۵
ابن أبي عمير گوید : یکی از اصحاب ما از برده فروشان گفت : برای امام صادق صلوات اللَّه علیه کنیزی خریداری نمودم. پس امام چهار دینار به من داد و من از گرفتن آن إبا نمودم! امام فرمودند : قطعاً آن را میگیری! پس من آن را گرفتم و امام فرمودند : از فروشنده نگیر!
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، فرد سمسار که واسطه بین خریدار و فروشنده می شود و برای شخصی خرید انجام می دهد یا فرد دلّال که جنس مورد نظر خریدار را پیدا می کند و به آن راهنمایی می کند، می توانند بابت عمل خود تعیین اُجرت نمایند و از فرد أمر کننده اُجرت بگیرند و چنین اُجرتی حلال و بدون إشكال می باشد.
طبق روایات فوق، سمسار و دلّال جایگاه و منزلت اجیر را دارند و بر این اساس، گرفتن اُجرت تعیین شده برایشان بدون اشکال می باشد.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر
https://t.me/porseshvapasokhe
https://t.me/porseshvapasokhe/3214
نظرات (0)