#سؤال_644_ اگر کسی فراموش کند #غسل_جنابت کند و مدتی نماز بخواند وظیفه اش چیست؟
✅پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ عَلِيِّ بْنِ مَهْزِيَارَ فِي حَدِيثٍ أَنَّ الرَّجُلَ إِذَا كَانَ ثَوْبُهُ نَجِساً لَمْ يُعِدِ الصَّلَاةَ إِلَّا مَا كَانَ فِي وَقْتٍ وَ إِذَا كَانَ جُنُباً أَوْ صَلَّى عَلَى غَيْرِ وُضُوءٍ فَعَلَيْهِ إِعَادَةُ الصَّلَوَاتِ الْمَكْتُوبَاتِ اللَّوَاتِي [التي] فَاتَتْهُ لِأَنَّ الثَّوْبَ خِلَافُ الْجَسَدِ فَاعْمَلْ عَلَى ذَلِكَ إِنْ شَاءَ اللَّهُ.
📚 التهذيب ج۱ص۴۲۶
علي بن مهزیار در روایتی از امام علیه السلام نقل کرده است که فرمودند : وقتی که لباس شخص نجس بوده باشد (و با آن نماز خوانده باشد)، نمازش را إعاده نمی کند مگر اینکه هنوز وقت نماز باقی باشد، اما در صورتی که جنب باشد یا بدون وضو نماز خوانده باشد، إعاده نمازهای فریضه اي که از او فوت شده است بر عهده اوست، زیرا لباس بر خلاف بدن است، پس بر آن عمل کن إن شاءالله
2⃣عَنِ الْحُسَيْنِ بْنِ سَعِيدٍ عَنِ الْحَسَنِ عَنْ زُرْعَةَ عَنْ سَمَاعَةَ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ يَرَى فِي ثِوبِهِ الْمَنِيَّ بَعْدَ مَا يُصْبِحُ وَ لَمْ يَكُنْ رَأَى فِي مَنَامِهِ أَنَّهُ قَدِ احْتَلَمَ قَالَ فَلْيَغْتَسِلْ وَ لْيَغْسِلْ ثَوْبَهُ وَ يُعِیدْ صَلَاتَهُ.
📚 التهذيب ج۱ص۳۶۷
سماعه گوید : از (امام صادق علیه السلام) در مورد مردی که بعد از صبح در لباس خود منی می بیند ولی در خواب خود ندیده است که محتلم شده باشد سؤال کردم؛ امام فرمود : باید غسل کند و لباسش را بشوید و نمازش را #إعاده کند.
3⃣عَنِ ابْنِ أَبِي عُمَيْرٍ عَنْ حَمَّادٍ عَنِ الْحَلَبِيِّ قَالَ: سُئِلَ أَبُو عَبْدِ اللَّه عَنْ رَجُلٍ أَجْنَبَ فِي شَهْرِ رَمَضَانَ- فَنَسِيَ أَنْ يَغْتَسِلَ حَتَّى خَرَجَ شَهْرُ رَمَضَانَ- قَالَ عَلَيْهِ أَنْ (يَغْتَسِلَ وَ) يَقْضِيَ الصَّلَاةَ وَ الصِّيَامَ.
📚 التهذيب ج۴ص۳۱۱
حلبی گوید : از امام صادق علیه السلام در مورد مردی که در ماه رمضان جنب می شود و فراموش میکند که غسل کند تا اینکه ماه رمضان خارج می شود سؤال شد؛ امام فرمودند : بر اوست که ( غسل کند) و نماز و روزه اش را #قضا کند.
4⃣عَنْ عَلِيِّ بْنِ رِئَابٍ عَنْ إِبْرَاهِيمَ بْنِ مَيْمُونٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّه عَنِ الرَّجُلِ يُجْنِبُ بِاللَّيْلِ فِي شَهْرِ رَمَضَانَ ثُمَّ يَنْسَى أَنْ يَغْتَسِلَ حَتَّى يَمْضِيَ لِذَلِكَ جُمْعَةٌ أَوْ يَخْرُجَ شَهْرُ رَمَضَانَ- قَالَ عَلَيْهِ قَضَاءُ الصَّلَاةِ وَ الصَّوْمِ
📚الفقيه ج۲ص۱۱۸
ابراهيم بن میمون گوید : از امام صادق علیه السلام در مورد مردی که در شب در ماه رمضان #جنب می شود، سپس #فراموش می کند غسل نماید تا اینکه یک هفته می گذرد یا ماه رمضان تمام می شود سؤال کردم؛ امام فرمودند : #قضای نماز و روزه بر عهده اوست!
5⃣ قَالَ الصَّدُوقُ وَ رُوِيَ فِي خَبَرٍ آخَرَ أَنَّ مَنْ جَامَعَ فِي أَوَّلِ شَهْرِ رَمَضَانَ- ثُمَّ نَسِيَ الْغُسْلَ حَتَّى خَرَجَ شَهْرُ رَمَضَانَ- أَنَّ عَلَيْهِ أَنْ يَغْتَسِلَ وَ يَقْضِيَ صَلَاتَهُ وَ صَوْمَهُ إِلَّا أَنْ يَكُونَ قَدِ اغْتَسَلَ لِلْجُمُعَةِ- فَإِنَّهُ يَقْضِي صَلَاتَهُ وَ صِيَامَهُ إِلَى ذَلِكَ الْيَوْمِ وَ لَا يَقْضِي مَا بَعْدَ ذَلِكَ
📚 الفقيه ج۲ص۱۱۹
شيخ صدوق گوید : در خبر دیگری روایت شده است که اگر کسی در اول ماه رمضان مقاربت کند، سپس غسل را فراموش کند تا اینکه ماه رمضان خارج شود، بر عهده اوست که غسل کند و نماز و روزه خود را #قضا نماید، مگر اینکه (در این بین) #غسل_جمعه کرده باشد که همانا در این صورت نماز و روزه اش را تا آن روز قضا می کند و مابعد (غسل جمعه را ) قضا نمی کند!
✅ از روایات فراوانی که چند مورد آن ذکر گردید روشن است که اگر کسی غسل جنابت را فراموش کند و مدتی نماز بخواند یا روزه فریضه بگیرد و سپس متوجه شود که غسل نکرده است، لازم است که غسل نماید و نماز و روزه های این مدت را قضا نماید. البته با توجه به روایت 4⃣ اگر در بین آن غسل جمعه کرده باشد، تا قبل از غسل جمعه را قضا می کند ولی مابعد غسل جمعه نیاز به اعاده ندارد.
✅ برخی از روایات این موضوع مثل روایت 1⃣، کلیه کسانی که به هر دلیل با حال جنابت یا بدون وضو نماز خوانده اند را در بر می گیرد و بر عهده آنهاست که غسل یا وضوی خود را انجام دهند و نمازهای خوانده شده با حال جنابت یا بدون وضو را اعاده نمایند.
اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ
#حکم_روزه_و_نماز_با_جنابت_یا_بی_وضو_از_روی_فراموشی
نظرات (0)