#سوال_1406_ اگر حشراتی مانند مگس و مانند آن در غذا یا نوشیدنی بیفتد آیا آن غذا یا نوشیدنی قابل خوردن است؟
✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ عَمَّارٍ السَّابَاطِیِّ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: سُئِلَ عَنِ الْخُنْفَسَاءِ وَ الذُّبَابِ وَ الْجَرَادِ وَ النَّمْلَةِ وَ مَا أَشْبَهَ ذَلِکَ یَمُوتُ فِی الْبِئْرِ وَ الزَّیْتِ وَ السَّمْنِ وَ شِبْهِهِ قَالَ کُلُّ مَا لَیْسَ لَهُ دَمٌ فَلَا بَأْسَ بِهِ.
📚 التهذیب ج۱ص۲۳۰
از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد سوسک و مگس و ملخ و مورچه و مانند آن که در چاه یا در روغن زیتون و کَره و مانند آن می میرد سؤال شد؛ امام فرمودند : هر آنچه #خون ندارد اشکالی به آن نیست!
2⃣عَنْ حَفْصِ بْنِ غِیَاثٍ عَنْ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ قَالَ: لَا یُفْسِدُ الْمَاءَ إِلَّا مَا کَانَتْ لَهُ نَفْسٌ سَائِلَةٌ.
📚 التهذیب ج۱ص۲۳۱
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : آب را فاسد (نجس) نمی کند مگر آنچه دارای خون روان و جهنده باشد!
3⃣عَنْ أَبِی بَصِیرٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنِ الْفَأْرَةِ تَقَعُ فِی السَّمْنِ أَوْ فِی الزَّیْتِ فَتَمُوتُ فِیهِ فَقَالَ إِنْ کَانَ جَامِداً فَتَطْرَحُهَا وَ مَا حَوْلَهَا وَ یُؤْکَلُ مَا بَقِیَ وَ إِنْ کَانَ ذَائِباً فَأَسْرِجْ بِهِ وَ أَعْلِمْهُمْ إِذَا بِعْتَهُ.
📚 التهذیب ج۷ص۱۲۹
ابوبصیر گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد موش که در داخل روغن حیوانی (کَره) يا روغن زیتون می افتد و در آن می میرد سؤال کردم؛ امام فرمودند : اگر روغن جامد است، موش و روغنهایی که اطراف موش است دور می اندازی و مابقی آن خورده می شود و اگر مایع است آن را برای چراغ استفاده کن و وقتی آن را می فروشی آنها را آگاه کن!
4⃣عَنْ مُعَاوِیَةَ بْنِ وَهْبٍ وَ غَیْرِهِ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ فِی جُرَذٍ مَاتَ فِی زَیْتٍ مَا تَقُولُ فِی بَیْعِ ذَلِکَ فَقَالَ بِعْهُ وَ بَیِّنْهُ لِمَنِ اشْتَرَاهُ لِیَسْتَصْبِحَ بِهِ.
📚 التهذیب ج۷ص۱۲۹
معاویة بن وهب و دیگران به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتند : در مورد موشی که در روغن زیتون می میرد چه می فرمائید؟ فرمود : آن را بفروش و برای کسی که آن را می خرد بیان کن تا برای روشن کردن چراغ استفاده کند!
5⃣عَنْ إِسْمَاعِیلَ بْنِ عَبْدِ الْخَالِقِ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّه قَالَ: سَأَلَهُ سَعِیدٌ الْأَعْرَجُ السَّمَّانُ وَ أَنَا حَاضِرٌ عَنِ الزَّیْتِ وَ السَّمْنِ وَ الْعَسَلِ تَقَعُ فِیهِ الْفَأْرَةُ فَتَمُوتُ کَیْفَ یُصْنَعُ بِهِ قَالَ أَمَّا الزَّیْتُ فَلَا تَبِعْهُ إِلَّا لِمَنْ تُبَیِّنُ لَهُ فَیَبْتَاعُ لِلسِّرَاجِ وَ أَمَّا الْأَکْلُ فَلَا وَ أَمَّا السَّمْنُ فَإِنْ کَانَ ذَائِباً فَهُوَ کَذَلِکَ وَ إِنْ کَانَ جَامِداً وَ الْفَأْرَةُ فِی أَعْلَاهُ فَیُؤْخَذُ مَا تَحْتَهَا وَ مَا حَوْلَهَا ثُمَّ لَا بَأْسَ بِهِ وَ الْعَسَلُ کَذَلِکَ إِنْ کَانَ جَامِداً.
📚 قرب الإسناد ص۶۰
اسماعیل بن عبدالخالق گوید : سعید أعرج روغن فروش در حضور من از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد روغن زیتون و روغن حیوانی (کَره) و عسل که موشی در آن می افتد و می میرد سوال کرد که آن را چه کند؟ امام فرمودند : اما روغن زیتون را نفروش مگر به کسی که برایش تبیین نمایی تا آن را برای چراغ بخرد ولی برای خوردن خیر!
اما روغن حیوانی اگر مایع است که همین حکم را داد و اگر جامد است و موش در بالای آن است، زیر موش و اطراف آن برداشته می شود و دیگر مشکلی ندارد و عسل نیز اگر جامد باشد همین حکم را دارد!
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، حشرات و حیواناتی مانند مگس، سوسک و ملخ و غیره که دارای خون روان و جهنده نیستند، در صورتی که در آب یا خوردنی بمیرند موجب نجاست آن نمی شوند و آن آب و غذا قابل خوردن و قابل استفاده برای طهارت و وضو و غیره می باشد.
اما اگر حیوانی که مانند موش دارای خون جهنده و روان است در آب یا نوشیدنی بمیرد، قابل استفاده برای خوردن و طهارت نیست مگر اینکه چیز جامدی مانند روغن جامد یا عسل جامد باشد که با برداشتن روغن یا عسل اطراف آن میته، مابقی قابل استفاده برای خوردن و فروش می باشد.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)