Loading...

#سؤال_719_ امام زمان علیه السلام أمر فرموده است : برای #تعجیل_فرج فراوان دعا کنید، یعنی چه مقدار؟


✅ روایت مورد نظر این است :

1⃣عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ یَعْقُوبَ: أَنَّهُ وَرَدَ عَلَیْهِ مِنَ النَّاحِیَةِ الْمُقَدَّسَةِ عَلَی یَدِ مُحَمَّدِ بْنِ عُثْمَانَ وَ أَکْثِرُوا الدُّعَاءَ بِتَعْجِیلِ الْفَرَجِ فَإِنَّ ذَلِکَ فَرَجُکُمْ

📚 کمال الدین ج ۲ ص ۱۶۲

از ناحیه مقدسه به دست محمد بن عثمان وارد شد :... و برای تعجیل فرج «فراوان» دعا کنید، پس همانا آن فرج شماست!

✅ برای تفسیر «کثیر» (فراوان) در هر موردی نیاز به بیان اهل بیت علیهم السلام می باشد که خاص این مورد تفسیری وارد نشده است ولی به برخی از تفاسیر آن که برخی می تواند کلی باشد توجه فرمایید :

2⃣ زرارة بن أَعْيَنَ عَنْ أَبِي عَبْداللَّه قال: تَسْبِيحُ فَاطِمَةَ الزَّهْرَاءِ مِنَ الذِّكْرِ الْكَثِيرِ الَّذِي قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ اذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْراً كَثِيراً

📚 الكافي ج۲ص۵۰۰

امام صادق علیه السلام فرمود : تسبیح فاطمه زهرا سلام الله علیها، از ذکر #کثیر است که اللَّه عَزَّ وَ جَلَّ (در سوره احزاب آیه 41) فرموده است : «اللَّه را یاد کنید با یاد کثیر (فراوان)!

✅ تسبیح فاطمه عليها السلام 100 ذکر می باشد!

3⃣أَبِي بَكْرٍ الْحَضْرَمِيِّ قال: كُنْتُ عِنْدَ أَبِي عَبْدِ اللَّه فَسَأَلَهُ رَجُلٌ عَنْ رَجُلٍ مَرِضَ فَنَذَرَ لِلَّهِ شُكْراً إِنْ عَافَاهُ اللَّهُ أَنْ يَتَصَدَّقَ مِنْ مَالِهِ بِشَيْ ءٍ كَثِيرٍ وَ لَمْ يُسَمِّ شَيْئاً فَمَا تَقُولُ قَالَ يَتَصَدَّقُ بِثَمَانِينَ دِرْهَماً فَإِنَّهُ يُجْزِيهِ وَ ذَلِكَ بَيِّنٌ فِي كِتَابِ اللَّهِ- إِذْ يَقُولُ لِنَبِيِّهِ لَقَدْ نَصَرَكُمُ اللَّهُ فِي مَواطِنَ كَثِيرَةٍ وَ الْكَثِيرَةُ فِي كِتَابِ اللَّهِ ثَمَانُونَ

📚التهذيب ج۸ص۳۱۷

ابوبکر حضرمي گوید :من نزد امام صادق علیه السلام بودم که مردی از ایشان پرسید : شخصی بیمار می شود و برای شکر الهی نذر می کند که اگر اللَّه او را عافیت داد، از مالش چیز «کثیری» صدقه دهد و مقدار مشخصی را نام نمی برد. حال شما چه می فرمایید؟ امام فرمودند : 80 درهم صدقه می دهد که همين مقدار برای او کافی است و این مطلب در قرآن روشن است، آنجایی که (در سوره توبه آیه 25) به پیامبرش می فرماید : «لَقَدْ نَصَرَكُمُ اللَّهُ فِي مَواطِنَ كَثِيرَةٍ» یعنی « محققا که اللَّه شما را در مکان‌های کثیری یاری نمود» و کثیر در کتاب اللَّه #هشتاد می باشد!


4⃣بَعْضِ أَصْحَابِنَا عَنْ أَبِي عَبْداللَّهِ أَنَّهُ قَالَ: فِي رَجُلٍ نَذَرَ أَنْ يَتَصَدَّقَ بِمَالٍ كَثِيرٍ فَقَالَ الْكَثِيرُ ثَمَانُونَ فَمَا زَادَ لِقَوْلِ اللَّهِ تَعَالَى لَقَدْ نَصَرَكُمُ اللَّهُ فِي مَواطِنَ كَثِيرَةٍ وَ كَانَتْ ثَمَانِينَ مَوْطِناً.

📚معاني الأخبار ص۲۱۸

امام صادق علیه السلام در مورد کسی که #نذر می کند مال کثیری صدقه دهد فرمود : «کثیر» از #هشتاد به بالا است، به خاطر گفتار اللَّه تعالي (در سوره توبه آیه 25) که می فرماید :

«لَقَدْ نَصَرَكُمُ اللَّهُ فِي مَواطِنَ كَثِيرَةٍ»

يعني : «محققا اللَّه در مکان‌های #کثیر شما را یاری نمود» که #هشتاد موطن و مکان بود!


5⃣يُونُسَ بْنِ يَعْقُوبَ قال: قُلْتُ لِأَبِي عَبْداللَّه مَنْ قَالَ سُبْحَانَ اللَّهِ- مِائَةَ مَرَّةٍ كَانَ مِمَّنْ ذَكَرَ اللَّهَ كَثِيراً قَالَ نَعَمْ.

📚ثواب الأعمال ص۲۷

يونس بن يعقوب گوید : به امام صادق علیه السلام گفتم : آیا کسی که #صد بار سُبْحَانَ اللَّهِ بگوید، از کسانی است که اللَّه را فراوان (کثیر) یاد کرده است؟ فرمود : بله!


6⃣ابْنِ الْقَدَّاحِ عَنْ أَبِي عَبْداللَّه قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ أَكْثِرُوا مِنَ الصَّلَاةِ عَلَيَّ فِي اللَّيْلَةِ الْغَرَّاءِ وَ الْيَوْمِ الْأَزْهَرِ لَيْلَةِ الْجُمُعَةِ وَ يَوْمِ الْجُمُعَةِ- فَسُئِلَ إِلَى كَمِ الْكَثِيرُ قَالَ إِلَى مِائَةٍ وَ مَا زَادَتْ فَهُوَ أَفْضَلُ

📚 الكافي ج۳ص۴۲۸

امام صادق علیه السلام فرمود : رسول الله صلی الله علیه و آله فرمودند : در شب غرّاء و روز نورانی که #شب_جمعه و #روز_جمعه است، «کثیر» و بسیار بر من صلوات بفرستید. پس سؤال شد : «کثیر» از چقدر است؟
فرمود : از #صد و هر چه زیادتر شود بهتر است!

7⃣معاویة بن عمار عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام: فِی قَوْلِهِ اذْکُرُوا اللَّهَ ذِکْراً کَثِیراً قَالَ إِذَا ذَکَرَ الْعَبْدُ رَبَّهُ فِی الْیَوْمِ مِائَةَ مَرَّةٍ کَانَ ذَلِکَ کَثِیراً.

📚 بحار ج93 ص159

امام صادق علیه السلام در مورد گفتار اللَّه تعالي (در سوره احزاب آیه 41)که می فرماید : «اذْکُرُوا اللَّهَ ذِکْراً کَثِیراً» یعنی «اللَّه را یاد کنید، یاد کثیر»، فرمود:وقتی بنده، پروردگار خود را در روز #صد بار یاد کند، آن #کثیر (فراوان) می باشد!



8⃣عن أَبِی عَبْداللَّه قال : إِنَّ مِنَ الْأَشْیَاءِ أَشْیَاءَ ضَیِّقَةً وَ لَیْسَ تَجْرِی إِلَّا عَلَی وَجْهٍ وَاحِدٍ مِنْهَا وَقْتُ الْجُمُعَةِ لَیْسَ لِوَقْتِهَا إِلَّا وَاحِدٌ حِینَ تَزُولُ الشَّمْسُ وَ مِنَ الْأَشْیَاءِ أَشْیَاءَ مُوَسَّعَةً تَجْرِی عَلَی وُجُوهٍ کَثِیرَةٍ وَ هَذَا مِنْهَا وَ اللَّهِ إِنَّ لَهُ عِنْدِی سَبْعِینَ وَجْهاً

📚محاسن ج2 ص300

امام صادق علیه السلام در حدیثی فرمودند : همانا برخی چیزها، چیزهای تنگی هستند و جز بر یک وجه جاری نمی شوند که از جمله آنها وقت نماز (ظهر) جمعه است که وقت آن فقط یکی و در هنگام زوال خورشید است و برخی از امور، امور با وسعتی هستند و بر وجوه #کثیری جاری می شوند و این (یعنی آن مسئله مورد بحث که ذکر نشده است) از آنها می باشد، به اللَّه قسم که برای آن در نزد من #هفتاد وجه می باشد!

9⃣حمران عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ علیه قَالَ أَ لَیْسَ قَدْ قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَ فَیُضاعِفَهُ لَهُ أَضْعافاً کَثِیرَةً فَالْمُؤْمِنُونَ هُمُ الَّذِینَ یُضَاعِفُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ لَهُمْ حَسَنَاتِهِمْ لِکُلِّ حَسَنَةٍ سَبْعِینَ ضِعْفاً فَهَذَا فَضْلُ الْمُؤْمِنِ...

📚 الكافي ج2ص26

امام باقر علیه السلام در حدیثی فرمودند : آیا اللَّه عَزَّ وَ جَلَّ (در سوره بقره آیه 245) نفرموده است : «فَیُضاعِفَهُ لَهُ أَضْعافاً کَثِیرَةً» یعنی : «پس برای او مضاعف می کند به أضعاف #کثیر»، پس مؤمنان کسانی هستند که اللَّه عَزَّ وَ جَلَّ حسنات آنها را مضاعف و به ازای هر حسنه #هفتاد برابر می کند، پس این فضیلت مؤمن (بر مسلمان) است!

✅ مشاهده می شود که در روایات فوق، لفظ «کثیر» در مورد امور مختلف، 70 و 80 و 100 و بالاتر تفسیر شده است و هر چند در مورد سؤال ما، یعنی «کثیر» دعا کردن برای تعجیل فرج، تفسیر تعداد و مقدار آن نرسیده است، ولی برخی از موارد آن مثل 80 تا ، به عنوان تفسیر «کثیر» در قرآن اعلام شده است و نیز در حدیث 5⃣، چیستی «کثیر» به 100 بار به بالا تعریف شده است.

✅ #أمر_به_دعای_فراوان_برای_تعجیل_فرج، یکی از آخرین اوامر مولای ما در زمان امکان دسترسی به آن حضرت از طریق وکلاء ایشان می باشد و سزاوار است که دعا کردن برای تعجیل فرج را از حد قليل بودن خارج نمائیم و به حد کثیر (فراوان) برسانیم تا به این أمر مولایمان عمل نموده باشیم و هر چه زودتر به دیدار خاتم اوصیاء صلوات الله علیه نائل گردیم. إن شاءالله

✅ اینکه در حدیث 1⃣، امام زمان علیه السلام فرمودند : همانا آن فرج شماست، دو معنا می تواند داشته باشد که هر دو مؤیدات روائی دارد :

1⃣ رسیدن فرج مولا ، رسیدن فرج شیعیان است ، که این معنی در احاديث آمده است :

0⃣1⃣سفیان بن إِبْراهِیم قَالَ سَمِعْتُ جَعْفَرَ بْنَ مُحَمَّدٍ علیهما السلام یَقُولُ: بِنَا یُبْدَأُ الْبَلَاءُ ثُمَّ بِکُمْ وَ بِنَا یُبْدَأُ الرَّخَاءُ ثُمَّ بِکُمْ وَ الَّذِی یُحْلَفُ بِهِ لَیَنْتَصِرَنَّ اللَّهُ بِکُمْ کَمَا انْتَصَرَ بِالْحِجَارَة

📚بشارة المصطفی ص۱۱۳

سفيان بن إبراهيم گوید : شنیدم امام صادق علیه السلام می فرمود : بلاء ابتدا به ما آغاز می شود و سپس به شما می رسد و نعمت و آسایش و فرج هم به ما آغاز می شود و سپس به شما می رسد. سوگند به کسی که به او قسم یاد می شود، حتماً حتماً ، اللَّه به وسیله شما (از مخالفان) انتقام خواهد گرفت، همانطور که با سنگ (از اصحاب فیل) انتقام گرفت!

پس اگر فرج مولای ما برسد، به دنبال آن فرج ما هم می رسد، پس فرج ما شیعیان در فرج مولایمان می باشد!

2⃣ يا به این معنا باشد که توفیق یافتن به دعای برای تعجیل فرج، نشانه فرج و نجات از هلاکت شیعیان است که در این مورد از جمله روایت شده است :

1⃣1⃣عن الحسن بن علی قال : وَ اللَّهِ لَیَغِیبَنَّ غَیْبَةً لَا یَنْجُو فِیهَا مِنَ التَّهْلُکَةِ إِلَّا مَنْ یُثْبِتُهُ اللَّهُ عَلَی الْقَوْلِ بِإِمَامَتِهِ و وَفَّقَهُ لِلدُّعَاءِ بِتَعْجِیلِ فَرَجِهِ

📚بحار ج52ص22

امام عسکری علیه السلام در حدیثی فرمودند : هر آینه حتما فرزندم غیبتی خواهد داشت، که در آن غیبت از #هلاکت نجات نمی یابد مگر کسی که اللَّه او را بر اعتقاد به امامت او ثابت بدارد و به دعای برای #تعجیل_فرج او موفق گرداند!

✅ يعني کسی که موفق به دعای برای تعجیل فرج می شود، به نوعی فرج او از جهت توفیق انتظار و #نجات_از_هلاکت رسیده است و لذا امام صادق علیه السلام در حدیث 📚بحار ج52ص141 فرمود :

مَنْ عَرَفَ هَذَا الْأَمْرَ فَقَدْ فُرِجَ عَنْهُ بِانْتِظَارِهِ

کسی که این امر را بشناسد، به تحقیق که با همین #انتظارش، فرج او رسیده است!

✅ پس کثیر (فراوان) بگوئیم :

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹