Loading...

سؤال٢۴٢- آیا #دور_انداختن_هسته_خرما ، اسراف محسوب می شود؟


✅پاسخ :به روایت زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ دَاوُدَ الرَّقِّيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: إِنَّ الْقَصْدَ أَمْرٌ يُحِبُّهُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ وَ إِنَّ السَّرَفَ أَمْرٌ يُبْغِضُهُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ حَتَّى طَرْحَكَ النَّوَاةَ فَإِنَّهَا تَصْلُحُ لِشَيْ ءٍ وَ حَتَّى صَبَّكَ فَضْلَ شَرَابِكَ.

📚 الکافی ج4ص52

ترجمه : امام صادق علیه السلام فرمود :همانا #میانه_روی امری است که الله عز وجل آن را دوست دارد و همانا #اسراف امری است که الله عز وجل آن را دشمن می دارد حتی اگر هسته خرما را دور بیاندازی چرا که آن به درد چیزی می خورد(و قابل استفاده است) و حتی دور ریختن زیادی(و ته مانده) نوشیدنی ات (نیز اسراف است)



2⃣ عَنْ سُلَيْمَانَ بْنِ صَالِحٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ مَا أَدْنَى مَا يَجِي ءُ مِنَ الْإِسْرَافِ قَالَ ابْتِذَالُكَ ثَوْبَ صَوْنِكَ وَ إِهْرَاقُ فَضْلِ إِنَائِكَ وَ أَكْلُكَ التَّمْرَ وَ رَمْيَكَ بِالنَّوَى هَاهُنَا وَ هَاهُنَا.

📚 الکافی ج6ص460

سلیمان بن صالح گوید : به امام صادق علیه السلام گفتم :کمترین چیزی که از #اسراف می آید چیست؟ ( #کمترین_حد_اسراف چیست؟) امام فرمودند : (کمترین حد اسراف این است که) لباس تجمل و آبرو داری و شایسته نگهداری را لباس کهنه و غیر شایسته نگهداری قرار دهی (و هر جا هر جا و مثلا برای کار و جاهایی که لباس آسیب می بیند، آن را بپوشی) و زیادی و ته مانده ظرف (آب) را دور بریزی و خرما را بخوری و هسته آن را اینجا و آنجا بیاندازی.


✅با توجه به تعریف و مصداق ها و مثال‌هایی که در دو حدیث فوق برای اسراف بیان شده است، دور انداختن هسته خرما در صورتی که برای چیزی قابل استفاده باشد، اسراف می باشد. لازم به ذکر است که در زمانهای گذشته هسته خرما علاوه بر استفاده برای کاشتن درخت خرما، برای خوراک دام نیز استفاده می شده است و امروزه نیز علاوه بر استفاده جهت خوراک دام، برای مداوای برخی از بیماری‌ها استفاده می شود، البته ممکن است در بسیاری از شهرها هیچ استفاده ای برای آن متصور نباشد ولی نکته ای که این روایت به ما تعلیم می دهد ظرافت و گستردگی امر اسراف است که باید شدیدا به آن توجه نمود. از آنجا که دور ریختن چند قطره آب در ته لیوان، مشمول اسراف و مذمت های قرآنی و روائی اسراف است، لازم است با بررسی و تفکر، صدها مصداق اسراف را از لابه لای اجزای زندگی خانوادگی و اجتماعی خود بیرون بکشیم و در رفع آنها تلاش کنیم.

✅نکته ای که از احادیث فوق روشن می شود، گستردگی مفهوم اسراف می باشد که با توجه به مذمت های فراوان از اسراف، در احادیث اهل بیت علیهم السلام و کبیره بودن گناه اسراف در لسان حجت های الهی، لازم است عنایت خاص نسبت به مصادیق اسراف صورت گیرد چرا که هیچ کدام از ما با این تعاریف از اسراف خالی و جدا نیستیم و مشاهده می شود که امروزه در کلیه نعمت های الهی چقدر اسراف و تبذیر می‌شود ولی پیروان قرآن و عترت با الهام از این احادیث باید در مصرف صحیح و دور از اسراف نعمت های الهی، نمونه و الگو باشند.

#چند_نمونه_اسراف :

✅به عنوان مثال، امروزه آبگرمکن ها درجه تنظیم حرارت دارند و اگر ما آن را بیش از حد لازم گرم کنیم و مجبور به استفاده از آب سرد مخلوط با آن شویم، این اضافه مصرف سوخت بیهوده، اسراف است یا در شستشوی لباس و وضو و غسل کردن و صدها مورد دیگر این امر جاری است و کیست که بتواند ادعا کند که زندگی من از اسراف خارج است؟!

در کتاب مستدرک روایت شده که امام باقر علیه السلام فرمود : پدرم امام سجاد علیه السلام اگر می دید که تکه ای نان اگر چه به آن مقدار که مورچه می تواند حمل کند باشد، در منزل دور انداخته شده است، به همان میزان از قوت و خوراک و سهمیه روزانه اهل خود کم می کرد!

✅باید گفت : یا زین العابدین (علیه السلام) بیا و امروزه در زندگی مدعیان تشیع نگاهی بیفکن که اموری بس عجیب مشاهده می فرمایید، از کثرت اسراف در طعام و آب و....

✅اللّهُمّ صَلّ عَلَی مُحَمّدٍ وَ آلِهِ، وَ امْنَعْنِی مِنَ السّرَفِ، وَ حَصّنْ رِزْقِی مِنَ التّلَفِ، وَ وَفّرْ مَلَکَتِی بِالْبَرَکَةِ فِیهِ، وَ أَصِبْ بِی سَبِیلَ الْهِدَایَةِ لِلْبِرّ فِیمَا أُنْفِقُ مِنْهُ.
📚صحیفه سجادیه
قسمتی از دعای بیستم (مکارم الاخلاق)

✅با خواندن این دعا، در راه اصلاح کمک بجوییم. إن شاءالله

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹