#سوال_926_ آیا درخواست و قبول تخفیف بعد از منعقد شدن عقد بیع جائز است؟
✅پاسخ:
1⃣إبراهيم الكرخي قال: اشْتَرَيْتُ لِأَبِي عَبْداللَّه جَارِيَةً فَلَمَّا ذَهَبْتُ أَنْقُدُهُمْ قُلْتُ أَسْتَحِطُّهُمْ قال لا إِنَّ رَسُولَ اللَّه نَهَى عَنِ الِاسْتِحْطَاط بَعْدَ الصَّفْقَة
📚كافي ج۵ص۲۸۶
ابراهيم کرخی گوید : کنیزی برای امام صادق صلوات اللَّه علیه خریدم، پس وقتی خواستم بروم پول آن را پرداخت کنم به حضرت گفتم : آیا از آنها درخواست کنم که مقداری از بهای آن را کم کنند؟ فرمود : خیر! همانا رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله از درخواست تخفیف و کم کردن بها بعد از بستن پیمان نهی فرمود!
2⃣زيدالشحام قال: أتيت أباجعفر محمدبن علي بجارية أعرضها عليه فجعل يساومني و أنا أساومه ثم بعتها إياه فضمن على يدي فقلت جعلت فداك إنما ساومتك لأنظر المساومة تنبغي أو لا تنبغي و قلت قد حططت عنك عشرة دنانير فقال هيهات ألا كان هذا قبل الضمنة أ ما بلغك قول رسول الله ( الوضيعة بعد الضمنة حرام )
📚فقيه ج۳ص۲۳۲
زيد شحام گوید : کنیزی را نزد امام باقر صلوات اللَّه آوردم و بر ایشان عرضه کردم و ایشان شروع به چانه زنی با من کرد و من نیز با ایشان چانه می زدم تا بر قیمتی توافق کنیم و سپس آن را به ایشان فروختم و ایشان دستِ معامله به من دادند!
من گفتم : فدایت شوم! من با شما چانه زنی و گفتگو برای توافق قیمت کردم تا ببینم اینکار سزاوار است یا خیر و گفتم : من ده دینار برای شما کم کردم!
امام فرمود: هیهات! چرا اینکار قبل از منعقد شدن عقد بیع نبود؟! آیا گفتار رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله به تو نرسیده است که فرموده است :
( کم کردن قیمت بعد از جاری شدن عقد بیع حرام است!)
3⃣عن علي أبي الأكراد قال: قلت لأبي عبدالله إني أتقبل العمل فيه الصياغة و فيه النقش فأشارط عليه النقاش على شيء فيما بيني و بينه العشرة أزواج بخمسة دراهم و العشرين بعشرة فإذا بلغ الحساب قلت له أحسن فأستوضعه من الشرط الذي شارطته عليه قال بطيب نفسه قلت نعم قال لا بأس
📚تهذيب ج۷ص۲۳۴
ابي اکراد گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : من کاری را که در آن رنگرزی و نقش دادن است می گیرم پس با نقّاش بر چیزی بین خودم و او، ده جفت به پنج درهم و بیست جفت به ده درهم شرط می کنم. پس وقتی موقع محاسبه می شود به او می گویم : احسان کن! و درخواست می کنم که قیمت را از آنچه با او شرط کرده بودم کمتر کند. امام فرمود : آیا به طيب خاطر اوست؟ گفتم : بله، فرمود : اشکالی ندارد!
4⃣معلى بن خنيس قال: سَأَلْتُ أَبَا عَبْداللَّه عَنِ الرَّجُلِ يَشْتَرِي الْمَتَاعَ ثُمَّ يَسْتَوْضِعُ قال لَا بَأْسَ و أَمَرَنِي فَكَلَّمْتُ لَهُ رَجُلًا فِي ذَلِك
📚تهذيب ج۷ص۲۳۳
معلي گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که کالایی را می خرد و سپس درخواست تخفیف و کم کردن قیمت آن را می کند سؤال کردم؛ امام فرمود : اشکالی ندارد و حضرت به من أمر فرمود که در همین ارتباط با مردی سخن گفتم!
5⃣يونس بن يعقوب عن أَبي عبداللَّه قال: قُلْتُ لَهُ الرَّجُلُ يَسْتَوْهِبُ مِنَ الرَّجُلِ الشَّيْءَ بَعْدَ مَا يَشْتَرِي فَيَهَبُ لَهُ أَيَصْلُحُ لَهُ قال نَعَم
📚تهذيب ج۷ص۲۳۳
یعقوب گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : شخصی بعد از اینکه خرید می کند از دیگری درخواست هبه می کند و او هم به او عطا می کند، آیا برای او صلاح است؟ فرمود : بله!
6⃣عن أبي العطاردقال: قلت لأبي عبدالله أشتري الطعام فأضع في أوله و أربح في آخره فأسأل صاحبي أن يحط عني في كل كر كذا و كذا قال هذا لا خير فيه و لكن يحط عنك جمله قلت إن حط عني أكثر مما وضعت قال لا بأس به
📚تهذيب ج۷ص۳۸
ابي عطارد گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : طعامی را می خرم و در اول آن زیان می کنم و در آخر آن سود می کنم، پس از صاحب آن درخواست می کنم که در هر کُرّ آن فلان مقدار به من تخفیف دهد. امام فرمود : در این خیری نیست، ولی به طور کلی به تو تخفیف دهد. گفتم : اگر بیش از آنچه ضرر کرده ام به من تخفیف دهد چطور؟ فرمود : اشکالی ندارد!
7⃣يوسف بن يعقوب قال:قلت لأبي عبدالله الرَّجُلُ يَشْتَرِي من الرَّجُل الْبَيْع فَيَسْتَوْهِبُهُ بَعْد الشِّرَاء مِنْ غَيْر أَنْ يَحْمِلَهُ على الْكُرْهِ قَالَ لَا بَأْس به
📚فقيه ج۳ص۲۳۲
يوسف گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : شخصی از دیگری کالایی را می خرد و بعد از خرید از او طلب بخشش (مقداری از بهای کالا را) می کند، بدون اینکه او را به اجبار بر این کار وادارد. امام فرمودند : اشکالی ندارد!
✅ هر چند در روایت 1⃣ و 2⃣ از #درخواست_تخفیف بعد از جاری شدن و بسته شدن پیمان معامله نهی شده است ولی در روایات دیگر در صورت طيب خاطر و رضایت درونی طرف مقابل و واداشته نشدن او بر امر ناچار و نداشتن اکراه #رخصت داده شده است.
نظرات (0)