Loading...

#سؤال_774_ حکم کسی که در شب ماه رمضان جنب می شود و با حال جنابت وارد صبح می شود چیست؟


✅پاسخ:

1⃣إِبْرَاهِيمَ بْنِ عَبْدِ الْحَمِيدِ عَنْ بَعْضِ مَوَالِيهِ قَالَ.... وَ إِنْ أَجْنَبَ لَيْلًا فِي شَهْرِ رَمَضَانَ فَلَيْسَ لَهُ أَنْ يَنَامَ سَاعَةً حَتَّى يَغْتَسِلَ فَمَنْ أَجْنَبَ فِي شَهْرِ رَمَضَانَ فَنَامَ حَتَّى يُصْبِحَ فَعَلَيْهِ عِتْقُ رَقَبَةٍ أَوْ إِطْعَامُ سِتِّينَ مِسْكِيناً وَ قَضَاءُ ذَلِكَ الْيَوْمِ وَ يُتِمُّ صِيَامَهُ وَ لَنْ يُدْرِكَهُ أَبَداً

📚تهذيب ج4 ص212

ابراهیم از یکی از ائمه معصومین روایت نموده است که فرمود :... و اگر در شب ماه رمضان جنب شود، پس حق ندارد بخوابد (مگر) زمان مشخصی تا اینکه (قبل از طلوع فجر) غسل نماید، پس کسی که در ماه رمضان جنب شود، پس تا ورود در صبح (عمداً) بخوابد، آزاد کردن یک برده یا اطعام 60 مسکین و قضای آن روز بر عهده اوست و روزه آن روز را نیز کامل می کند و هرگز آن را درک نمی کند!


2⃣عَنْ أَبِي عَبْداللَّه فِي رَجُلٍ أَجْنَبَ فِي شَهْرِ رَمَضَانَ بِاللَّيْلِ ثُمَّ تَرَكَ الْغُسْلَ مُتَعَمِّداً حَتَّى أَصْبَحَ قَالَ يُعْتِقُ رَقَبَةً أَوْ يَصُومُ شَهْرَيْنِ مُتَتَابِعَيْنِ أَوْ يُطْعِمُ سِتِّينَ مِسْكِيناً قَالَ وَ قَالَ إِنَّهُ حَقِيقٌ أَنْ لَا أَرَاهُ يُدْرِكُهُ أَبَداً

📚تهذيب ج۴ص۲۱۲

امام صادق علیه السلام در مورد شخصی که در شب ماه رمضان جنب می شود و #عمداً غسل را ترک می کند تا اینکه وارد صبح می شود فرمود : برده ای آزاد می کند #یا دو ماه پی در پی روز می گیرد #یا 60 مسکین را إطعام می کند!
و فرمود : سزاوار است که نبینم او را که ابدا آن را دیگر درک کند!


3⃣عن سليمان بن جعفرالمروزي عن الفقيه قال: إذا أجنب الرجل في شهر رمضان بليل و لا يغتسل حتى يصبح فعليه صوم شهرين متتابعين مع صوم ذلك اليوم و لا يدرك فضل يومه

📚تهذيب ج۴ص۲۱۲

امام عسکری علیه السلام فرمود : در صورتی که شخص در ماه رمضان در شب جنب شود و (عمدا) غسل نکند تا اینکه صبح شود، پس دو ماه روزه پی در پی به همراه قضای آن یک روز بر عهده اوست و با این وجود باز هم فضیلت آن روز را درک نخواهد کرد!

4⃣إسماعيل بنِ عيسى قال: سَأَلْتُ الرِّضَا... و رَجُلٌ أَصَابَتْهُ جَنَابَةٌ فَبَقِيَ نَائِماً حَتَّى يُصْبِحَ أَيُّ شَيْءٍ يَجِبُ عَلَيْهِ قَالَ لَا شَيْءَ عَلَيْهِ يَغْتَسِلُ

📚تهذيب ج۴ص۲۱۰

اسماعیل گوید : به امام رضا علیه السلام گفتم : شخصی که (در ماه رمضان) جنب می شود و خواب می ماند تا اینکه صبح می شود، چه چیزی بر او واجب است؟ فرمود : چیزی بر او نیست، غسل می کند!

5⃣امام صادق علیه السلام در مورد کسی که در ماه رمضان در اول شب جنب می شود، پس می خوابد تا اینکه صبح می شود فرمود : چیزی بر او نیست، زیرا جنابت او در وقت حلال بوده است!

📚 الفقيه ج۲ص۱۱۹

6⃣عن ابن رئاب قال: سُئِلَ أَبو عبدالله و أَنَا حَاضِرٌ عن الرَّجُل يُجْنِبُ بِاللَّيْلِ في شَهْرِ رَمَضَانَ فَيَنَامُ و لَا يَغْتَسِلُ حَتَّى يُصْبِحَ قَالَ لَا بَأْسَ يَغْتَسِلُ وَ يُصَلِّي وَ يَصُومُ

📚قرب الإسناد ص۷۶

ابن رئاب گوید : در حضور من از امام صادق علیه السلام در مورد ‌شخصی که در ماه رمضان در شب جنب می شود، پس می خوابد و غسل نمی کند تا اینکه صبح می شود سؤال شد؛ امام فرمود : اشکالی ندارد، غسل می کند و نماز می خواند و روزه می گیرد!


7⃣معاوية بن عمار گوید : به امام صادق علیه السلام گفتم : شخصی در ماه رمضان در اول شب جنب می شود، سپس به خواب می رود تا اینکه صبح می شود!
امام فرمودند : چیزی بر او نیست!
گفتم : او بیدار می شود ولی دوباره می خوابد تا اینکه صبح می شود!
فرمود : آن روز را باید برای عقوبت قضا نماید!

📚تهذيب ج4ص212


✅طبق روایات فراوانی مثل روایت 1⃣، اگر کسی در شب ماه رمضان جنب گردد، موظف است که تا قبل از طلوع فجر غسل نماید و اگر بخوابد، باید محدودیت خواب برای خود قائل شود و قبل از طلوع فجر برخاسته و غسل نماید.

✅ اما اگر با حال جنابت وارد صبح شود، سه حالت با سه وظیفه متفاوت برای او متصور است :

1_ کسی عمداً تا طلوع فجر غسل نکند یا بدون قصد بیدار شدن قبل از طلوع فجر تا صبح عمداً بخوابد، که طبق روایت 1⃣ و 2⃣ و 3⃣، آن روز را روزه می گیرد و قضایش را نیز باید بگیرد و نیز یکی از کفاره های سه گانه را نیز باید بدهد.

2_ کسی که با حال جنابت می خوابد ولی بدون قصد، خواب می ماند تا اینکه صبح می شود که طبق روایت 4⃣ و 5⃣ و6⃣، غسل می کند و نماز می خواند و روزه اش را می گیرد و چیزی برعهده او نیست.

3_ کسی که با جنابت می خوابد ولی قبل از طلوع فجر بیدار می شود ولی مجددا می خوابد و تا طلوع فجر خواب می ماند که طبق روایت 7⃣، روزه اش را می گیرد و به عقوبت خواب رفتن مجدد بدون انجام غسل، یک روز قضا می کند!

#باقی_ماندن_بر_جنابت_تا_صبح



نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹