Loading...

#سؤال_1660_ آیا مردی که زوجه سیده دارد می تواند زکات فطره زوجه خود را به سادات بدهد؟





✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣جعفر بن إبراهيم الهاشمي عن أَبِي عبداللَّه قال: قُلْتُ لَهُ أَ تَحِلُّ الصَّدَقَةُ لِبَنِي هَاشِمٍ فَقَالَ إِنَّمَا تِلْكَ الصَّدَقَةُ الْوَاجِبَةُ عَلَى النَّاسِ لَا تَحِلُّ لَنَا فَأَمَّا غَيْرُ ذَلِكَ فَلَيْسَ بِهِ بَأْسٌ

📚كافي ج۴ص۵۹

جعفر بن ابراهیم گوید : به امام صادق علیه السلام گفتم : آیا صدقه برای بنی هاشم حلال است؟ امام فرمود : آن #صدقه_واجب است که برای ما حلال نیست، اما غیر آن اشکالی ندارد.

2⃣أَحمد بن مُحَمَّد عن بعض أَصْحَابِنَا رَفَعَ الْحَدِيثَ قال: فَالنِّصْفُ لَهُ خَاصَّةً وَ النِّصْفُ لِلْيَتَامَى وَ الْمَسَاكِينِ وَ أَبْنَاءِ السَّبِيلِ مِنْ آلِ مُحَمَّدٍ الَّذِينَ لَا تَحِلُّ لَهُمُ الصَّدَقَةُ وَ لَا الزَّكَاةُ عَوَّضَهُمُ اللَّهُ مَكَانَ ذَلِكَ بِالْخُمُسِ

📚تهذيب ج۴ص۱۲۶

یکی از اصحاب حدیث را به امام رفع داده است که در مورد نحوه تقسیم خمس فرمود : پس نیمی از خمس، مال او (یعنی امام علیه السلام) است و نیم دیگر آن برای یتیمان و مساکین و در راه ماندگان از آل محمد صلی الله علیه و آله (یعنی سادات) که صدقه (واجب) و زکات برای آنها حلال نیست می باشد که اللَّه در عوض آن (یعنی زکات و صدقه واجب)، خمس را برای آنها قرار داده است!


3⃣عن زيد الشَّحَّام عن أَبي عبداللَّه قال: سَأَلْتُهُ عَنِ الصَّدَقَةِ الَّتِي حُرِّمَتْ عَلَيْهِمْ فَقَالَ هِيَ الزَّكَاةُ الْمَفْرُوضَةُ وَ لَمْ تحَرَم عَلَيْنَا صَدَقَةُ بَعْضِنَا عَلَى بَعْضٍ

📚تهذيب ج۴ص۵۹

زيد شحام گوید : از امام صادق علیه السلام در مورد صدقه اي که بر آنها حرام شده است سؤال کردم؛ امام فرمود : آن #زکات_فریضه است و صدقه برخی از ما بر برخی دیگر حرام نیست.



4⃣عن زرارة عن أَبي عبداللَّه قال: قُلْتُ لَهُ صَدَقَاتُ بَنِي هَاشِمٍ بَعْضِهِمْ عَلَى بَعْضٍ تَحِلُّ لَهُمْ فَقَالَ نَعَمْ صَدَقَةُ الرَّسُولِ تَحِلُّ لِجَمِيعِ النَّاسِ مِنْ بَنِي هَاشِمٍ وَ غَيْرِهِمْ وَ صَدَقَاتُ بَعْضِهِمْ عَلَى بَعْضٍ تَحِلُّ لَهُمْ وَ لَا تَحِلُّ لَهُمْ صَدَقَاتُ إِنْسَانٍ غَرِيبٍ

📚تهذيب ج۴ص۶۱

زرارة گوید : به امام صادق علیه السلام گفتم : #صدقات_بنی_هاشم_بر_همدیگر حلال است؟ فرمود : صدقه رسول صلی الله علیه و آله برای همه مردم از بنی هاشم و غیر آنها حلال است و صدقات بني هاشم نیز بر همدیگر حلال است ولی صدقات انسان غريب (یعنی غير سادات) برای آنها حلال نیست!



5⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَمَّا يَجِبُ عَلَى الرَّجُلِ فِي أَهْلِهِ مِنْ صَدَقَةِ الْفِطْرَةِ قَالَ تَصَدَّقْ عَنْ جَمِيعِ مَنْ تَعُولُ الْحَدِيثَ.

📚 الفقيه ج۲ص۱۸۲

محمد بن مسلم گوید : از امام باقر صلوات اللَّه علیه در مورد آنچه بر مرد از زکات فطره در مورد خانواده اش واجب است سؤال کردم؛ امام فرمودند : از جانب کلیه کسانی که قوت و نفقه آنها را می دهی صدقه بده!


6⃣قَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ فِي خُطْبَةِ الْعِيدِ يَوْمَ الْفِطْرِ أَدُّوا فِطْرَتَكُمْ فَإِنَّهَا سُنَّةُ نَبِيِّكُمْ وَ فَرِيضَةٌ وَاجِبَةٌ مِنْ رَبِّكُمْ فَلْيُؤَدِّهَا كُلُّ امْرِئٍ مِنْكُمْ عَنْ عِيَالِهِ كُلِّهِمْ ذَكَرِهِمْ وَ أُنْثَاهُمْ وَ صَغِيرِهِمْ وَ كَبِيرِهِمْ وَ حُرِّهِمْ وَ مَمْلُوكِهِمْ عَنْ كُلِّ إِنْسَانٍ مِنْهُمْ صَاعاً مِنْ تَمْرٍ أَوْ صَاعاً مِنْ بُرٍّ أَوْ صَاعاً مِنْ شَعِيرٍ.

📚 الفقيه ج۱ص۵۱۷


امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه در خطبه عید فطر فرمود : فطره خود را پرداخت کنید زیرا سنت پیامبر شما و فريضه واجبی از پروردگار شماست، پس هر کدام از شما از جانب همه عيال خود، زن و مرد آنها، کوچک و بزرگ آنها، آزاد و برده آنها، از جانب هر شخصی از آنها یک صاع از خرما یا یک صاع از گندم يا يک صاع از جو بدهد!



✅ با توجه به روایات فوق و غیره، هر چند سادات می توانند زکات و صدقات واجب خود را به سادات پرداخت نمایند، ولی در مورد این سؤال توجه به این نکته لازم است که هر چند این مرد زکات فطره زوجه سیده خود را پرداخت می کند، ولی پرداخت کننده و آن کسی که دادن زکات فطره بر او واجب است شوهر آن زن است و چون شوهرش از سادات نیست، نمی تواند زکات فطره ای که بر دوش اوست را به سادات بدهد و ملاک سنجش، فرد زکات دهنده و زکات گیرنده می باشد.


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹