Loading...

#سوال_1376_ بنده خانه ام را نقداً به شخصی فروختم و او مبلغی به من داده است و مدتی است رفته است که پول خانه را بیاورد و خانه را تحویل بگیرد و خبری از او نیست. من تا کی موظف هستم که صبر کنم؟



✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عن عبد الرحمن بن الْحَجَّاجِ قال: اشْتَرَیْتُ مَحْمِلًا فَأَعْطَیْتُ بَعْضَ ثَمَنِهِ و تَرَکْتُهُ عِنْدَ صَاحِبِهِ ثُمَّ احْتُبِسْتُ أَیَّاماً ثُمَّ جِئْتُ إِلَی بَائِعِ الْمَحْمِلِ لآِخُذَهُ فَقَالَ قَدْ بِعْتُهُ فَضَحِکْتُ ثُمَّ قُلْتُ لَا و اللَّهِ لَا أَدَعُکَ أَوْ أُقَاضِیَکَ فَقَالَ لِی تَرْضَی بِأَبِی بَکْرِ بْنِ عَیَّاشٍ قُلْتُ نَعَمْ فَأَتَیْتُهُ فَقَصَصْنَا عَلَیْهِ قِصَّتَنَا فقال أَبُوبَکْرٍ بِقَوْلِ مَنْ تُرِیدُ أَنْ أَقْضِیَ بَیْنَکُمَا أَبِقَوْلِ صَاحِبِکَ أَوْ غَیْرِهِ قال قُلْتُ: بِقَوْلِ صَاحِبِی قَالَ سَمِعْتُهُ یَقُولُ مَنِ اشْتَرَی شَیْئاً فَجَاءَ بِالثَّمَنِ مَا بَیْنَهُ وَ بَیْنَ ثَلَاثَةِ أَیَّامٍ و إِلَّا فَلَا بَیْعَ لَهُ

📚کافی ج۵ص۱۷۲

عبدالرحمن بن حجاج گوید : من کجاوه ای را خریدم و قسمتی از بهای آن را دادم و آن را پیش صاحبش گذاشتم و چند روز گرفتار شدم و سپس نزد فروشنده کجاوه آمدم تا آن را از او بگیرم. او گفت : من آن را فروختم! من خندیدم و گفتم نه به اللَّه قسم! تو را رها نمی کنم یا اینکه تو را به پیش قاضی می برم! او گفت : به ابوبکر بن عیاش راضی هستی؟ گفتم : بله! پس نزد او آمدم و داستان خود را برایش نقل کردیم!
او گفت : با قول چه کسی می خواهی بین شما قضاوت کنم؟ آیا با قول امام خودت یا غیر آن؟ من گفتم : با قول امام و صاحب خودم! او گفت : از او (یعنی از امام صادق صلوات اللَّه علیه) شنیدم که می فرمود : کسی که چیزی را بخرد و تا #سه‌روز بهای آن را بیاورد که هیچ و در غیر این صورت بیعی برای او نیست (بیع باطل است)!



2⃣عن زرارة عن أبی جعفر قال: قُلْتُ لَهُ الرَّجُلُ یَشْتَرِی مِنَ الرَّجُلِ الْمَتَاعَ ثُمَّ یَدَعُهُ عِنْدَهُ فَیَقُولُ حَتَّی آتِیَکَ بِثَمَنِهِ قَالَ إِنْ جَاءَ فِیمَا بَیْنَهُ و بَیْنَ ثَلَاثَةِ أَیَّامٍ وَ إِلَّا فَلَا بَیْعَ لَهُ

📚فقیه ج۳ص۲۰۲

زراره گوید : به امام باقر صلوات اللَّه علیه گفتم : شخصی کالایی را از فردی می خرد و آن کالا را نزد او می‌گذارد و می گوید : این باشد تا اینکه پول آن را برایت بیاورم. امام فرمود : اگر تا #سه‌روز آمد که هیچ و در غیر این صورت بیعی برای او نیست!


3⃣عن علی بن یقطین أنه سأل أباالحسن عن الرجل یبیع البیع و لا یقبضه صاحبه و لا یقبض الثمن قال فإن الأجل بینهما ثلاثة أیام فإن قبض بیعه و إلا فلا بیع بینهما

📚تهذیب ج۷ص۲۲

علي بن یقطین از امام کاظم صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که کالایی را می فروشد ولی صاحبش آن را تحویل نمی گیرد و او نیز پول آن را تحویل نمی گیرد سؤال کرد؛ امام فرمود : مهلت بین آنها #سه‌روز است، اگر کالای خود را تحویل گرفت که هیچ، و در غیر این صورت بیعی بین آنها نیست!


3⃣عن عبدصالح قال:من اشتری بیعا فمضت ثلاثة أیام و لم یجئ فلا بیع له

📚تهذیب ج۷ص۲۲

امام کاظم صلوات اللَّه علیه فرمود : کسی که چیزی را بخرد و #سه‌روز بگذرد و نیاید، پس بیعی برای او نیست!


4⃣عن أبی عبدالله و أبی الحسن فی الرجل یشتری الشیء الذی یفسد من یومه و یترکه حتی یأتیه بالثمن قال إن جاء فیما بینه و بین اللیل بالثمن و إلا فلا بیع له

📚کافی ج۵ص۱۷۲

امام صادق و امام کاظم صلوات اللَّه علیهما در مورد شخصی که چیزی را که همان روز فاسد می شود خریده است و نزد فروشنده گذاشته است تا بهای آن را بیاورد فرمود : اگر از آن موقع تا شب بهای آن را آورد که هیچ و در غیر این صورت بیعی برای او نیست!


6⃣عن أبی عبدالله فی حدیث قال: العهدة فیما یفسد من یومه مثل البقول و البطیخ و الفواکه یوم إلی اللیل

📚فقیه ۳ص٢۰٣

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : تعهد در مورد آنچه مانند سبزیجات و خربزه و میوه‌جات همان روز خراب می شوند، یک روز تا شب است!


✅ با توجه به روایات فوق و غیره، اگر کالایی مورد معامله قرار گیرد ولی :

1_ بهای کامل کالا به فروشنده داده نشود.

2_ و خریدار کالا را تحویل نگیرد.

3_ و شرط مدت برای #زمان_پرداخت_بهای_کالا یا قسمتی از آن نکرده باشند

4_ و شرط مدت برای #زمان_تحویل_کالا یا بخشی از آن نکرده باشند

اعتبار این معامله به مدت سه روز می باشد و اگر در مدت سه روز خریدار برای تحویل گرفتن کالا و پرداخت بهای آن نیاید، بیعی در بین آنها نیست و فروشنده می تواند کالای مذکور را به فرد دیگری بفروشد.

✅ این مدت در مورد چیزهایی که یکروزه فاسد می شوند، یک روز تا شب می باشد.

✅ #بیع_نسیئه و #پیش_فروش شامل احکام فوق نیست.


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ و آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ و الْعَافِیَةَ و النَّصْر

https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹