#سؤال_797_ اگر کسی در روز #عید_فطر در مسافرت باشد، آیا #زکات خود را در آن شهری که به آن سفر کرده است باید پرداخت کند یا در وطن خود؟
✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سِنَانٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه فِي حَدِيثٍ قَالَ: وَ إِعْطَاءُ الْفِطْرَةِ قَبْلَ الصَّلَاةِ أَفْضَلُ وَ بَعْدَ الصَّلَاةِ صَدَقَةٌ
📚 الكافي ج۴ص۱۷۰
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : پرداخت زکات فطره، قبل از نماز (عید) افضل است و بعد از نماز صدقه است!
2⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عِيسَى قَالَ حَدَّثَنِي عَلِيُّ بْنُ بِلَالٍ وَ أَرَانِي قَدْ سَمِعْتُهُ مِنْ عَلِيِّ بْنِ بِلَالٍ قَالَ كَتَبْتُ إِلَيْهِ هَلْ يَجُوزُ أَنْ يَكُونَ الرَّجُلُ فِي بَلْدَةٍ وَ رَجُلٌ مِنْ إِخْوَانِهِ فِي بَلْدَةٍ أُخْرَى يَحْتَاجُ أَنْ يُوَجَّهَ لَهُ فِطْرَةٌ أَمْ لَا فَكَتَبَ تَقْسِمُ الْفِطْرَةَ عَلَى مَنْ حَضَرَهَا وَ لَا تُوَجِّهْ ذَلِكَ إِلَى بَلْدَةٍ أُخْرَى وَ إِنْ لَمْ تَجِدْ مُوَافِقاً
📚التهذيب ج۴ص۸۸
محمد بن عیسی گوید : علی بن بلال برای من حدیث کرد و فکر کنم از علی بن بلال شنیدم که گفت : به امام صلوات اللَّه علیه نوشتم : آیا جائز است اینکه شخصی در شهری باشد و برادر او در شهر دیگری و محتاج باشد، زکات فطره برای او فرستاده شود یا خیر؟
امام در جواب نوشتند : زکات فطره را بین کسانی که در آن (شهر) حاضر هستند تقسیم می کنی و آن را به شهر دیگری نمی فرستی، هر چند موافقی پیدا نکنی!
3⃣ عَنِ الْفُضَيْلِ عَنْ أَبِي عَبْداللَّه قَالَ: كَانَ جَدِّي يُعْطِي فِطْرَتَهُ الضُّعَفَاءَ وَ مَنْ لَا يَجِدُ... الي ان قَالَ وَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ هِيَ لِأَهْلِهَا إِلَّا أَنْ لَا تَجِدَهُمْ فَإِنْ لَمْ تَجِدْهُمْ فَلِمَنْ لَا يَنْصِبُ وَ لَا تَنْقُلْ مِنْ أَرْضٍ إِلَى أَرْضٍ وَ قَالَ الْإِمَامُ أَعْلَمُ يَضَعُهَا حَيْثُ يَشَاءُ وَ يَصْنَعُ فِيهَا مَا یَری
📚 التهذيب ج۴ص۸۸
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : جدّم زکات فطره خود را به #ضعيفان و کسانی که چیزی نمی یافتند می داد تا آنجا که گوید : امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : #زکات_فطره برای أهل آن است مگر اینکه آنها را پیدا نکنی، پس اگر اهل آن را نیافتی، پس برای کسانی که نَصْب و دشمنی ندارند می باشد و از زمینی به زمین دیگر منتقل نمی شود و فرمود : امام در مورد آن داناتر است، هر جا که خواست آن را می نهد و در مورد آن آنچه صلاح می بیند انجام می دهد!
4⃣عَنْ جَمِيلِ بْنِ دَرَّاجٍ عَنْ أَبِي عَبْداللَّه قَالَ: لَا بَأْسَ بِأَنْ يُعْطِيَ الرَّجُلُ عَنْ عِيَالِهِ وَ هُمْ غُيَّبٌ عَنْهُ وَ يَأْمُرَهُمْ فَيُعْطُونَ عَنْهُ وَ هُوَ غَائِبٌ عَنْهُمْ يَعْنِي الْفِطْرَةَ
📚 التهذيب ج۴ص۳۳۱
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : اشکالی ندارد که شخص زکات فطره را از طرف عيال خود عطا کند در حالیکه آنها از او غائب هستند و (یا) به عيال خود دستور دهد که زکات فطره را از جانب او پرداخت کنند در حالیکه از آنها غائب است!
5⃣عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ وَ غَيْرِهِ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الْفِطْرَةِ فَقَالَ إِذَا عَزَلْتَهَا فَلَا يَضُرُّكَ مَتَى أَعْطَيْتَهَا قَبْلَ الصَّلَاةِ أَوْ بَعْدَ الصَّلَاةِ.
📚 التهذيب ج۴ص۷۷
اسحاق و غیره گویند : از امام (صادق صلوات اللَّه) در مورد زکات فطره سؤال کردم؛ فرمود : در صورتیکه آن را جدا کنی، هر موقع آن را پرداخت کنی ضرری ندارد، چه قبل از نماز و چه بعد از نماز!
6⃣عَنْ بَعْضِ أَصْحَابِنَا عَنْ أَبِي عَبْداللَّه قَالَ: فِي الْفِطْرَةِ إِذَا عَزَلْتَهَا وَ أَنْتَ تَطْلُبُ بِهَا الْمَوْضِعَ أَوْ تَنْتَظِرُ بِهَا رَجُلًا فَلَا بَأْسَ بِهِ.
📚 التهذيب ج۴ص۷۷
امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد زکات فطره فرمود : در صورتی که آن را جدا کنی و در طلب موضع آن باشی یا منتظر شخصی برای آن باشی اشکالی ندارد!
✅ طبق روایات فوق و غیره، اگر شخصی در روز عید فطر در سفر باشد، برای ادای زکات فطره دو راه برای او خواهد بود :
1⃣طبق روایت اول و دوم و سوم و امثال آن، در همان روز عید فطر و در همان شهری که سفر کرده است زکات فطره خود را پرداخت نماید.
2⃣طبق روایت 4⃣ ، به خانواده خود که در وطن هستند أمر نماید که زکات فطره ای که بر دوش اوست را از جانب او پرداخت نمایند.
✅ البته با توجه به رخصت وارده برای جدا کردن زکات فطره و پرداخت آن بعد از نماز و در آینده، می تواند آن را در روز عید جدا کند و سپس در شهر خودش آن را پرداخت کند، خصوصا در شرایطی که در آن شهری که سفر کرده است موضع و مستحق زکات فطره را پیدا نکند.
#پرداخت_زکات_فطره_در_سفر
نظرات (0)