#سوال_1372_ #نماز_شب چند رکعت است و چگونه خوانده می شود؟
کیفیة صلاة اللیل و عدد رکعاته
✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عن الرضا فی کتابه إلی المأمون قال:... و السنة أربع و ثلاثون رکعة ثمان رکعات قبل فریضة الظهر... و ثمان رکعات فی السحر و الشفع و الوتر ثلاث رکعات تسلم بعد الرکعتین و رکعتا الفجر
📚عیون أخبارالرضا ج۲ص۱۲۳
امام رضا صلوات اللَّه علیه در حدیثی فرمود : نمازهای سنت 34 رکعت است.. تا آنجا که فرمود : هشت رکعت در سحر و سه رکعت نماز شفع و وتر که بعد از دو رکعت آن سلام می دهی و دو رکعت نافله صبح!
2⃣رجاء بن أبی الضحاک فی حدیث قال:کان الرضا....ثم یأوی إلی فراشه فإذا کان الثلث الأخیر من اللیل قام من فراشه بالتسبیح و التحمید و التهلیل و التکبیر و الاستغفار و استاک ثم توضأ ثم قام إلی صلاة اللیل فیصلی ثمانی رکعات و یسلم فی کل رکعتین...ثم یقوم فیصلی رکعتی الشفع یقرأ فی کل رکعة منهما الحمد مرة و قل هو الله أحد ثلاث مرات و یقنت فی الثانیة قبل الرکوع و بعد القراءة فإذا سلم قام و صلی رکعة الوتر یتوجه فیها و یقرأ فیها الحمد مرة و قل هو الله أحد ثلاث مرات و قل أعوذ برب الفلق مرة واحدة و قل أعوذ برب الناس مرة واحدة و یقنت فیها قبل الرکوع و بعد القراءة إلی أن قال و یقول أستغفر الله و أسأله التوبة سبعین مرة فإذا سلم جلس فی التعقیب ما شاء الله فإذا قرب من الفجر قام فصلی رکعتی الفجر یقرأ فی الأولی الحمد و قل یا أیها الکافرون- و فی الثانیة الحمد و قل هو الله أحد- فإذا طلع الفجر أذن و أقام و صلی الغداة رکعتین
📚عیون أخبارالرضا ج۲ص۱۸۱
رجاء در حدیثی روایت نموده است که امام رضا صلوات اللَّه علیه بعد از نماز عشاء به رختخواب می رفت و هنگامی که یک سوم آخر شب می شد با سبحان الله و الحمدلله و لااله الا الله و الله اکبر و استغفر الله از رختخواب خود برمی خواست و مسواک می زد و وضو می گرفت و سپس به نماز شب می ایستاد و هشت رکعت نماز می خواند و سر هر دو رکعت سلام می داد ......سپس برمی خواست و دو رکعت #نماز_شفع را می خواند و در هر رکعت از آن سوره حمد را یکبار و سوره توحید را #سه_بار قرائت می نمود و در رکعت دوم قبل از رکوع و بعد از قرائت #قنوت به جا می آورد و هنگامی که سلام می داد بر می خاست و یک رکعت #نماز_وتر را می خواند که #دعای_توجه را در آن می خواند و در آن سوره حمد را یکبار و سوره توحید را سه بار و سوره فلق را یکبار و سوره ناس را هم یکبار قرائت می نمود و در آن بعد از قرائت و قبل از رکوع قنوت به جا می آورد... تا آنجا که فرمود : در قنوت آن هفتاد مرتبه می گفت : «أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ وَ أَسْأَلُهُ التَّوْبَةَ» و هنگامی که سلام می داد آن مقداری که اللَّه بخواهد در تعقیب می نشست و هنگامی که نزدیک طلوع فجر می شد برمی خاست و دو رکعت نافله صبح را می خواند و در آن در رکعت اول سوره حمد و سوره کافرون و در رکعت دوم حمد و سوره توحید را قرائت می کرد و هنگامی که فجر طلوع می کرد اذان و اقامه می گفت و دو رکعت نماز صبح را می خواند!
3⃣عن أبی عبدالله قال: صلاة النافلة ثمان رکعات حین تزول الشمس قبل الظهر.... و ثمان رکعات من آخر اللیل تقرأ فی صلاة اللیل بقل هو الله أحد و قل یا أیها الکافرون فی الرکعتین الأولیین و تقرأ فی سائرها ما أحببت من القرآن ثم الوتر ثلاث رکعات یقرأ فیها جمیعا قل هو الله أحد و تفصل بینهن بتسلیم ثم الرکعتان اللتان قبل الفجر تقرأ فی الأولی منهما قل یا أیها الکافرون و فی الثانیة قل هو الله أحد
📚تهذیب ج۲ص۵
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : نماز نافله هشت رکعت در هنگام زوال خورشید قبل از نماز ظهر است... تا آنجا که فرمود : و هشت رکعت در آخر شب که در نماز شب در دو رکعت اول بعد از حمد سوره کافرون و توحید را قرائت می کنی و در بقیه آن (بعد از حمد) آنچه که خواستی از قرآن قرائت می کنی و سپس نماز وتر که در هر سه رکعت آن بعد از حمد سوره توحید را قرائت می کنی و بین آنها (یعنی بعد از دو رکعت از آن) با سلام فاصله می دهی و سپس دو رکعت نماز نافله ای که قبل از نماز صبح است را می خوانی که در رکعت اول آن بعد از حمد سوره کافرون و در رکعت دوم بعد از حمد سوره توحید را قرائت می کنی!
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، نماز شب که وقت آن از نیمه شب آغاز می شود به این صورت است که ابتدا 8 رکعت نماز به صورت چهار نماز دو رکعتی به نیت نماز شب خوانده می شود و سپس دو رکعت نماز شفع خوانده می شود و سپس یک رکعت نماز وتر خوانده می شود که در همان یک رکعت قنوت گرفته می شود که از جمله أدعیه بسیار سفارش شده آن هفتاد بار استغفار می باشد و بعد از آن نافله نماز صبح خوانده می شود که جمعاً 13 رکعت می شود.
✅ البته أدعیه و سوره های خاصی نیز برای نافله شب توصیه شده است که هر کسی مایل باشد می تواند آنها را یاد بگیرد و انجام دهد.
https://t.me/porseshvapasokhe
اللّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ و آلِ مُحَمَّدٍ
و عَجِّلْ فَرَجَهُمْ و العَنْ أعْدَاءَهم
نظرات (0)