#سوال_1021_ وظیفه زنی که در دوران بارداری خون می بیند چیست؟
✅پاسخ: به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ سُلَيْمَانَ بْنِ خَالِدٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ جُعِلْتُ فِدَاكَ الْحُبْلَى رُبَّمَا طَمِثَتْ قَالَ نَعَمْ وَ ذَلِكَ أَنَّ الْوَلَدَ فِي بَطْنِ أُمِّهِ غِذَاؤُهُ الدَّمُ فَرُبَّمَا كَثُرَ فَفَضَلَ عَنْهُ فَإِذَا فَضَلَ دَفَعَته فَإِذَا دَفَعَته حَرُمَتْ عَلَيْهَا الصَّلَاةُ.
📚 الكافي ج۳ص۹۷
سليمان بن خالد گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : فدایت شوم! زن #باردار گاهی #حیض می شود! فرمود : بله! و بیان آن این است که غذای بچه در شکم مادرش خون می باشد، و گاهی خون زیاد می شود و از (نياز بچه) زیاد می آید، پس در صورتی که خون برای بچه زیاد باشد آن را بیرون می ریزد، پس هنگامی که آن را بیرون ریخت نماز بر او حرام می شود!
✅ با توجه به روایت فوق و غیره، امکان و احتمال جمع شدن بارداری و حیض به صورت همزمان وجود دارد، یعنی زنی ضمن باردار بودن دچار حیض نیز بشود.
✅ دیدن خون توسط زن باردار اقسام و حالات مختلفی دارد که لازم است از هم تفکیک شود تا وظیفه هر کدام از آنها معین گردد.
1_ مورد اول این است که یک یا دو ریزش تنها صورت گیرد و مداوم نباشد که در روایت زیر بیان شده است :
2⃣عَنْ حُمَيْدِ بْنِ الْمُثَنَّى قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا الْحَسَنِ الْأَوَّلَ عَنِ الْحُبْلَى تَرَى الدَّفْقَةَ وَ الدَّفْقَتَيْنِ مِنَ الدَّمِ فِي الْأَيَّامِ وَ فِي الشَّهْرِ وَ الشَّهْرَيْنِ فَقَالَ تِلْكَ الْهِرَاقَةُ لَيْسَ تُمْسِكُ هَذِهِ عَنِ الصَّلَاةِ.
📚 التهذيب ج۱ص۳۸۷
حمید بن مثنی گوید : از امام کاظم صلوات اللَّه علیه در مورد زن بارداری که یک یا دو ریزش از خون در روزها و در یکماه و دو ماه می بیند سؤال کردم؛ امام فرمودند : این یک ریزش است و چنین کسی از نماز امساک نمی کند!
2_ مورد دوم زنی است که وقت حیض او معین و مشخص بوده است و در همان وقت خود که قبل از بارداری حیض می شده است خون می بیند که حکم او در مجموع روایات زیر معین شده است :
3⃣عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ الْحَجَّاجِ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا الْحَسَنِ عَنِ الْحُبْلَى تَرَى الدَّمَ وَ هِيَ حَامِلٌ كَمَا كَانَتْ تَرَى قَبْلَ ذَلِكَ فِي كُلِّ شَهْرٍ هَلْ تَتْرُكُ الصَّلَاةَ قَالَ تَتْرُكُ الصَّلَاةَ إِذَا دَامَ.
📚 الكافي ج۳ص۹۷
عبدالرحمن بن حجاج گوید : از امام کاظم صلوات اللَّه علیه در مورد زن بارداری که در زمان بارداری #همانطور که قبل از بارداری خون می دید، در هر ماه خون می بیند سؤال کردم که آیا نماز را ترک کند؟ فرمود : در صورتی که خون #ادامه پیدا کند و #مداوم باشد (و مانند حدیث 2⃣ یک یا دو ریزش تنها نباشد) نماز را ترک می کند!
4⃣عَنِ الْحُسَيْنِ بْنِ نُعَيْمٍ الصَّحَّافِ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ إِنَّ أُمَّ وَلَدِي تَرَى الدَّمَ وَ هِيَ حَامِلٌ كَيْفَ تَصْنَعُ بِالصَّلَاةِ قَالَ فَقَالَ لِي إِذَا رَأَتِ الْحَامِلُ الدَّمَ بَعْدَ مَا يَمْضِي عِشْرُونَ يَوْماً مِنَ الْوَقْتِ الَّذِي كَانَتْ تَرَى فِيهِ الدَّمَ مِنَ الشَّهْرِ الَّذِي كَانَتْ تَقْعُدُ فِيهِ فَإِنَّ ذَلِكَ لَيْسَ مِنَ الرَّحِمِ وَ لَا مِنَ الطَّمْثِ فَلْتَتَوَضَّأْ وَ تَحْتَشِي بِكُرْسُفٍ وَ تُصَلِّي وَ إِذَا رَأَتِ الْحَامِلُ الدَّمَ قَبْلَ الْوَقْتِ الَّذِي كَانَتْ تَرَى فِيهِ الدَّمَ بِقَلِيلٍ أَوْ فِي الْوَقْتِ مِنْ ذَلِكَ الشَّهْرِ فَإِنَّهُ مِنَ الْحَيْضَةِ فَلْتُمْسِكْ عَنِ الصَّلَاةِ عَدَدَ أَيَّامِهَا الَّتِي كَانَتْ تَقْعُدُ فِي حَيْضِهَا فَإِنِ انْقَطَعَ عَنْهَا الدَّمُ قَبْلَ ذَلِكَ فَلْتَغْتَسِلْ وَ لْتُصَلِّ الْحَدِيثَ.
📚 الكافي ج۳ص۹۵
حسین بن نعیم صحاف گوید : همانا اُمِ ولد من (یعنی کنیز صاحب بچه از صاحبش) در حالیکه باردار است خون می بیند، در مورد نماز چه کند؟ گوید : امام به من فرمود : در صورتی که زن باردار با توجه به آن موقعی از ماه که (قبل از بارداری) در آن (از نماز) باز می نشست، بعد از گذشت 20 روز از روزی که در آن خون می دید (و حیضش آغاز می شد)، خون ببیند، پس همانا این از رحم و از حیض نیست، پس باید وضو بگیرد و پنبه ای در خود قرار دهد و نماز بخواند.
و در صورتی که زن باردار #اندکی قبل از وقتی که در آن خون می دید یا در همان وقتی از ماه که (قبل از بارداری) خون می دید خون ببیند، این از حیض است، پس باید به تعداد روزهایی که در حیض می نشست از نماز دست بکشد و اگر قبل از آن خونش قطع شد باید غسل کند و نماز بخواند...
#حکم_حیض_در_ایام_بارداری
5⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَحَدِهِمَا قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الْحُبْلَى تَرَى الدَّمَ كَمَا كَانَتْ تَرَى أَيَّامَ حَيْضِهَا مُسْتَقِيماً فِي كُلِّ شَهْرٍ قَالَ تُمْسِكُ عَنِ الصَّلَاةِ كَمَا كَانَتْ تَصْنَعُ فِي حَيْضِهَا فَإِذَا طَهُرَتْ صَلَّتْ.
📚الكافي ج۳ص۹۷
محمد بن مسلم گوید : از یکی از دو امام باقر و امام صادق صلوات اللَّه علیهما در مورد زن بارداری که همانطور که ایام حیض خود را به صورت مستقیم (با وقت مشخص) می دید خون می بیند سؤال کردم؛ فرمود : همانطور که در حیضش انجام می داد، از نماز دست نگه دارد، پس وقتی که پاک شد نماز می خواند!
6⃣عَنْ سَمَاعَةَ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ امْرَأَةٍ رَأَتِ الدَّمَ فِي الْحَبَلِ قَالَ تَقْعُدُ أَيَّامَهَا الَّتِي كَانَتْ تَحِيضُ فَإِذَا زَادَ الدَّمُ عَلَى الْأَيَّامِ الَّتِي كَانَتْ تَقْعُدُ اسْتَظْهَرَتْ بِثَلَاثَةِ أَيَّامٍ ثُمَّ هِيَ مُسْتَحَاضَةٌ.
📚 التهذيب ج۱ص۳۸۶
سماعه گوید : از امام (صادق) صلوات اللَّه علیه در مورد زنی که در بارداری خون می بیند سؤال کردم؛ فرمود : به تعداد روزهایی که حیض می شد (از نماز) می نشیند، پس در صورتی که خون از تعداد روزهایی که (قبلا) حیض می شد زیادتر شد، تا سه روز احتیاط می کند و سپس مستحاضه می باشد (به احکام #استحاضه عمل می کند)!
✅ با توجه به چند روایت فوق، زنی که وقت حیض او معین بوده است، اگر در حال بارداری اندکی قبل از وقت خود یا در همان وقت خود خون ببیند حکم حائض را دارد و اگر خون از تعداد روزهایی که داشت زیادتر شد تا سه روز احتیاط می کند و بعد از آن حکم مستحاضه را دارد.
اما اگر خون دیدن او در بارداری، 20 روز بعد از وقتی از ماه باشد که در آن حیض می شد، این خون از حیض و رحم نیست و باید در خودش پنبه قرار دهد و نماز بخواند و مشخص است که این چند روایت برای کسی است که وقت معین داشته است و اکنون بر حسب آن وظیفه خود را تشخیص می دهد.
3_ در حالت سوم اگر زن وقت معین نداشته است و در دوران بارداری خون یا زردی ببیند به روایات زیر عمل می کند :
7⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَحَدِهِمَا قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الْحُبْلَى قَدِ اسْتَبَانَ حَبَلُهَا تَرَى مَا تَرَى الْحَائِضُ مِنَ الدَّمِ قَالَ تِلْكَ الْهِرَاقَةُ مِنَ الدَّمِ إِنْ كَانَ دَماً أَحْمَرَ كَثِيراً فَلَا تُصَلِّي وَ إِنْ كَانَ قَلِيلًا أَصْفَرَ فَلَيْسَ عَلَيْهَا إِلَّا الْوُضُوءُ.
📚 الكافي ج۳ص۹۶
محمد بن مسلم گوید : از یکی از دو امام باقر يا صادق صلوات اللَّه علیهما در مورد زن بارداری که بارداری او روشن شده است و می بیند مانند آنچه زن حائض از خون می بیند سؤال کردم؛ فرمود : این ریزش خون است، اگر خون قرمز زیاد بود نماز نخواند و اگر اندک زرد بود، جز #وضو چیزی بر عهده او نيست!
8⃣عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنِ الْمَرْأَةِ الْحُبْلَى تَرَى الدَّمَ الْيَوْمَ وَ الْيَوْمَيْنِ قَالَ إِنْ كَانَ دَماً عَبِيطاً فَلَا تُصَلِّي ذَيْنِكَ الْيَوْمَيْنِ وَ إِنْ كَانَ صُفْرَةً فَلْتَغْتَسِلْ عِنْدَ كُلِّ صَلَاتَيْنِ.
📚 التهذيب ج۱ص۳۸۷
اسحاق بن عمار گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد زن بارداری که یک روز و دو روز خون می بیند سؤال کردم؛ فرمود : اگر خون تازه است آن دو روز را نماز نخواند و اگر (خونِ) زرد است، برای هر دو نمازی غسل نماید!
9⃣عَنْ أَبِي الْمَغْرَاءِ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنِ الْحُبْلَى قَدِ اسْتَبَانَ ذَلِكَ مِنْهَا تَرَى كَمَا تَرَى الْحَائِضُ مِنَ الدَّمِ- قَالَ تِلْكَ الْهِرَاقَةُ إِنْ كَانَ دَماً كَثِيراً فَلَا تُصَلِّينَ وَ إِنْ كَانَ قَلِيلًا فَلْتَغْتَسِلْ عِنْدَ كُلِّ صَلَاتَيْنِ.
📚 التهذيب ج۱ص۳۸۷
ابي المغراء گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد زن بارداری که بارداری او روشن شده است و می بیند مانند آنچه حائض از خون می بیند سؤال کردم؛ فرمود : آن ریزش خون است، اگر خون زیاد است نماز نخواند و اگر اندک است، نزد هر دو نمازی #غسل کند!
✅ با توجه به چند روایت فوق، زن بارداری که وقت معین نداشته است، اگر در حال بارداری خون تازهی قرمزِ زیاد که از نشانه های خون حیض است ببیند نماز را ترک می کند و اگر #خون_اندک (یعنی غیر تازه و با خصوصیات خون استحاضه) باشد، طبق روایت 9⃣، برای نماز شب و نماز صبح یک غسل و برای نماز ظهر و عصر یک غسل و برای نماز مغرب و عشاء نیز یک غسل انجام می دهد تا اینکه این خون از او قطع شود و اگر فقط در حد زردی بود، طبق روایت 7⃣، فقط همان وضو بر عهده او می باشد.
اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ
نظرات (0)