#سؤال_254_ #حق_معلوم چيست و جایگاه مصرف آن کجاست؟
✅پاسخ :با دو آیه و چند حدیث زیر مطلب تا حدودی روشن می شود.
به جهت اختصار متن عربی احادیث حذف شد.
✅خداوند عزوجل در سوره معارج در توصیف کسانی که از آنها به خوبی یاد می کند، از جمله می فرماید:
« و آن کسانی که در اموالشان حق معلومی، از برای سائل و محروم وجود دارد »
✅و در سوره ی ذاریات مانند این توصیف را در مورد متقین ذکر نموده، و از جمله در مورد آنها می فرماید:
« و در اموال آنها حقی از برای سائل و محروم وجود دارد » .
✅ امام صادق علیه السلام در حدیثی از جمله سؤالاتی که از عمار ساباطی پرسیدند، این بود که فرمودند: آیا حق المعلوم را از مال خویش خارج می کنی؟
📚کافی ج3ص501
✅ امام صادق علیه السلام، که در حدیثی از جمله می فرمایند: و لکن خداوند عزوجل در اموال ثروتمندان حقوقی به غیر از زکات را فریضه قرار داده است، و او که عزت و جلالت ورزیده (در آیه ی بیست و چهارم سوره ی معارج) ، می فرماید:
« و آن کسانی که در اموالشان حق معلومی وجود دارد »
پس حق المعلوم چیزی غیر از زکات است، و آن چیزی است که شخص از برای خویش در مورد مالش تعیین و قطعی می کند؛ و بر او واجب است که آن را به اندازه ی توانایی و وسعت مالش تعیین و قطعی نماید، و آنچه را که بر عهده ی خویش تعیین و قطعی نموده است؛ اگر خواست هر روز و اگر خواست هر جمعه (یا هفته) و اگر خواست در هر ماه، پرداخت نماید .
📚کافی ج7ص12
#وجوب_حق_معلوم
در حدیثی در 📚مستدرک الوسائل ج7ص35، پرداخت سالانه نیز در این مورد ذکر گردیده است.
✅امام صادق علیه السلام که در پاسخ به سؤال اسماعیل بن جابر در مورد آیات فوق (آیات بیست و چهارم و بیست و پنجم سوره ی معارج که حق المعلوم در آن ذکر شده است) ، و این که آیا آن غیر از زکات است؟ فرمودند: آن (مربوط به) شخصی است که خداوند ثروتی از مال به او عطا می نماید، و او از آن به مقدار؛ هزار و دو هزار و سه هزار و کمتر و بیشتر خارج می کند، و به وسیله ی آن به رحم خویش صله (رسیدگی و احسان) می نماید، و بار سنگین را از دوش قوم خویش بر می دارد و اتفاقاتی را که برای آنها می افتد جبران می کند .
📚کافی ج7ص16
✅ و در باره ی تفسیر #موارد_مصرف_حق_المعلوم، به چند حدیث زیر نیز توجه فرمایید :
✅امام سجاد علیه السلام در حدیثی در توضیح موارد مصرف حق المعلوم در پاسخ به سؤال شخصی که در این باره می پرسد، می فرمایند: به وسیله ی آن؛ به رحمی #صله (رسیدگی و احسان) می کند، و ضعیفی را تقویت می نماید، و بار سنگینی را از دوش کسی بر می دارد، و یا با آن به برادری که در راه خداوند با او برادری می کند رسیدگی و احسان می نماید؛ و یا این که تو آن را برای جبران مصیبت ها و اتفاقاتی که پیش می آید، به کار می بری
شخص سؤال کننده با شنیدن این پاسخ گفت: خداوند عالم تر است که رسالت خویش را در کجا قرار دهد.
📚کافی ج7ص500
✅امام صادق علیه السلام که در پاسخ به شخصی که از ایشان درخواست وامی تا زمان گشایش نمود، از او پرسیدند: تا درآمدی که به دست آید؟ گفت: به خداوند سوگند، نه؛ فرمودند: پس تا معامله ای که (مبلغ) آن بازگشت نماید؟ گفت: به خداوند سوگند، نه؛ فرمودند: پس تا ملکی که فروش رود؟ گفت: به خداوند سوگند، نه، فرمودند: پس تو از کسانی هستی که خداوند برای او در اموال ما حقی قرار داده است؛ سپس کیسه ای را که حاوی درهم هایی بود فراخواندند و دست خویش را داخل آن کردند و یک مشت از آن به او عطا نمودند . سپس فرمودند: تقوای خداوند را پیشه کن و نه زیاده روی کن و نه تنگ بگیر، لکن (خرج کردنت) در حد اعتدال میان این دو باشد؛ و به درستی که ولخرجی و بی رویه مصرف کردن از اسراف است، و خداوند عزّوجلّ (در آیه ی بیست و ششم سوره ی بنی اسرائیل) می فرماید: « و هیچ گونه بی رویه مصرف مکن و ولخرجی منما »
📚وسائل ج6ص27
✅ امام صادق علیه السلام که در مورد تفسیر محروم در آیه ی بیست و پنجم سوره ی معارج، فرمودند: محروم، بیچاره و کم روزیی است که از (نتیجه ی) کوشش دست خویش در خرید و فروش محروم گشته است .
📚وسائل ج6ص30
✅- و در حدیثی دیگر می فرمایند: #محروم، شخصی است که در مورد عقلش مشکلی نیست، ولی از لحاظ روزی به او وسعت داده نشده است؛ و او همان بیچارهٔ کم روزی و بی بخت در روزی است.
📚وسائل ج6ص30
✅مشخص شد که #حق_معلوم با توجه به آیات قرآن و احادیث وارده چیزی است که شخص به صورت روزانه یا هفته ای یا ماهانه یا سالانه بر حسب توانایی مالی خود برای خود مقرر می کند و آن را از مال خویش خارج نموده و در راههای مذکور انفاق می نماید.
#مصارف_حق_معلوم
نظرات (0)