Loading...

سؤال 296_ #نماز_تحیت_مسجد چیست؟


✅پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید :

1⃣عَنْ أَبِي ذَرٍّ قَالَ: دَخَلْتُ عَلَى رَسُولِ اللَّهِ وَ هُوَ فِي الْمَسْجِدِ جَالِسٌ فَقَالَ لِي يَا أَبَا ذَرٍّ إِنَّ لِلْمَسْجِدِ تَحِيَّةً قُلْتُ وَ مَا تَحِيَّتُهُ قَالَ رَكْعَتَانِ تَرْكَعُهُمَا فَقُلْتُ يَا رَسُولَ اللَّهِ- إِنَّكَ أَمَرْتَنِي بِالصَّلَاةِ فَمَا الصَّلَاةُ قَالَ خَيْرُ مَوْضُوعٍ فَمَنْ شَاءَ أَقَلَّ وَ مَنْ شَاءَ أَكْثَرَ
📚معانی الأخبار ص332
📚خصال ص523

ترجمه :أبی ذر گوید:بر رسول الله صلی الله علیه و آله وارد شدم در حالی که در مسجد نشسته بودند، پس به من فرمودند :ای أباذر، همانا #مسجد تحيتي دارد؛ گفتم: تحیت آن چیست؟ فرمود:دو رکعت نماز که آن را بخوانی، گفتم :یا رسول الله (صلی الله علیه و آله) همانا شما مرا به نماز امر نمودی، نماز چیست؟ فرمود:نماز بهترین موضوع است (بهترین چیزی است که وضع شده است) پس هر که می خواهد (نماز) کمی گذارد و هر که می خواهد (نماز) زیاد بخواند.

2⃣عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ عُبَيْدٍ وَ غَيْرِهِ قَالُوا: لَمَّا دَخَلَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ الْكُوفَةَ أَقْبَلَ حَتَّى دَخَلَ الْمَسْجِدَ فَصَلَّى رَكْعَتَيْنِ ثُمَّ صَعِدَ الْمِنْبَرَ
📚وقعة الصفین ص3

ترجمه :عبدالرحمن بن عبيد و غير او گویند :وقتی امیرالمؤمنین صلوات الله علیه به کوفه وارد شد، آمدند تا اینکه وارد مسجد شدند، پس دو رکعت نماز خواندند و سپس بر منبر بالا رفتند.

3⃣عَنْ شُعَيْبِ بْنِ وَاقِدٍ عَنِ الْحُسَيْنِ بْنِ زَيْدٍ عَنِ الصَّادِقِ عَنْ آبَائِهِ فِي حَدِيثِ الْمَنَاهِي قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ لَا تَجْعَلُوا الْمَسَاجِدَ طُرُقاً حَتَّى تُصَلُّوا فِيهَا رَكْعَتَيْنِ
📚فقیه ج4ص4

ترجمه :رسول الله صلی الله علیه و آله در حدیث مناهی فرمودند : #مساجد را راه و محل عبور قرار ندهید تا اینکه (مگر اینکه) دو رکعت نماز در آن بخوانید.

✅ «تَحِيَّة» در لغت به معنای «درود» و «باقی باد» و «زنده باد» گفتن و... می باشد اما در اصطلاح قرآن و روایات در جاهای مختلف، مصادیق مختلف دارد.

به عنوان مثال در روایات شیعه، سجده ملائکه بر آدم علی نبينا و آله و عليه السلام برای الله بود و در عین حال تَحِيَّتی برای آدم عليه السلام بوده است و نیز سجده برادران يوسف در برابر يوسف سجده برای الله بوده ولی به تَحِيَّت یوسف علیه السلام انجام شده است.

✅طبق روایات شیعه، تَحِيَّت مسلمان و مؤمن و تَحِيَّت اهل بهشت «سلام کردن» با صیغه ها و آداب خاص آن است.

✅طبق روایت اول که اباذر علیه الرحمه روایت کرده است ، خواندن دو رکعت نماز در مسجد، «تَحِيَّت مسجد» می باشد. همچنین در روایت سوم رسول الله صلی الله علیه و آله از اینکه بدون خواندن نماز، مساجد را محل عبور قرار دهیم نهی فرمودند و در مجموع آنچه مورد نهی است ورود و عبور از مساجد بدون خواندن نماز در آن است حال این نماز تَحْت هر عنوانی که انجام شود، #تَحِيَّت_مسجد حاصل شده و از نهی وارده اجتناب نموده ایم، چه نمازهای مستحبی و نافله در مسجد خوانده شود و چه نمازهای فریضه. و حدیث اول نشان می دهد که حداقل دو رکعت نماز هنگام ورود به مسجد بخوانیم و بدون خواندن نماز از مسجد خارج نشویم.

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹