Loading...

سؤال 272_ #تکلیف_مردی_که_قادر_به_تأمین_نفقه_همسرش_نباشد ، چیست؟


✅پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید :

عَنْ رِبْعِيِّ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ وَ الْفُضَيْلِ بْنِ يَسَارٍ جَمِيعاً عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ فِي قَوْلِهِ تَعَالَى وَ مَنْ قُدِرَ عَلَيْهِ رِزْقُهُ فَلْيُنْفِقْ مِمَّا آتاهُ اللَّهُ قَالَ إِنْ أَنْفَقَ عَلَيْهَا مَا يُقِيمُ ظَهْرَهَا مَعَ كِسْوَةٍ وَ إِلَّا فُرِّقَ بَيْنَهُمَا
📚من لا یحضره الفقیه ج3ص441

ترجمه :امام صادق علیه السلام در مورد گفتار الله تعالی (در سوره طلاق آیه 7)،«پس کسی که رزقش بر او تنگ گردیده است، باید از همانچه الله به او داده است، خرج و انفاق کند»، فرمود : اگر (مرد) به اندازه ای که پشت زن را راست نماید(و او را سرپا نگه دارد) همراه با پوشش، خرج کند (که هیچ) و در غیر این صورت بین آن دو (با طلاق) جدائی انداخته می شود.

عَنْ أَبِي بَصِيرٍ يَعْنِي الْمُرَادِيَّ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا جَعْفَرٍ يَقُولُ مَنْ كَانَتْ عِنْدَهُ امْرَأَةٌ فَلَمْ يَكْسُهَا مَا يُوَارِي عَوْرَتَهَا وَ يُطْعِمْهَا مَا يُقِيمُ صُلْبَهَا كَانَ حَقّاً عَلَى الْإِمَامِ أَنْ يُفَرِّقَ بَيْنَهُمَا.
📚من لا یحضره الفقیه ج3ص441

ترجمه :ابو بصير گوید:شنیدم امام باقر علیه السلام فرمود : کسی که زنی نزد او باشد که به اندازه ای که عورت او پوشیده شود او را لباس نپوشاند و آن مقداری که سرپا و راست بماند به او طعام ندهد، بر امام حق است که بین آن دو (با طلاق) جدائی افکند.

رَوَى عَنْبَسَةُ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ إِذَا كَسَاهَا مَا يُوَارِي عَوْرَتَهَا وَ يُطْعِمُهَا مَا يُقِيمُ صُلْبَهَا أَقَامَتْ مَعَهُ وَ إِلَّا طَلَّقَهَا
📚کافی ج5ص512

ترجمه :امام صادق علیه السلام فرمود : وقتی به اندازه ستر عورت به او (یعنی زوجه) پوشش و لباس دهد و به اندازه ای که کمر او راست بماند به او طعام دهد، زن همراه او اقامت می کند و در غیر این صورت(مرد) او را #طلاق می دهد.

#نفقه

عَنْ أَبِي الْقَاسِمِ الْفَارِسِيِّ قَالَ: قُلْتُ لِلرِّضَا جُعِلْتُ فِدَاكَ إِنَّ اللَّهَ يَقُولُ فِي كِتَابِهِ فَإِمْساكٌ بِمَعْرُوفٍ أَوْ تَسْرِيحٌ بِإِحْسانٍ وَ مَا يَعْنِي بِذَلِكَ فَقَالَ أَمَّا الْإِمْسَاكُ بِالْمَعْرُوفِ فَكَفُّ الْأَذَى وَ إِحْبَاءُ النَّفَقَةِ وَ أَمَّا التَّسْرِيحُ بِإِحْسَانٍ فَالطَّلَاقُ عَلَى مَا نَزَلَ بِهِ الْكِتَابُ
📚تفسیر عیاشی ج1ص117

ترجمه : ابوالقاسم فارسی گوید :به امام رضا علیه السلام گفتم :فدایت شوم، الله در کتاب خود (در سوره بقره آیه 229)می فرماید : «پس یا نگه‌ داشتنی با معروف و نیکی یا آزاد نمودنی با احسان»، منظور چیست؟
امام فرمود: «نگه داشتن با معروف و نیکی»، باز داشتن آزار و اذیت (از زن) و بخشش نَفَقه (به زن) است و «آزاد نمودن با احسان»، طلاق دادن او بر حسب آنچه در قرآن نازل شده است، می باشد.

✅بر حسب آیات و روایات متعددی، نفقه زوجه دائم از خوراک و پوشاک و مسکن و سائر ضروریات بر عهده مرد می باشد که با احکام و آداب و حد و حدود خاصی در روایات متعددی بیان شده است. حال اگر مردی به هیچ نحوی قادر به #تأمین_مایحتاج_ضروری_همسر خود نشد، طبق احادیث فوق، باید زن خود را طلاق دهد و اگر طلاق نداد، خود امام بین آنها را جدائی می اندازد و طلاق می دهد.

✅نکته مهم این است که زیاده خواهی زن دلیل بر لزوم این طلاق نمی شود زیرا مشاهده می شود که از پوشش به مقدار پوشاندن زن و از خوراک هم به اندازه ای که پشت زن راست شود و سرپا بماند، کافی است که زن ملزم باشد که همراه مرد اقامت نماید تا الله فَرَجی برایشان قرار دهد و در يسر و آسانی قرار گیرند.

✅مطالب فوق که بر حسب آیه قرآن که در حدیث اول ذکر شد، در شرایط تنگدستی زوج است، شرایط خاص محسوب می شود و منافاتی با تأکیدات فراوان اهل بیت علیهم السلام به وسعت دادن به عيال ندارد و آنها در جای خود قرار دارد ولی گاهی اوقات برخی از مردان در تنگدستی خاصی قرار می گیرند که در پاسخ به اين سؤال که اکنون وظیفه آنها چیست، احادیث فوق مد نظر قرار می گیرد.

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹