Loading...

#سؤال_584_ چهار روز خاص برای #روزه گرفتن، چه روزهایی است؟


#چهار_روز_خاص_روزه_گرفتن


✅پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣أَبُو عَبْدِ اللَّهِ بْنُ عَيَّاشٍ قَالَ حَدَّثَنِي أَحْمَدُ بْنُ زِيَادٍ الْهَمَذَانِيُّ وَ عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ التُّسْتَرِيُّ قَالا حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ اللَّيْثِ الْمَكِّيُّ قَالَ حَدَّثَنِي أَبُو إِسْحَاقَ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ الْعَلَوِيُّ الْعُرَيْضِيُّ قَالَ وَ حَكَّ فِي صَدْرِي مَا الْأَيَّامُ الَّتِي تُصَامُ فَقَصَدْتُ مَوْلَانَا أَبَا الْحَسَنِ عَلِيَّ بْنَ مُحَمَّدٍ وَ هُوَ بِصَرْيَا وَ لَمْ أُبْدِ ذَلِكَ لِأَحَدٍ مِنْ خَلْقِ اللَّهِ فَدَخَلْتُ عَلَيْهِ فَلَمَّا بَصُرَ بِي قَالَ يَا أَبَا إِسْحَاقَ جِئْتَ تَسْأَلُنِي عَنِ الْأَيَّامِ الَّتِي يُصَامُ فِيهِنَّ وَ هِيَ أَرْبَعَةٌ أَوَّلُهُنَّ يَوْمُ السَّابِعِ وَ الْعِشْرِينَ مِنْ رَجَبٍ- يَوْمٌ بَعَثَ اللَّهُ تَعَالَى مُحَمَّداً إِلَى خَلْقِهِ رَحْمَةً لِلْعالَمِينَ وَ يَوْمُ مَوْلِدِهِ وَ هُوَ السَّابِعَ عَشَرَ مِنْ شَهْرِ رَبِيعٍ الْأَوَّلِ وَ يَوْمُ الْخَامِسِ وَ الْعِشْرِينَ مِنْ ذِي الْقَعْدَةِ فِيهِ دُحِيَتِ الْكَعْبَةُ وَ يَوْمُ الْغَدِيرِ فِيهِ أَقَامَ رَسُولُ اللَّهِ أَخَاهُ عَلِيّاً عَلَماً لِلنَّاسِ وَ إِمَاماً مِنْ بَعْدِهِ قُلْتُ صَدَقْتَ جُعِلْتُ فِدَاكَ لِذَلِكَ قَصَدْتُ أَشْهَدُ أَنَّكَ حُجَّةُ اللَّهِ عَلَى خَلْقِه

📚التهذيب ج۴ص۳۰۵

عریضی گوید : در سینه ام نقش بست و افتاد که #روزهایی_که_روزه_گرفته_می_شود، چه روزهایی است! پس قصد مولایمان علی بن محمد (امام هادی علیه السلام) نمودم در حالیکه آن حضرت در صُرْیا(روستائی در جنوب شرقی مدینه که به‌ گفته ابن شهر آشوب در 📚المناقب ج4 ص382، از بناهای امام کاظم علیه السلام بوده است و نیز زادگاه امام هادی می باشد)، بود و این موضوع را برای احدی از خلق اللَّه آشکار نکردم.
پس بر امام وارد شدم. وقتی چشم حضرت به من افتاد، فرمود : ای ابا اسحاق! تو آمده ای که از من در مورد ايام (خاصی) که در آن روزه گرفته می شود سؤال کنی! و آنها چهار روز است :

اولین آنها روز #بیست_و_هفتم_رجب است، روزی که اللَّه تعالی، محمّد (صلّی الله علیه و آله) را رحمتی برای جهانيان به سوی خلق خود فرستاد

( #مبعث )

و روز #ولادت_ایشان (حضرت محمّد صلّی الله علیه و آله) که روز #هفدهم_ربیع_الأول است

و روز #بیست_و_پنجم_ذی_القعده که کعبه در آن روز گسترده گردید

( روز #دحو_الأرض )

و روز غدیر ( #عید_غدیر ) که رسول الله صلی الله علیه و آله برادرش علي صلوات الله علیه را به عنوان عَلَم و إمام بعد از خود برای مردم نصب نمود!

عریضی گوید :من گفتم :راست فرمودید فدایت شوم! من برای همین قصد شما نمودم و شهادت می دهم که شما حجت اللَّه بر خلق او هستید!



2⃣وَ رُوِيَ عَنْ أَئِمَّةِ الْهُدَى أَنَّهُمْ قَالُوا مَنْ صَامَ يَوْمَ السَّابِعَ عَشَرَ مِنْ شَهْرِ رَبِيعٍ الْأَوَّلِ وَ هُوَ مَوْلِدُ سَيِّدِنَا رَسُولِ اللَّهِ كَتَبَ اللَّهُ لَهُ صِيَامَ سَنَةٍ.

📚 مسار الشيعة ص ۶۶

شيخ مفید در کتاب مسار الشیعه گوید : و از ائمه هدی علیهم السلام روایت شده است که فرموده اند : کسی که روز #هفدهم_ربیع_الأول را که روز تولد آقایمان رسول الله (صلّی الله علیه و آله) است #روزه بگیرد، اللَّه برای او روزه یک سال می نویسد!


✅ زیارت بسیار زیبایی برای امام علی علیه السلام ، مشتمل بر بسیاری از فضائل امیر المؤمنین صلوات الله علیه، از امام صادق علیه السلام برای روز #هفدهم_ربیع_الأول روایت شده است که در مفاتيح الجنان و کتب زیر نقل شده است :

📚بحارالانوار ج100 ص373
📚المزار (شهید اول) ص89
📚مزار کبیر ابن مشهدی ص 205
📚اقبال الأعمال ج3ص130


اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ





اللَّهُمَّ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

#سؤال585_ آیا #مصافحه_کردن بعد از سلام در #نماز_جماعت مبنای روائی دارد؟

#مصافحه (دست دادن)
#آداب_ملاقات_و_از_هم_جدا_شدن

✅پاسخ :

1⃣عَنْ عَلِيِّ بْنِ رِئَابٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: إِنَّ مِنْ تَمَامِ التَّحِيَّةِ لِلْمُقِيمِ الْمُصَافَحَةَ وَ تَمَامِ التَّسْلِيمِ عَلَى الْمُسَافِرِ الْمُعَانَقَةَ

📚الكافي ج۲ص۶۴۶

امام صادق علیه السلام فرمود : همانا از کامل کردن تحیت برای شخص مقیم، #مصافحه و کامل نمودن سلام به مسافر #معانقه است!

2⃣عَنْ أَبِي عُبَيْدَةَ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا جَعْفَر يَقُولُ إِذَا الْتَقَى الْمُؤْمِنَانِ فَتَصَافَحَا أَقْبَلَ اللَّهُ بِوَجْهِهِ عَلَيْهِمَا وَ تَتَحَاتَ الذُّنُوبُ عَنْ وُجُوهِهِمَا حَتَّى يَفْتَرِقَا.

📚الكافي ج۲ص۱۸۲

ابا عبيده گوید : شنیدم امام باقر علیه السلام فرمود : وقتی دو مؤمن با هم #ملاقات و برخورد می کنند و با هم #مصافحه می کنند، اللَّه با وجه خود به آنها رو می کند و گناهان از صورتشان می ریزد تا اینکه از هم جدا شوند!

3⃣عَنْ رِفَاعَةَ قَالَ سَمِعْتُهُ يَقُولُ مُصَافَحَةُ الْمُؤْمِنِ أَفْضَلُ مِنْ مُصَافَحَةِ الْمَلَائِكَةِ.

📚 الكافي ج۲ص۱۸۳

رفاعه گوید :شنیدم امام (صادق علیه السلام) فرمود : #مصافحه با مؤمن از مصافحه ملائکه بهتر است!

4⃣عَنْ جَابِرٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّه إِذَا لَقِيَ أَحَدُكُمْ أَخَاهُ فَلْيُسَلِّمْ عَلَيْهِ وَ لْيُصَافِحْهُ فَإِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ أَكْرَمَ بِذَلِكَ الْمَلَائِكَةَ فَاصْنَعُوا صُنْعَ الْمَلَائِكَةِ.

📚الكافي ج۲ص۱۸۱

رسول الله (صلّی الله علیه و آله) فرمود : هنگامی که یکی از شما برادرش را #ملاقات می کند، باید بر او سلام کند و با او #مصافحه نماید که همانا اللَّه عزّوجلّ ملائکه را با این امر اکرام نموده است، پس شما هم کار ملائکه را انجام دهید!


5⃣عَنْ جَابِرٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّه إِذَا الْتَقَيْتُمْ فَتَلَاقَوْا بِالتَّسْلِيمِ وَ التَّصَافُحِ وَ إِذَا تَفَرَّقْتُمْ فَتَفَرَّقُوا بِالاسْتِغْفَارِ

📚الكافي ج۲ص۱۸۱

امام باقر علیه السلام فرمود :رسول الله (صلّی الله علیه و آله) فرمود : وقتی با هم #ملاقات می کنید، با #سلام و #مصافحه کردن با هم #ملاقات نمائید و وقتی از هم جدا می شوید با #استغفار (برای یکدیگر) از هم جدا شوید!

6⃣عَنْ أَبِي عُبَيْدَةَ الْحَذَّاءِ قَالَ: قَالَ أَبُو جَعْفَرٍ إِنَّ الْمُؤْمِنَ إِذَا صَافَحَ الْمُؤْمِنَ تَفَرَّقَا مِنْ غَيْرِ ذَنْبٍ.

📚الخصال ص۲۱

امام باقر علیه السلام فرمود :وقتی مؤمن با مؤمن #مصافحه می کند، بدون گناه از هم جدا می شوند!


✅ «مصافحه» یکی از آداب ممدوح در هنگام ملاقات مسلمین با یگدیگر می باشد که بسیار مورد تشویق واقع شده است.

اما به برخی از حدود آن توجه فرمایید :

7⃣عَنْ هِشَامِ بْنِ سَالِمٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنْ حَدِّ الْمُصَافَحَةِ فَقَالَ دَوْرُ نَخْلَةٍ.

📚الكافي ج۲ص۱۸۱

هشام گوید :از امام صادق علیه السلام در مورد #حد_مصافحه سؤال کردم؛ امام فرمودند : (به اندازه) دور یک درخت خرما!

7⃣عَنْ أَبِي عُبَيْدَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَر قَالَ: يَنْبَغِي لِلْمُؤْمِنَيْنِ إِذَا تَوَارَى أَحَدُهُمَا عَنْ صَاحِبِهِ بِشَجَرَةً ثُمَّ الْتَقَيَا أَنْ يَتَصَافَحَا.

📚الكافي ج۲ص۱۸۱

امام باقر علیه السلام فرمود :سزاوار است برای دو مؤمن که وقتی به اندازه یک درخت از (دید) هم #پنهان شدند و سپس دوباره با هم #ملاقات نمودند،(مجددا) مصافحه نمایند!

✅ مصافحه در هنگام #ملاقات با دیگران انجام می شود و در دو روایت فوق، حد مصافحه #مجدد، به اندازه دور و پنهان شدن به اندازه یک درخت قرار داده شده است. یعنی وقتی دو نفر به انداز دور یک درخت از هم پنهان و دور می شوند و دوباره به هم می رسند، مصافحه می کنند.

✅اما از مدتی قبل، در مساجد مرسوم شده است که بعد از نماز، مأمومین بعد از نماز با افراد کناری خود مصافحه می کنند و دعا به قبولی نماز طرف مقابل می کنند!

❗️دستوری مبنی بر انجام این کار بعد از نماز جماعت در روایات وارد نشده است و نوعی #تخطی از حدِّ مشخص شده برای مصافحه به شمار می رود.

❗️عجیب است،دو نفر که دقایقی قبل کنار هم بوده اند و مصافحه کرده اند و از همدیگر جدا نشده اند، اکنون بعد از اتمام نماز، خود را مقید می دانند که با اطرافیان خود مصافحه نمایند، بدون اینکه هیچ دستوری مبنی بر این کار از اهل بیت علیهم السلام به آنها رسیده باشد.

✅ إن شاء الله این فقره زیارت جامعه در حق همه ما مستجاب گردد که خطاب به اهل بیت علیهم السلام می گوییم :

«وَ وَفَّقَنِی لِطَاعَتِکُمْ»

ترجمه : «مرا به اطاعت شما موفق گرداند»

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹