سؤال 379_ #هدیه به #اموات چگونه و چه موقعی انجام می شود؟
✅پاسخ:
1⃣مُحَمَّدِ بْنِ عُمَرَ بْنِ يَزِيدَ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ يُصَلَّى عَنِ الْمَيِّتِ فَقَالَ نَعَمْ حَتَّى إِنَّهُ يَكُونُ فِي ضِيقٍ فَيُوَسَّعُ عَلَيْهِ ذَلِكَ الضِّيقُ ثُمَّ يُؤْتَى فَيُقَالُ لَهُ خُفِّفَ عَنْكَ هَذَا الضِّيقُ بِصَلَاةِ فُلَانٍ أَخِيكَ
📚البحار ج۸۸ ص۳
محمد بن عمربن يزيد گوید:به امام صادق علیه السلام گفتم :آیا از جانب #ميت نماز خوانده می شود؟ بله، تا جایی که چه بسا ميت در تنگی می باشد، پس آن تنگی بر او وسعت داده می شود، سپس نزد او آمده می شود و گفته می شود:این تنگی به خاطر نماز فلان برادر تو، بر تو تخفیف داده شد.
2⃣عَنْ هِشَامِ بْنِ سَالِمٍ فِي أَصْلِهِ وَ هُوَ مِنْ رِجَالِ الصَّادِقِ وَ الْكَاظِمِ قَالَ هِشَامٌ فِي كِتَابِهِ وَ عَنْهُ قَالَ: قُلْتُ لَهُ يَصِلُ إِلَى الْمَيِّتِ الدُّعَاءُ وَ الصَّدَقَةُ وَ الصَّوْمُ وَ نَحْوُهَا قَالَ نَعَمْ قُلْتُ أَ وَ يَعْلَمُ مَنْ يَصْنَعُ ذَلِكَ بِهِ قَالَ نَعَمْ ثُمَّ قَالَ يَكُونُ مَسْخُوطاً عَلَيْهِ فَيُرْضَى عَنْهُ
📚البحار ج۸۸- ص۳۱۰
هشام گوید:به امام علیه السلام گفتم :آیا #دعا و #صدقه و #روزه و مانند آن به #میت می رسد؟ فرمود :بله، گفتم :آیا می داند چه کسی آن را انجام داده است؟ فرمود:بله، و چه بسا مورد غضب است پس مورد رضایت واقع می شود.
3⃣عَنْ عَلِيِّ بْنِ أَبِي حَمْزَةَ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي إِبْرَاهِيمَ أَحُجُّ وَ أُصَلِّي وَ أَتَصَدَّقُ عَنِ الْأَحْيَاءِ وَ الْأَمْوَاتِ مِنْ قَرَابَتِي وَ أَصْحَابِي قَالَ نَعَمْ تَصَدَّقْ عَنْهُ وَ صَلِّ عَنْهُ وَ لَكَ أَجْرٌ بِصِلَتِكَ إِيَّاهُ.
📚 البحار ج۸۸- ص۳۱۰
علي بن أبي حمزه گوید:به امام کاظم علیه السلام گفتم :من #حج به جا می آورم و #نماز می خوانم و از جانب زندگان و مردگان از خویشاوندان و رفقایم #صدقه می دهم؛ فرمود :بله، از جانب او #صدقه بده و #نماز بخوان و برای تو هم، به خاطر #صله با او، اجر خواهد بود.
4⃣ عَنْ عَلِيِّ بْنِ يَقْطِينٍ عَنْ أَبِي الْحَسَنِ مُوسَى فِي الرَّجُلِ يَتَصَدَّقُ عَنِ الْمَيِّتِ أَوْ يَصُومُ وَ يُصَلِّي وَ يُعْتِقُ قَالَ كُلُّ ذَلِكَ حَسَنٌ يَدْخُلُ مَنْفَعَتُهُ عَلَى الْمَيِّتِ.
📚البحار ج ۸۸- ص۳۱۲
امام کاظم علیه السلام در مورد شخصی که از جانب ميت #صدقه می دهد یا #روزه می گیرد و #نماز می خواند یا برده آزاد می کند، فرمود: همه اینها نیکوست و منفعت آن بر #میت وارد می شود.
5⃣ قَالَ: قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّه إِنَّ الصَّلَاةَ وَ الصَّوْمَ وَ الصَّدَقَةَ وَ الْحَجَّ وَ الْعُمْرَةَ وَ كُلَّ عَمَلٍ صَالِحٍ يَنْفَعُ الْمَيِّتَ حَتَّى إِنَّ الْمَيِّتَ لَيَكُونُ فِي ضِيقٍ فَيُوَسَّعُ عَلَيْهِ وَ يُقَالُ هَذَا بِعَمَلِ ابْنِكَ فُلَانٍ وَ بِعَمَلِ أَخِيكَ فُلَانٍ أَخُوكَ فِي الدِّينِ.
📚البحار ج۸۸- ص۳۱۳
امام صادق علیه السلام فرمود:همانا #نماز و #روزه و #صدقه و #حج و #عمره و هر #عمل_صالح به #میت سود می رساند تا جایی که چه بسا در تنگی می باشد، پس بر او وسعت داده می شود و گفته می شود این به سبب عمل فرزند تو یا به سبب عمل فلان برادر دینی تو است.
6⃣قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّه مَنْ عَمِلَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ عَنْ مَيِّتٍ عَمَلًا أَضْعَفَ اللَّهُ لَهُ أَجْرَهُ وَ يُنَعِّمُ بِهِ الْمَيِّتَ
📚البحار ج۸۸- ص ۳۱۴
امام صادق علیه السلام فرمود :هر کس از مؤمنين که از جانب #ميت عملی را انجام دهد، خداوند اجر او را مضاعف می کند و #ميت را نیز از آن متنعم و بهره مند می کند.
7⃣قَالَ وَ قَالَ إِنَّ الْمَيِّتَ لَيَفْرَحُ بِالتَّرَحُّمِ عَلَيْهِ وَ الِاسْتِغْفَارِ لَهُ كَمَا يَفْرَحُ الْحَيُّ بِالْهَدِيَّةِ تُهْدَى إِلَيْهِ.
الفقيه ج۱- ص۱۸۳
رسول الله صلی الله علیه و آله فرمود :همانا #ميت با رحمت فرستادن و #استغفار کردن برای او، خوشحال و مسرور می گردد همانطور که شخص زنده با #هدیه ای که به او داده می شود #مسرور می شود.
✅در روایات فراوانی جواز و مؤثر بودن و مسرور شدن ميت به انجام عمل صالح و فرستادن و هدیه کردن اجر آن برای ميت رسیده است و طبق روایات 📚کافی ج3ص239، ميت با توجه به میزان فضائلش به خانواده خود سر می زند و از برخی از احوال آنها مطلع می گردد اما انتظار خاص اموات در روز جمعه که مشهور شده است چون از طریق شیعه نقل نشده است، از نقل آن صرفنظر کردیم ولی در همه اوقات و کلیه #أعمال_صالح را می توان از جانب أموات انجام دهیم و به آنها هدیه نماییم که طبق روایات فوق، تنگی آنها وسعت داده می شود و مسرور می گردند.
نظرات (0)