Loading...

سؤال 363_ استفاده از #سرم_تغذیه ای در هنگام #روزه چه حکمی دارد؟


✅پاسخ :مبطلات و منهیات هنگام #روزه، در روایات مختلفی در فقه شیعه وارد شده است. از آن جهت که سِرُم تغذیه ای در زمان اهل بیت علیهم السلام نبوده است، روایت خاص برای منهی بودن یا نبودن آن در حال روزه نداریم و از طرفی این سرم ها نوعی غذا و قوت به بدن شخص منتقل می کنند و در اینجا امر برای ما #مشتبه می گردد که آیا باعث بطلان روزه می شود یا خیر؟ و از جهت دیگر، زمان غیبت است و دسترسی به امام علیه السلام نداریم، لذا برای این مسئله روایات کلی اهل بیت علیهم السلام را به کار می گیریم :

1⃣عَنْ عُنْوَانَ الْبَصْرِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ يَقُولُ فِيهِ سَلِ الْعُلَمَاءَ مَا جَهِلْتَ وَ إِيَّاكَ أَنْ تَسْأَلَهُمْ تَعَنُّتاً وَ تَجْرِبَةً وَ إِيَّاكَ أَنْ تَعْمَلَ بِرَأْيِكَ شَيْئاً وَ خُذْ بِالاحْتِيَاطِ فِي جَمِيعِ أُمُورِكَ مَا تَجِدُ إِلَيْهِ سَبِيلًا وَ اهْرُبْ مِنَ الْفُتْيَا هَرَبَكَ مِنَ الْأَسَدِ وَ لَا تَجْعَلْ رَقَبَتَكَ عَتَبَةً لِلنَّاسِ.
📚وسائل ج27 ص172
📚بحار ج1ص226

ترجمه :در حدیث مشهور عنوان بصری امام صادق علیه السلام فرمود :آنچه را نسبت به آن #جهل داری از #علماء سؤال کن و مبادا برای به رنج انداختن و تجربه کردن آنها، از آنها پرسش نمایی و پرهیز کن از اینکه به چیزی از رأی و نظر خود عمل نمایی و در همه امور، آنچه به سوی آن راهی داری، به #احتیاط بگیر و عمل کن و مانند فرارکردن از شیر، از #فتوی نیز گریزان باش و گردن خود را آستانه و درگاه برای مردم قرار نده.

2⃣عَنْ أَبِي شَيْبَةَ عَنْ أَحَدِهِمَا قَالَ فِي حَدِيثٍ الْوُقُوفُ عِنْدَ الشُّبْهَةِ خَيْرٌ مِنَ الِاقْتِحَامِ فِي الْهَلَكَةِ.
📚الزهد ص19

ترجمه :امام صادق يا امام باقر علیهما السلام فرمودند : #توقف_نمودن در نزد #شبهه، از ناگهان سرنگون شدن در #هلاکت بهتر است.

3⃣عَنْ عُمَرَ بْنِ حَنْظَلَةَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ فِي حَدِيثٍ قَالَ: وَ إِنَّمَا الْأُمُورُ ثَلَاثَةٌ أَمْرٌ بَيِّنٌ رُشْدُهُ فَيُتَّبَعُ وَ أَمْرٌ بَيِّنٌ غَيُّهُ فَيُجْتَنَبُ وَ أَمْرٌ مُشْكِلٌ يُرَدُّ عِلْمُهُ إِلَى اللَّهِ (وَ إِلَى رَسُولِهِ) قَالَ رَسُولُ اللَّهِ حَلَالٌ بَيِّنٌ وَ حَرَامٌ بَيِّنٌ وَ شُبُهَاتٌ بَيْنَ ذَلِكَ فَمَنْ تَرَكَ الشُّبُهَاتِ نَجَا مِنَ الْمُحَرَّمَاتِ وَ مَنْ أَخَذَ بِالشُّبُهَاتِ ارْتَكَبَ الْمُحَرَّمَاتِ وَ هَلَكَ مِنْ حَيْثُ لَا يَعْلَمُ
📚کافی ج1ص68

ترجمه :امام صادق علیه السلام در حدیثی فرمودند : و همانا امور سه دسته هستند :امری که هدایت آن روشن است که از آن پیروی می شود و امری که گمراهی آن واضح است که از آن اجتناب و دوری می شود و امر مشکل که علم آن به خدا (و رسول او) رد می شود. رسول الله صلی الله علیه و آله فرمودند :یک #حلال آشکار است و یک #حرام آشکار و #شبهاتی نیز در بین این دو وجود دارد، پس کسی که #شبهات را ترک کند از #محرمات نجات می یابد و کسی که به #شبهات بگیرد و عمل کند، مرتکب #محرمات می شود و از جایی که متوجه نیست و آگاهی ندارد به #هلاکت می رسد.

✅روایات متعددی در مورد #احتیاط_در_دین و #توقف_در_شبهات، در کتب روائی شیعه موجود است که با توجه به قرار گرفتن ما در زمان غیبت صاحب الأمر علیه السلام و بروز #مسائل_مستحدث و جدید، کاربرد فراوانی برای پیروان ثقلین دارد و موضوع استفاده از سرم تغذیه ای در حال روزه، یکی از مصادیق این #شبهات است که برای نجات و حفظ از محرمات و سرنگون نشدن در هلاکت ها، در مورد آن به #احتیاط عمل می کنیم و آن را ترک می کنیم تا إن شاءالله به زودی با فرج مولایمان امام زمان علیه السلام، به طور کامل امر برای ما روشن گردد.

✅#احتیاط و #توقف_در_شبهه، از اصول مهم و پرکاربرد فقه محدثین است که جایگاه های مختلف دارد و استفاده از این اصل مانند سایر اصول اهل بیت علیهم السلام نیاز به دقت و علم کافی دارد.

#مسائل_جدید
#محدثات

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹