Loading...

#سوال_470_ شخصی به شهری وارد می شود و قصد #اقامت ده روزه دارد. بعد از گذشتن بخشی از اقامتش، به خاطر رخ دادن امری و لزوم حضور او در شهرش، تصمیم می گیرد که زودتر از ده روز بازگردد. حال از زمان تغییر قصد اقامت او تا زمان بازگشت او حکم #نماز و #روزه او چیست؟


✅پاسخ :به روایت زیر توجه فرمایید :

1⃣قَالَ أَبُو وَلَّادٍ الْحَنَّاطُ قُلْتُ لِأَبِی عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام إِنِّی کُنْتُ نَوَیْتُ حِینَ دَخَلْتُ الْمَدِینَةَ أَنْ أُقِیمَ بِهَا عَشْراً فَأَتْمَمْتُ الصَّلَاةَ ثُمَّ بَدَا لِی أَنْ لَا أُقِیمَ بِهَا فَمَا تَرَی لِی أُتِمُّ أَمْ أَقْصُرُ فَقَالَ لِی إِنْ کُنْتَ دَخَلْتَ الْمَدِینَةَ وَ صَلَّیْتَ بِهَا صَلَاةً وَاحِدَةً فَرِیضَةً بِتَمَامٍ فَلَیْسَ لَکَ أَنْ تَقْصُرَ حَتَّی تَخْرُجَ مِنْهَا وَ إِنْ کُنْتَ حِینَ دَخَلْتَهَا عَلَی نِیَّتِکَ فِی التَّمَامِ وَ لَمْ تُصَلِّ فِیهَا صَلَاةً فَرِیضَةً وَاحِدَةً بِتَمَامٍ حَتَّی بَدَا لَکَ أَنْ لَا تُقِیمَ فَأَنْتَ فِی تِلْکَ الْحَالِ بِالْخِیَارِ إِنْ شِئْتَ فَانْوِ الْمُقَامَ عَشْراً وَ أَتِمَّ وَ إِنْ لَمْ تَنْوِ الْمُقَامَ عَشْراً فَقَصِّرْ مَا بَیْنَکَ وَ بَیْنَ شَهْرٍ فَإِذَا مَضَی لَکَ شَهْرٌ فَأَتِمَّ الصَّلَاةَ.

📚فقیه ج1ص ۴۳۷

ابو ولاد حنّاط گوید :من به امام صادق علیه السلام گفتم : من هنگامی که وارد مدینه شدم، قصد کردم که ده روز #اقامت نمایم و نمازم را کامل خواندم، سپس برای من پیش آمد و بدا حاصل شد که اقامت (ده روزه) نکنم. حال چه صلاح می بینید، آیا من نمازم را #تمام بخوانم یا #شکسته؟
امام صادق علیه السلام فرمود :اگر تو وارد مدینه شدی و (به خاطر قصد ده روز کردن) یک #نماز_فريضه را به صورت #کامل خواندی، پس بر تو نیست که شکسته بخوانی تا اینکه از این شهر خارج شوي و اگر با نیت تمام خواندن(و اقامت ده روزه) وارد شهر شدی و قبل از اینکه یک نماز فريضه را به صورت #کامل بخوانی برایت بدا حاصل شد که اقامت نکنی، در این هنگام تو مخیر هستی :یا نیت اقامت ده روز می کنی و نماز را کامل می خوانی و اگر نیت ده روزه نکنی، تا یک ماه نمازت را شکسته می خوانی و وقتی که یک ماه تو کامل شد، نماز را کامل می خوانی.

✅با توجه به روایت فوق، اگر کسی به شهری وارد شد و قصد ده روز نمود، شکی نیست که نماز او کامل است. اما گاهی اوقات بعد از قصد ده روز، أمري رخ می دهد که شخص از اقامت ده روزه منصرف می شود و قصد کمتر از ده روز می کند. حال اگر این تغییر تصمیم، قبل از خواندن یک نماز به صورت کامل باشد، از آن موقع به بعد نمازش را شکسته می خواند ولی اگر حداقل یک نماز کامل (ظهر، عصر یا عشاء) خوانده باشد، با این تغییر تصمیم نمازش شکسته نمی شود و کل مدت ماندن در آن شهر، نمازش را کامل می خواند.

به عنوان مثال کسی به قصد اقامت ده روز به بالا، وارد شهر مشهد می شود. حال اگر قبل از اینکه یک نماز ظهر یا عصر یا عشاء را به صورت کامل بخواند نظرش بر اقامت کمتر از ده روز قرار گرفت، نمازش را شکسته می خواند ولی اگر حتی یک نماز ظهر یا عصر یا عشاء را به صورت کامل بخواند، هر چند قصد او از اقامت ده روز تغییر کرده است، ولی تا زمان ماندن در آن شهر نمازش را کامل می خواند.

✅در روایت فوق حکم‌ نماز بیان شده است. برای تببین حکم روزه از روایت زیر استفاده می کنیم :

2⃣عَنْ سَمَاعَةَ قَالَ: قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ فِي حَدِيثٍ وَ لَيْسَ يَفْتَرِقُ التَّقْصِيرُ وَ الْإِفْطَارُ فَمَنْ قَصَّرَ فَلْيُفْطِرْ.

📚تهذیب ج۴ص۳۲۸

امام صادق علیه السلام در حدیثی فرمود : #شکسته_خواندن_نماز و #افطار_روزه از هم جدا نمی شود، پس کسی که نماز را شکسته خواند، باید روزه را هم افطار نماید.

3⃣مُحَمَّدُ بْنُ عَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْنِ بِإِسْنَادِهِ عَنْ مُعَاوِيَةَ بْنِ وَهْبٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ فِي حَدِيثٍ قَالَ: هَذَا وَاحِدٌ إِذَا قَصَرْتَ أَفْطَرْتَ وَ إِذَا أَفْطَرْتَ قَصَرْتَ.

📚 الفقيه ج۱ص۴۳۷

امام صادق علیه السلام در حدیثی فرمودند :این یکی است : وقتی نماز را #شکسته بخوانی، روزه را هم #افطار می کنی و وقتی روزه را افطار کنی، نماز را هم شکسته می خوانی.

✅طبق دو روایت فوق، وقتی حکم نماز ثابت شود، روزه هم تابع آن است و وقتی حکم روزه ثابت شود، نماز هم تابع آن است و در مورد سؤال ما، این کسی که از قصد اقامتش منصرف شود، اگر پیش از کامل خواندن نماز ظهر یا عصر یا عشاء باشد، در مدت ماندنش در آن شهر، نمازش شکسته و روزه اش افطار است و اگر به خاطر قصد اقامت ده روزه، یک نماز کامل خواند و سپس از قصدش برگشت، در مدت ماندنش در آن شهر، هم نمازش کامل است و هم روزه اش را باید بگیرد.

اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹