سؤال 251_با توجه به وجوب #عقیقه خواستم بپرسم کسی که والدینش برای او عقیقه نکرده اند، آیا می تواند در روز عید قربان گوسفندی برای خود عقیقه نماید و شرایط آن چیست؟
✅پاسخ : در پست های گذشته، از روایات اهل بیت علیهم السلام فهمیدیم که عقیقه برای مولود در روز هفتم از امور واجب شده بر پدر می باشد که در صورت توانایی در روز هفتم و در غیر این صورت هنگام توانایی، لازم است از جانب فرزند خود گوسفندی را عقیقه نماید.
✅اما کسی که پدر برای او عقیقه انجام نداده است، دو راه برای جبران آن دارد که با ذکر روایات آن بیان می شود :
عَنْ عُمَرَ بْنِ يَزِيدَ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ إِنِّي وَ اللَّهِ مَا أَدْرِي كَانَ أَبِي عَقَّ عَنِّي أَمْ لَا قَالَ فَأَمَرَنِي أَبُو عَبْدِ اللَّهِ فَعَقَقْتُ عَنْ نَفْسِي وَ أَنَا شَيْخٌ كَبِيرٌ
📚کافی ج6ص25
ترجمه :عمر بن يزيد گوید :به امام صادق علیه السلام گفتم :من به الله قسم نمی دانم که پدرم برای من عقیقه انجام داده است یا خیر؟ گوید:پس امام صادق علیه السلام به من دستور داد که برای خود عقیقه کنم در حالی که من شیخ کبیری بودم.
عَنْ سَمَاعَةَ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنْ رَجُلٍ لَمْ يَعُقَّ عَنْهُ وَالِدُهُ حَتَّى كَبِرَ فَكَانَ غُلَاماً شَابّاً أَوْ رَجُلًا قَدْ بَلَغَ فَقَالَ إِذَا ضُحِّيَ عَنْهُ أَوْ ضَحَّى الْوَلَدُ عَنْ نَفْسِهِ فَقَدْ أَجْزَأَ عَنْهُ عَقِيقَتُهُ وَ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ الْوَلَدُ مُرْتَهَنٌ بِعَقِيقَتِهِ فَكَّهُ أَبَوَاهُ أَوْ تَرَكَاهُ.
📚کافی ج6ص39
ترجمه :سماعة گوید :از (امام صادق علیه السلام) در مورد شخصی که پدرش برایش عقیقه انجام نداده است تا اینکه بزرگ شده و پسر جوانی یا مرد بالغی شده است، پرسیدم؛ امام فرمودند : اگر (در روز عید قربان) از جانب او #قربانی شود یا خود شخص برای خودش در عید قربان، قربانی کند، از عقیقه او کفایت می کند و فرمود : رسول الله صلی الله علیه و آله فرمودند : فرزند در گرو و رهن عقیقه خویش است، چه پدر و مادر او را از آن باز کنند و چه او را در این رهن و گرو ترک نمایند.
عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: إِذَا لَمْ يُعَقَّ عَنِ الصَّبِيِّ وَ ضُحِّيَ عَنْهُ أَجْزَأَهُ ذَلِكَ عَنْ عَقِيقَتِهِ.
📚المقنع شيخ صدوق ص336
ترجمه :امام باقر علیه السلام فرمود :در صورتی که برای کودک عقیقه نشود و از جانب او قربانی (در روز عید قربان) انجام شود، این قربانی از عقیقه او کفایت می کند.
✅از سه روایت فوق مشخص است که آن کسی که اطلاع ندارد که پدرش برایش عقیقه نموده است یا خیر، برای خودش عقیقه می کند و روشن است که در این امر باید شرایط و آداب عقیقه را مراعات کند ولی کسی که می داند برایش عقیقه نشده است، طبق روایت دوم و سوم اگر برایش در عید قربان، قربانی شود و یا خودش برای خود در عید قربان، قربانی انجام دهد از عقیقه او هم کفایت می کند و باز روشن است که این قربانی شرایط و احکام قربانی عید را دارد و احکام عقیقه را ندارد اگر چه از عقیقه شخص هم کفایت می کند.
✅اما در مورد شرایط عقیقه ای که انسان برای خودش انجام می دهد، تفاوت خاصی با عقیقه ای که پدر در روز هفتم انجام می دهد ندارد و همان آداب را شخص مراعات می کند که ان شاءالله در آینده در قسمت جدائی آداب کلی عقیقه بیان خواهد شد. اما در صورت انجام قربانی در روز عید قربان، مراعات همان آداب اُضحیه و عید قربان لازم است نه آداب عقیقه
✅با جستجوی کلمه «عقیقه» در مطالب کانال می توانید به برخی دیگر از احکام عقیقه دست یابید.
#کفایت_کردن_قربانی_از_عقیقه
نظرات (0)