Loading...

#سوال_899_ #ماه‌های_حرام کدامند و چه خصوصیاتی دارند؟



✅پاسخ : به آیات و روایات زیر توجه فرمایید :


✅ إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِندَ اللَّهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِي كِتَابِ اللَّهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ذَلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ فَلَا تَظْلِمُوا فِيهِنَّ أَنفُسَكُمْ وَقَاتِلُوا الْمُشْرِكِينَ كَافَّةً كَمَا يُقَاتِلُونَكُمْ كَافَّةً وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ مَعَ الْمُتَّقِينَ

همانا تعداد ماه‌ها در نزد اللَّه ، از روزى كه آسمانها و زمين را آفريد، در كتاب اللَّه ، دوازده ماه است؛ از اين [دوازده ماه ]، چهار ماه، [ماهِ ] حرام است. اين است دین استوار، پس در مورد اين [چهار ماه ]بر خود ستم مكنيد، و همگى با مشركان بجنگيد، چنانكه آنان همگى با شما مى جنگند، و بدانيد كه اللَّه با پرهيزگاران است.

📚 سوره توبه آیه 36


✅ يَسْأَلُونَكَ عَنِ الشَّهْرِ الْحَرَامِ قِتَالٍ فِيهِ قُلْ قِتَالٌ فِيهِ كَبِيرٌ وَ صَدٌّ عَن سَبِيلِ اللَّهِ وَ كُفْرٌ بِهِ وَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ وَإِخْرَاجُ أَهْلِهِ مِنْهُ أَكْبَرُ عِندَ اللَّهِ وَالْفِتْنَةُ أَكْبَرُ مِنَ الْقَتْلِ


از تو درباره جنگ کردن در ماه حرام مى پرسند. بگو: «كارزار در آن، گناهى بزرگ است و باز داشتن از راه اللَّه و كفر ورزيدن به او و باز داشتن از مسجدالحرام ، و بيرون راندن اهل آن از آنجا، نزد اللَّه بزرگتر، و فتنه از كشتار بزرگتر است »

📚سوره بقره آیه 217



1⃣عَنْ أَبِي خَالِدٍ الْوَاسِطِيِّ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ عَلِيٍّ فِي حَدِيثٍ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ لَمَّا ثَقُلَ فِي مَرَضِهِ قَالَ إِنَّ السَّنَةَ اثْنَا عَشَرَ شَهْراً مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ قَالَ ثُمَّ قَالَ بِيَدِهِ فَذَاكَ رَجَبٌ مُفْرَدٌ وَ ذُو الْقَعْدَةِ وَ ذُو الْحِجَّةِ وَ الْمُحَرَّمُ ثَلَاثَةٌ مُتَوَالِيَاتٌ...

📚 التهذيب ج۴ص۱۶۱

امام باقر صلوات اللَّه علیه از پدرش از امام علی علیه السلام در حدیثی روایت نموده است که رسول اللّه صلی الله علیه و آله هنگامي که بیماریش سنگین گردید فرمود : هر سالی دوازده ماه است که چهار ماه آن از ماه‌های حرام است، سپس با دستشان شمردند و فرمودند : ماه رجب به تنهایی و ماه های ذوالقعده و ذوالحجه و محرم به صورت پشت سر هم(ماه های حرام هستند)!



2⃣عَنْ عَبَّادِ بْنِ صُهَيْبٍ قَالَ: قُلْتُ لِلصَّادِقِ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ أَخْبِرْنِي عَنْ أَبِي ذَرٍّ أَ هُوَ أَفْضَلُ أَمْ أَنْتُمْ أَهْلَ الْبَيْتِ- فَقَالَ يَا ابْنَ صُهَيْبٍ كَمْ شُهُورُ السَّنَةِ فَقُلْتُ اثْنَا عَشَرَ شَهْراً فَقَالَ وَ كَمِ الْحُرُمُ مِنْهَا قُلْتُ أَرْبَعَةُ أَشْهُرٍ قَالَ فَشَهْرُ رَمَضَانَ مِنْهَا قُلْتُ لَا قَالَ فَشَهْرُ رَمَضَانَ أَفْضَلُ أَمِ الْأَشْهُرُ الْحُرُمُ- فَقُلْتُ شَهْرُ رَمَضَانَ قَالَ فَكَذَلِكَ نَحْنُ أَهْلَ الْبَيْتِ لَا يُقَاسُ بِنَا أَحَدٌ الْحَدِيثَ.

📚 علل الشرائع ص۱۷۷

عباد بن صهيب گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : در مورد اباذر به من خبر بده که آیا او افضل است یا شما اهل بیت؟
امام فرمودند : ای فرزند صهيب! ماه های سال چندتا است؟ گفتم : دوازده ماه! فرمود : چه تعداد از آنها از ماه های حرام است؟ گفتم : چهار تا! فرمود : آیا ماه رمضان از آنهاست؟ گفتم : خير! فرمود : آیا ماه رمضان افضل است یا ماه های حرام؟ گفتم : ماه رمضان! فرمود : ما اهل بیت نیز اینچنین هستیم، هیچ کسی با ما مقایسه نمی شود!


3⃣عَنْ كُلَيْبٍ الْأَسَدِيِّ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنِ الرَّجُلِ يُقْتَلُ فِي الشَّهْرِ الْحَرَامِ مَا دِيَتُهُ قَالَ دِيَةٌ وَ ثُلُثٌ.

📚 الكافي ج۷ص۲۸۱

کلیب اسدی گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که در ماه حرام کشته می شود سؤال کردم که دیه او چيست؟ فرمود : یک دیه و یک سوم دیه!


4⃣عَنْ زُرَارَةَ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي جَعْفَرٍ رَجُلٌ قَتَلَ رَجُلًا فِي الْحُرُمِ- قَالَ عَلَيْهِ دِيَةٌ وَ ثُلُثٌ وَ يَصُومُ شَهْرَيْنِ مُتَتَابِعَيْنِ مِنْ أَشْهُرِ الْحُرُمِ وَ يُعْتِقُ رَقَبَةً وَ يُطْعِمُ سِتِّينَ مِسْكِيناً...

📚 الكافي ج۴ص۱۴۰

زراره گوید : به امام باقر صلوات اللَّه علیه گفتم :شخصی مردی را در ماه حرام به قتل می رساند (وظیفه اش چیست)؟ فرمود : یک و یک سوم دیه بر عهده اوست و دو ماه پی در پی از ماه های حرام را روزه می گیرد و یک بنده آزاد می کند و 60 مسکین را طعام می دهد...








5⃣زُرَارَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَر قال: سَأَلْتُهُ عَنْ رَجُلٍ قَتَلَ رَجُلًا خَطَأً فِي الشَّهْرِ الْحَرَامِ قَالَ تُغَلَّظُ عَلَيْهِ الدِّيَةُ وَ عَلَيْهِ عِتْقُ رَقَبَةٍ أَوْ صِيَامُ شَهْرَيْنِ مُتَتَابِعَيْنِ مِنْ أَشْهُرِ الْحُرُم

📚كافي ج۴ص۱۳۹

زراره گوید : از امام باقر صلوات اللَّه در مورد مردی که مردی را با صورت #قتل_خطا در ماه حرام می کشد سؤال کردم؛ فرمود : دیه بر او غلیظ می شود (که در روایت 3⃣ و غیره ذکر شد) و بر عهده اوست که برده ای آزاد کند #یا دو ماه پی در پی از ماه های حرام را روزه بگیرد!


6⃣إِبْرَاهِیم بن أَبی محمود قال قال الرِّضَا علیه السلام: إِنَّ الْمُحَرَّمَ شَهْرٌ کَانَ أَهْلُ الْجَاهِلِیَّةِ یُحَرِّمُونَ فِیهِ الْقِتَالَ فَاسْتُحِلَّتْ فِیهِ دِمَاؤُنَا و هُتِکَتْ فِیهِ حُرْمَتُنَا وَ سُبِیَ فِیهِ ذَرَارِیُّنَا و نِسَاؤُنَا وَ أُضْرِمَتِ النِّیرَانُ فِی مَضَارِبِنَا و انْتُهِبَ مَا فِیهَا مِنْ ثِقْلِنَا وَ لَمْ تُرْعَ لِرَسُولِ اللَّهِ حُرْمَةٌ فِی أَمْرِنَا إِنَّ یَوْمَ الْحُسَیْنِ أَقْرَحَ جُفُونَنَا و أَسْبَلَ دُمُوعَنَا و أَذَلَّ عَزِیزَنَا بِأَرْضِ کَرْبٍ وَ بَلَاءٍ أَوْرَثَتْنَا الْکَرْبَ وَ الْبَلَاءَ إِلَی یَوْمِ الِانْقِضَاءِ فَعَلَی مِثْلِ الْحُسَیْنِ فَلْیَبْکِ الْبَاکُونَ فَإِنَّ الْبُکَاءَ عَلَیْهِ یَحُطُّ الذُّنُوبَ الْعِظَامَ. ثُمَّ قَالَ علیه السلام کان أَبِی إِذَا دَخَلَ شَهْرُ الْمُحَرَّمِ لَا یُرَی ضَاحِکاً و کَانَتِ الْکَآبَةُ تَغْلِبُ عَلَیْهِ حَتَّی یَمْضِیَ مِنْهُ عَشَرَةُ أَیَّامٍ فَإِذَا کَانَ یَوْمُ الْعَاشِرِ کَانَ ذَلِکَ الْیَوْمُ یَوْمَ مُصِیبَتِهِ وَ حُزْنِهِ و بُکَائِهِ و یَقُولُ هُوَ الْیَوْمُ الَّذِی قُتِلَ فِیهِ الْحُسَیْنُ صَلَّی اللَّهُ عَلَیْه

📚أمالی الصدوق مجلس ۲۷

امام رضا صلوات اللَّه علیه فرمود : #محرم ماهی بود که اهل جاهلیت جنگ را در آن حرام می دانستند ولی خون ما در این ماه حلال شمرده شد و حرمت ما در آن هتک شد و فرزندان و زنان ما در آن به اسارت گرفته شدند و آتش در خیمه های ما افکنده شد و آنچه از بار و بُنه سفر ما بود به غارت برده شد و #هیچ حرمتی از رسول اللّه صلی الله علیه و آله در مورد أمر ما رعایت نشد!
همانا روز حسين صلوات اللَّه علیه پلکهای چشم ما را (از شدت گریه) مجروح کرد و اشک ما را ریزان نمود و عزیز ما را در زمین کرب و بلا ذلیل کرد و تا روز پایان برای ما کرب و بلا به ارث داد!
پس گریه کنندگان باید بر کسی مثل حسین علیه السلام گریه کنند، چرا که گریه بر او گناهان عظیم را فرو می ریزد!
سپس فرمودند : وقتی ماه محرم داخل می شد پدرم دیگر خندان دیده نمی شد و حزن بر او غالب می گردید تا اینکه ده روز از ماه محرم بگذرد، پس وقتی روز دهم می شد، آن روز، روز مصیبت و حزن و گریه ایشان بود و می فرمود : این روزی است که حسین صلی اللَّه علیه در آن کشته شد!


7⃣ابراهيم مخارقی گوید : شنیدم امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : کسی که برای طلب آنچه از ثواب نزد اللَّه است در راه حاجت برادر مؤمن خود قدم بردارد تا اینکه حاجتش را برآورد، اللَّه برای اینکار برایش اجر حج و عمره مقبول و روزه و اعتکاف دو ماه از ماه های حرام در مسجدالحرام را می نویسد!

📚كافي ج2ص194


✅ از آیات و روایات فوق و غیره روشن است که ماه های حرام عبارتست از : ماه رجب و ماه ذوالقعده و ماه ذوالحجه و ماه محرم که قتال و کارزار در آنها حرام شده است و انجام قتل در آنها موجب تغلیظ دیه به یک و یک سوم دیه می شود و برای کفاره آن باید دو ماه پی در پی از ماه های حرام روزه گرفته شود و هر چند این چهار ماه بر ماه های دیگر برتری دارند ولی قابل مقایسه با ماه رمضان نیستند و ماه رمضان از این چهار ماه افضل می باشد.
ترک جنگ و کارزار در ماه های حرام حتی در بین اهل جاهلیت هم مرسوم بوده است ولی اشرار بنی امیه لعنة الله علیهم در این ماه حرمت سرور جوانان اهل بهشت را نگه نداشتند و جنایتی بی سابقه در ماه حرام رقم زدند!

هر چند ما نبودیم تا به ندای «هَلْ مِنْ ذَابٍ یَذُبُّ عَنْ حَرَمِ رَسُولِ اللَّهِ » مولایمان حسین صلوات اللَّه علیه، لبیک بگوییم ولی امیدواریم به زودی به ندای :

«إِنَّا نَشْهَدُ وَ کُلُّ مُسْلِمٍ الْیَوْمَ أَنَّا قَدْ ظُلِمْنَا وَ طُرِدْنَا وَ بُغِیَ عَلَیْنَا وَ أُخْرِجْنَا مِنْ دِیَارِنَا وَ أَمْوَالِنَا وَ أَهَالِینَا وَ قُهِرْنَا إِلَّا أَنَّا نَسْتَنْصِرُ اللَّهَ الْیَوْمَ وَ کُلَّ مُسْلِمٍ»

که مولایمان امام زمان صلوات اللَّه علیه سر می دهند لبیک بگوئیم و برای رسیدن هر چه سریعتر به این روز با تضرع و مداوم می گوییم :


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹