#سوال_1183_ در چه صورتی زکات فطره مهمان بر عهده میزبان است؟
✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ عُمَرَ بْنِ يَزِيدَ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنِ الرَّجُلِ يَكُونُ عِنْدَهُ الضَّيْفُ مِنْ إِخْوَانِهِ فَيَحْضُرُ يَوْمُ الْفِطْرِ يُؤَدِّي عَنْهُ الْفِطْرَةَ فَقَالَ نَعَمْ الْفِطْرَةُ وَاجِبَةٌ عَلَى كُلِّ مَنْ يَعُولُ مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَى صَغِيرٍ أَوْ كَبِيرٍ حُرٍّ أَوْ مَمْلُوكٍ.
📚 الفقيه ج۲ص۱۷٨
📚 الكافي ج۴ص۱۷۳
عمر بن يزيد گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد مردی که مهمانی از برادران او نزد او می باشد، پس روز فطر فرا می رسد سؤال کردم که آیا زکات فطره را از جانب او پرداخت نماید؟ امام فرمودند : بله! زکات فطره بر هر کسی که از زن و مرد، کوچک و بزرگ، آزاد و برده قوت و خوراک او را می دهد واجب است!
2⃣عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سِنَانٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: كُلُّ مَنْ ضَمَمْتَ إِلَى عِيَالِكَ مِنْ حُرٍّ أَوْ مَمْلُوكٍ فَعَلَيْكَ أَنْ تُؤَدِّيَ الْفِطْرَةَ عَنْهُ الْحَدِيثَ.
📚 الكافي ج۴ص۱۷۰
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : هر کسی را که از آزاد و برده به عيال خود ضمیمه نمایی، پس بر توست که زکات فطره را از جانب او پرداخت نمایی!
3⃣قَالَ الشَّيْخُ فِي الْخِلَافِ رَوَى أَصْحَابُنَا أَنَّ مَنْ أَضَافَ إِنْسَاناً طُولَ شَهْرِ رَمَضَانَ وَ تَكَفَّلَ بِعَيْلُولَتِهِ لَزِمَتْهُ فِطْرَتُهُ.
📚 الخلاف ص۲۰۹
شيخ طوسی گوید : اصحاب ما روایت نموده اند که همانا کسی که انسانی را در طول ماه رمضان مهمان کند و عهده دار قوت او شود، فطريه او بر او لازم است!
✅ با توجه به روایت اول و اطلاق روایت دوم و امثال آن، اگر مهمانی در ماه رمضان در نزد شخص باشد و نزد او بماند تا اینکه «يوم الفطر» یعنی روز فطر که طبق روایاتی که در #سوال_971 ذکر گردید از مغرب آغاز می شود فرا برسد، موظف است زکات فطره را برای او ادا نماید.
✅ روایت سوم نقل به معنا می باشد و با توجه به نبود روایت خاصی غیر از حدیث 1⃣، احتمالا نقل به معنای همان حدیث می باشد و نمی توان الفاظ آن را عین بیان امام دانست و از آن حکم خاصی استخراج نمود.
✅ جزئیات دیگری در روایات خاص مهمان غیر از حدیث 1⃣ نرسیده است و ظاهر عبارت آن نشان می دهد که تفاوتی ندارد که آن فرد چه مقدار از ماه رمضان را به ضیافت و مهمانی آن شخص گذرانده است و با روایت موجود، کسی که قبل از مغرب روز آخر ماه رمضان مهمان کسی می شود و تا فرارسیدن يوم الفطر که از اذان مغرب آغاز می شود مهمان او بماند، ادای زکات فطره او بر عهده میزبان قرار می گیرد.
✅ روایت خاص دیگری در شرح اطلاقات حدیث 1⃣ نرسیده است و بیان خاص روائی بیشتر مستلزم استجابت دعای زیر است :
اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ
نظرات (0)