Loading...

#سوال_1015_ آیا استنجاء با #سرگین و #استخوان جائز است؟



✅ «استنجاء» به معنای برطرف کردن نجو يعني غائط است و منظور از استنجاء شستن یا برطرف کردن غائط از مخرج غائط می باشد.


✅ به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ لَيْثٍ الْمُرَادِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ اسْتِنْجَاءِ الرَّجُلِ بِالْعَظْمِ أَوِ الْبَعَرِ أَوِ الْعُودِ قَالَ أَمَّا الْعَظْمُ وَ الرَّوْثُ فَطَعَامُ الْجِنِّ وَ ذَلِكَ مِمَّا اشْتَرَطُوا عَلَى رَسُولِ اللَّهِ فَقَالَ لَا يَصْلُحُ بِشَيْءٍ مِنْ ذَلِكَ.

📚 التهذيب ج۱ص۳۵۴

ليث مرادی گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد استنجاء با #استخوان یا #پشکل یا چوب سؤال کردم؛ امام فرمودند : اما استخوان و سرگین طعام جنی ها است و آن از چیزهایی است که بر رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله شرط کردند و فرمود : استنجاء با چیزی از اینها (یعنی سرگین و استخوان) صلاح و درست نیست!



2⃣عَنْ شُعَيْبِ بْنِ وَاقِدٍ عَنِ الْحُسَيْنِ بْنِ زَيْدٍ عَنِ الصَّادِقِ عَنْ آبَائِهِ عَنِ النَّبِيِّ فِي حَدِيثِ الْمَنَاهِي قَالَ: وَ نَهَى أَنْ يَسْتَنْجِيَ الرَّجُلُ بِالرَّوْثِ وَ الرِّمَّةِ

📚 الفقيه ج۴ص۶

امام صادق صلوات اللَّه علیه از اجدادشان روایت نموده است که رسول اللّه صلی الله علیه و آله در حدیث مناهی از اینکه شخص با سرگین و استخوانِ پوسیده استنجاء کند نهی فرمودند!



3⃣ عَنِ الحسن بن علي في حديث قال.... وَ لَا تَسْتَقْبِلِ الْقِبْلَةَ وَ لَا تَسْتَدْبِرْهَا وَ لَا تَمَسَّحْ بِاللُّقْمَةِ وَ الرِّمَّةِ يُرِيدُ الْعَظْمَ وَ الرَّوْثَ وَ لَا تَبُلْ فِي الْمَاءِ الرَّاكِدِ

📚 المناقب لابن شهرآشوب ج ۴ ص ۱۱

امام مجتبی صلوات اللَّه علیه در حدیثی در مورد آداب تخلي فرمودند :..... رو به قبله مکن و پشت به قبله نکن و با لقمه و رمه _که منظورشان #استخوان بود _ و سرگین، (محل غائط) را پاک مکن و در آب راکد بول نکن!



4⃣ مُحَمَّدُ بْنُ عَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْنِ بْنِ بَابَوَيْهِ قَالَ: إِنَّ وَفْدَ الْجَانِّ جَاءُوا إِلَى رَسُولِ اللَّهِ فَقَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ مَتِّعْنَا فَأَعْطَاهُمُ الرَّوْثَ وَ الْعَظْمَ فَلِذَلِكَ لَا يَنْبَغِي أَنْ يُسْتَنْجَى بِهِمَا.

📚 الفقيه ج۱ص۳۰

شيخ صدوق گوید : فرستادگان جنّ نزد رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله آمدند و گفتند : یا رسول اللَّه! به ما بهره ای بده! پس حضرت سرگین و استخوان را به آنها عطا کرد (و برایشان قرار داد) و برای همین سزاوار نیست که با این دو استنجاء شود (یعنی محل غائط نباید با این دو پاک شود)!


✅ در روایات فوق و غیره، بدون وجود هیچ گونه معارض خاص و عامی، مشاهده می شود که از استنجاء کردن با استخوان و سرگین نهی شده است و هیچ گونه رخصتی برای آن نرسیده است و لذا پاک کردن مخرج غائط با سرگین حیوانات و استخوان منهی و ممنوع می باشد.


✅ متاسفانه در برخی از کتب که برای عمل مردم نوشته شده است! اینگونه آمده است :

«پاک کردن مخرج با استخوان و سرگین اشکال ندارد»!!!

اما این سخن در تضاد کامل با روایات فوق و امثال آن است و هیچ مستند روائی ندارد و باید گفت که :


فَوَيْلٌ لِّلَّذِينَ يَكْتُبُونَ الْكِتَابَ بِأَيْدِيهِمْ ثُمَّ يَقُولُونَ هَذَا مِنْ عِندِ اللَّهِ لِيَشْتَرُوا بِهِ ثَمَنًا قَلِيلًا فَوَيْلٌ لَّهُم مِّمَّا كَتَبَتْ أَيْدِيهِمْ وَوَيْلٌ لَّهُم مِّمَّا يَكْسِبُونَ

پس وای بر کسانی که نوشته ای با دست خود می‌نویسند، سپس می‌گویند: «این، از طرف اللَّه است. » تا آن را به بهای کمی بفروشند. پس وای بر آنها از آنچه با دست خود نوشتند؛ و وای بر آنان از آنچه از این راه به دست می‌آورند!

📚 سوره بقره آیه 79


اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ


نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹