Loading...

سوال ٢۵- برنج مرغوب و برنج نامرغوب یا اجناس دیگری را با هم مخلوط میکنیم و به قیمت میانگین می فروشیم. آیا این کار جائز است؟


✅پاسخ : با دو اصل زیر جواب این پرسش معلوم می شود :


1⃣مُحَمَّدُ بْنُ یَعْقُوبَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ یَحْیَی عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ الْحُسَیْنِ عَنْ عَلِیِّ بْنِ الْحَکَمِ عَنِ الْعَلَاءِ بْنِ رَزِینٍ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَحَدِهِمَا أَنَّهُ سُئِلَ عَنِ الطَّعَامِ یُخْلَطُ بَعْضُهُ بِبَعْضٍ وَ بَعْضُهُ أَجْوَدُ مِنْ بَعْضٍ قَالَ إِذَا رُئِیَا جَمِیعاً فَلَا بَأْسَ مَا لَمْ یُغَطِّ الْجَیِّدُ الرَّدِی ءَ

ترجمه :محمد بن مسلم از یکی از دو امام باقر یا امام صادق صلوات الله علیهما روایت کرده که از آن حضرت سوال شد در مورد طعام (حبوبات) که برخی با برخی دیگر مخلوط می شود در حالیکه یکی از دیگری بهتر است. پس حضرت فرمود :اگر هر دو دیده شود اشکالی ندارد تا وقتی که جنس خوب روی جنس نامرغوب را نپوشاند.

📚کافی ج ۵ص١٨٣


2⃣عَنْ عَلِیِّ بْنِ إِبْرَاهِیمَ عَنْ أَبِیهِ عَنِ ابْنِ أَبِی عُمَیْرٍ عَنْ حَمَّادٍ عَنِ الْحَلَبِیِّ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ یَکُونُ عِنْدَهُ لَوْنَانِ مِنْ طَعَامٍ وَاحِدٍ سَعَّرَهُمَا شتی وَ أَحَدُهُمَا أَجْوَدُ مِنَ الْآخَرِ فَیَخْلِطُهُمَا جَمِیعاً ثُمَّ یَبِیعُهُمَا بِسِعْرٍ وَاحِدٍ فَقَالَ لَا یَصْلُحُ لَهُ أَنْ یفعل ذلک یَغُشَّ به الْمُسْلِمِینَ حَتَّی یُبَیِّنَهُ

ترجمه : حلبی گوید از امام صادق علیه السلام پرسیدم:شخصی دو نوع طعام با دو قیمت متفاوت در نزد او هست و یکی از آن دو از دیگری بهتر است پس هر دو را با هم مخلوط می کند و با یک قیمت می فروشد (حکم آن چیست؟) امام فرمودند :این کار را صلاح نیست که انجام دهد و با مسلمین غش بورزد مگر اینکه برای خریدار بیان کند. (از حقیقت کار خریدار را آگاه سازد)

📚تهذیب ج٧ص۳۴


بیان :با توجه به دو روایت فوق اگر مثلا برنج خوب و برنج نامرغوب که با هم مخلوط شده است هر دو کاملا قابل رؤیت و تشخیص باشند یا اینکه فروشنده خریدار را آگاه سازد اشکالی ندارد و در غیر این صورت این کار غش(خیانت و فریب) به حساب می آید.


اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹