Loading...

#سوال_1137_ آیا می توان به نواصب صدقه داد؟




✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :



1⃣عَنْ عَلِيِّ بْنِ بِلَالٍ قَالَ: كَتَبْتُ إِلَيْهِ أَسْأَلُهُ هَلْ يَجُوزُ أَنْ أَدْفَعَ زَكَاةَ الْمَالِ وَ الصَّدَقَةَ إِلَى مُحْتَاجٍ غَيْرِ أَصْحَابِي فَكَتَبَ لَا تُعْطِ الصَّدَقَةَ وَ الزَّكَاةَ إِلَّا أَصْحَابَكَ

📚 التهذيب ج۴ص۵۳

علي بن بلال گوید : به امام صلوات اللَّه علیه نامه نوشتم و از ایشان پرسیدم : آیا جائز است که زکات مال و صدقه را به فرد محتاجی غیر از اصحاب (یعنی غیر شیعیان) بدهم؟ امام نوشتند : #صدقه و #زکات را عطا نکن مگر به اصحابت (یعنی شیعیان)!


2⃣عَنْ عُمَرَ بْنِ يَزِيدَ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الصَّدَقَةِ عَلَى النُّصَّابِ وَ عَلَى الزَّيْدِيَّةِ- فَقَالَ لَا تَصَدَّقْ عَلَيْهِمْ بِشَيْءٍ وَ لَا تَسْقِهِمْ مِنَ الْمَاءِ إِنِ اسْتَطَعْتَ وَ قَالَ الزَّيْدِيَّةُ هُمُ النُّصَّابُ.

📚 التهذيب ج۴ص۵۳

عمر بن يزيد گوید : از امام صلوات اللَّه علیه در مورد صدقه دادن به ناصبی ها و زیدیه سؤال کردم؛ امام فرمودند : چیزی به آنها صدقه مده و اگر می توانی از آب به آنها ننوشان و فرمود : زیدیه نیز نواصب هستند!


3⃣عَنْ سَدِيرٍ الصَّيْرَفِيِّ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ أُطْعِمُ سَائِلًا لَا أَعْرِفُهُ مُسْلِماً قَالَ نَعَمْ أَعْطِ مَنْ لَا تَعْرِفُهُ بِوَلَايَةٍ وَ لَا عَدَاوَةٍ لِلْحَقِّ إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ وَ قُولُوا لِلنَّاسِ حُسْناً وَ لَا تُطْعِمْ مَنْ نَصَبَ لِشَيْءٍ مِنَ الْحَقِّ أَوْ دَعَا إِلَى شَيْءٍ مِنَ الْبَاطِلِ.

📚 الكافي ج۴ص۱۳

سدير گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : آیا گدایی را که نمی شناسم مسلمان باشد إطعام کنم؟ فرمود : بله، آنکسی را که نه به ولایت می شناسی و نه به عداوت با حق، عطا کن، همانا اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ (در سوره البقرة آيه ۸۳) می فرماید : «به مردم نیک بگوئید» و کسی را که با چیزی از حق دشمنی می کند یا به چیزی از باطل دعوت می کند إطعام نکن!



4⃣عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه في حديث قَالَ :فَأَمَّا النَّاصِبُ فَلَا يَرِقَّنَّ قَلْبُكَ عَلَيْهِ وَ لَا تُطْعِمْهُ وَ لَا تَسْقِهِ وَ إِنْ مَاتَ جُوعاً أَوْ عَطَشاً وَ لَا تُغِثْهُ...... فَإِنَّ أَبِي نِعْمَ الْمُحَمَّدِيُّ كَانَ يَقُولُ مَنْ أَشْبَعَ نَاصِباً مَلَأَ اللَّهُ جَوْفَهُ نَاراً يَوْمَ الْقِيَامَةِ مُعَذَّباً كَانَ أَوْ مَغْفُوراً لَهُ

📚 أصل زيد النرسي ص ۵۱

امام صادق صلوات اللَّه علیه در حدیثی فرمود : اما #ناصبی را هرگز دلت به حال او نسوزد و به او طعام مخوران و به او چیزی ننوشان، هر چند از گرسنگی و تشنگی بمیرد و به فریاد او نرس.... چرا که پدرم که بهترین فرد از خاندان محمد صلی الله علیه و آله بود می فرمود : کسی که یک ناصبی را سیر کند، اللَّه در روز قیامت شکمش را از آتش پُر می کند، چه مورد عذاب واقع شود و چه مورد آمرزش!



5⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عَلِيِّ بْنِ عِيسَى عَنْ عَلِيَّ بْنَ مُحَمَّدٍ الْهَادِيَ في حديث.... مَنْ تَصَدَّقَ عَلَى نَاصِبٍ فَصَدَقَتُهُ عَلَيْهِ لَا لَهُ

📚 مستطرفات السرائر ص۶۸

امام هادی صلوات اللَّه در پاسخ سؤالی از محمد بن علی بن عیسی نوشتند : کسی که به ناصبی صدقه بدهد، صدقه او به زیان اوست نه به سودش!


✅ با توجه به روایات فوق و غیره، به افرادی که مشخص است که ناصبی هستند نمی توان صدقه و زکات مال را عطا کرد و نمی توان طعام و نوشیدنی به نواصب داد. البته در مورد مستضعفین و کسانی که مذهب آنها را نمی شناسیم و امکان استعلام مذهب آنها نیست، رخصت هایی با حدود و احکام خاصی رسیده است ولی فردی که مشخصاً ناصبی باشد، صدقه دادن به او به شدت منهی می باشد.



✅ در مورد معنای ناصبی، از جمله به روایت 6⃣1⃣ و 7⃣1⃣ از سؤال 889 رجوع فرمایید :

https://t.me/porseshvapasokhe/1504

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹