Loading...

#سوال_1087_ اگر کسی بعد از کشیدن مسح سر، دست راستش خشک ‌شود، برای مسح پا وظیفه اش چیست؟



✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ زُرَارَةَ وَ بُكَيْرٍ أَنَّهُمَا سَأَلَا أَبَا جَعْفَرٍ عَنْ وُضُوءِ رَسُولِ اللَّهِ فَدَعَا بِطَشْتٍ أَوْ تَوْرٍ فِيهِ مَاءٌ-.... الي ان قال... ثُمَّ مَسَحَ رَأْسَهُ وَ قَدَمَيْهِ بِبَلَلِ كَفِّهِ- لَمْ يُحْدِثْ لَهُمَا مَاءً جَدِيداً-

📚 الكافي ج۳ص۲۵

زراره و بکیر از امام باقر صلوات اللَّه علیه در مورد وضوی رسول اللّه صلی الله علیه و آله سؤال کردند؛ حضرت طشت یا ظرفی که در آن آب بود را درخواست نمودند..... تا آنجا که راوی گوید : سپس امام صلوات اللَّه علیه سر و دو پایش را با رطوبت دستش مسح کرد و آب جدیدی برای آنها برنداشت...


2⃣ عَنْ زُرَارَةَ بْنِ أَعْيَنَ قَالَ: حَكَى لَنَا أَبُو جَعْفَرٍ وُضُوءَ رَسُولِ اللَّهِ فَدَعَا بِقَدَحٍ مِنْ مَاءٍ.... الي ان قال.... ثُمَّ مَسَحَ بِبِلَّةِ مَا بَقِيَ فِي يَدَيْهِ رَأْسَهُ وَ رِجْلَيْهِ- وَ لَمْ يُعِدْهُمَا فِي الْإِنَاءِ.

📚 التهذيب ج۱ص۵۵

زراره گوید : امام باقر صلوات اللَّه علیه وضوی رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله را برای ما حکایت نمود.... تا آنجا که گوید : سپس با رطوبت باقیمانده در دو دستش، سر و دو پای خود را مسح نمود و مجددا آنها را در ظرف آب داخل نکرد!


3⃣ عَنْ زُرَارَةَ قَالَ: قَالَ أَبُو جَعْفَرٍ أَ لَا أَحْكِي لَكُمْ وُضُوءَ رَسُولِ اللَّهِ فَقُلْنَا بَلَى فَدَعَا بِقَعْبٍ فِيهِ شَيْ ءٌ مِنْ مَاءٍ- فَوَضَعَهُ بَيْنَ يَدَيْهِ ثُمَّ حَسَرَ عَنْ ذِرَاعَيْهِ... الي ان قال... وَ تَمْسَحُ بِبِلَّةِ يُمْنَاكَ نَاصِيَتَكَ- وَ مَا بَقِيَ مِنْ بِلَّةِ يَمِينِكَ ظَهْرَ قَدَمِكَ الْيُمْنَى- وَ تَمْسَحُ بِبِلَّةِ يَسَارِكَ ظَهْرَ قَدَمِكَ الْيُسْرَى..

📚 الكافي ج3ص25

زراره گوید : امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : آیا وضوی رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله را برای شما حکایت نکنم؟ گفتیم : چرا!
حضرت ظرفی طلب کردند که مقداری آب در آن بود و مقابل خود گذاشتند و آستین‌های خود را بالا زدند.... تا آنجا که فرمود : با رطوبت دست راستت موی جلوی سر خود را مسح می کنی و با آنچه از رطوبت دست راست باقی می ماند روی پای راستت را مسح می کنی و با رطوبت دست چپت روی پای چپت را مسح می کنی!



4⃣ مُحَمَّدُ بْنُ عَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْنِ قَالَ: قَالَ الصَّادِقُ إِنْ نَسِيتَ مَسْحَ رَأْسِكَ فَامْسَحْ عَلَيْهِ وَ عَلَى رِجْلَيْكَ مِنْ بِلَّةِ وُضُوئِكَ فَإِنْ لَمْ يَكُنْ بَقِيَ فِي يَدِكَ مِنْ نَدَاوَةِ وُضُوئِكَ شَيْءٌ فَخُذْ مِمَا بَقِيَ مِنْهُ فِي لِحْيَتِكَ وَ امْسَحْ بِهِ رَأْسَكَ وَ رِجْلَيْكَ وَ إِنْ لَمْ يَكُنْ لَكَ لِحْيَةٌ فَخُذْ مِنْ حَاجِبَيْكَ وَ أَشْفَارِ عَيْنَيْكَ وَ امْسَحْ بِهِ رَأْسَكَ وَ رِجْلَيْكَ وَ إِنْ لَمْ يَبْقَ مِنْ بِلَّةِ وُضُوئِكَ شَيْءٌ أَعَدْتَ الْوُضُوءَ.

📚 الفقيه ج۱ص۶۰

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : اگر مسح سرت را فراموش کردی، پس بر سر و دو پایت از رطوبت وضوی خود مسح کن و اگر از رطوبت وضویت در دستت چیزی باقی نمانده بود از آنچه در ریشت باقی مانده بود بگیر و سر و دو پای خود را با آن مسح کن اگر ریش نداشتی از (رطوبت) دو ابرو و پلک‌های چشمانت بگیر و سر و دو پای خود را مسح کن و اگر از رطوبت وضویت چیزی باقی نمانده بود، وضویت را اعاده می کنی!


✅ با توجه به روایات فوق و غیره، برای مسح سر و پاها در وضو، هرگز نمی توان آب جدید و تازه برداشت و باید با همان رطوبت آب وضو که در دست راست است سر و پای راست و با رطوبت آب وضو که در دست چپ است پای چپ را مسح کرد و در صورتی که رطوبت دست راست بعد از مسح سر یا قبل از آن خشک شده باشد، از باقیمانده رطوبت وضو که در ریش یا ابرو یا پلک چشمها باقی مانده است گرفته شود و سر و پاها مسح شود و در صورتی که هیچ رطوبتی از وضو باقی نمانده است، باید وضو #اعاده شود.

اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹