سؤال 290_ در حال بازگشت از سفر و در بین راه زمان نماز مغرب شد و از آن جهت که حدود یک ساعت راه باقی مانده بود، قصد کردم که نمازم را در منزل بخوانم، ولی فراموش نمودم و بعد از رسیدن خوابیدم و فردای آن روز یادم آمد که نماز دیشب را نخوانده ام، حال نماز عشاء را باید شکسته بخوانم یا کامل؟
✅پاسخ : با تفقه در روایت زیر، تکلیف روشن می گردد:
1⃣عَنِ الْحُسَيْنِ بْنِ سَعِيدٍ عَنِ النَّضْرِ بْنِ سُوَيْدٍ عَنْ مُوسَى بْنِ بَكْرٍ عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ أَنَّهُ سُئِلَ عَنْ رَجُلٍ دَخَلَ وَقْتُ الصَّلَاةِ وَ هُوَ فِي السَّفَرِ فَأَخَّرَ الصَّلَاةَ حَتَّى قَدِمَ فَهُوَ يُرِيدُ يُصَلِّيهَا إِذَا قَدِمَ إِلَى أَهْلِهِ فَنَسِيَ حِينَ قَدِمَ إِلَى أَهْلِهِ أَنْ يُصَلِّيَهَا حَتَّى ذَهَبَ وَقْتُهَا قَالَ يُصَلِّيهَا رَكْعَتَيْنِ صَلَاةَ الْمُسَافِرِ لِأَنَّ الْوَقْتَ دَخَلَ وَ هُوَ مُسَافِرٌ كَانَ يَنْبَغِي أَنْ يُصَلِّيَ عِنْدَ ذَلِكَ.
📚تهذیب ج3ص162
ترجمه : زراره روایت نموده که از امام باقر صلوات الله عليه سؤال شد: شخصی در حال سفر وقت نماز بر او وارد می شود ولی نماز را تأخیر می اندازد تا اینکه به وطن می رسد و او قصد دارد وقتی به اهل خود رسید آن را بخواند ولی وقتی به نزد اهل خود می رسد فراموش می کند که نمازش را بخواند تا اینکه وقت نماز خارج می شود (حال چه کند)؟ امام باقر علیه السلام فرمود : آن نماز را دو رکعتی و به صورت #نماز_مسافر می خواند زیرا وقت نماز در حالی وارد شد که او مسافر بود و سزاوار بود که در همان موقع نمازش را بخواند.
✅مطلب کاملا روشن است که در فرض سؤال، چنین کسی باید نماز قضای عشاء خود را به صورت نماز مسافر، یعنی دو رکعت بخواند و نماز مغرب او هم طبق روایات شیعه در سفر و حضر تغییری ندارد و همان سه رکعت خوانده می شود.
✅به دو روایات زیر هم توجه شود :
1⃣عَنْ حَرِيزٍ عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: إِذَا نَسِيتَ صَلَاةً أَوْ صَلَّيْتَهَا بِغَيْرِ وُضُوءٍ وَ كَانَ عَلَيْكَ قَضَاءُ صَلَوَاتٍ فَابْدَأْ بِأَوَّلِهِنَّ فَأَذِّنْ لَهَا وَ أَقِمْ ثُمَّ صَلِّهَا ثُمَّ صَلِّ مَا بَعْدَهَا بِإِقَامَةٍ إِقَامَةٍ لِكُلِّ صَلَاةٍ
📚کافی ج3ص291
ترجمه :امام باقر علیه السلام فرمود : وقتی نمازی را فراموش نمودی یا بدون وضو خواندی و قضای نمازهایی بر عهده تو بود، به اولین آن نمازها آغاز کن و برای آن #اذان و #اقامه بگو و سپس آن نماز را بخوان و سپس نمازهای بعدی آن را با یک اقامه تنها برای هر نمازی، بخوان.
2⃣همچنین در 📚المعتبر ص236 روایت شده است که امام صادق علیه السلام در حدیثی در مورد کسی که نماز ظهر و عصر و مغرب او قضا شده و بعد از نماز عشاء به یادش می رسد، فرمودند:
ثُمَّ يَقْضِي مَا فَاتَهُ الْأَوَّلَ فَالْأَوَّلَ.
یعنی:... سپس نماز هایی را که از او فوت شده است به ترتیب و یکی بعد از دیگری، قضا می کند.
#نماز_قضا
✅بر حسب دو روایت فوق، شخص مذکور برای قضای نماز مغرب و عشای خود، باید ابتدا نماز مغرب را بخواند و برای نماز مغرب اذان و اقامه بگوید و نماز عشاء را فقط برای آن اقامه بگوید.
✅البته این روایات مخصوص مورد سؤال نیست و در کلیه موارد قضای نماز ها باید ترتیب قضا مراعات شود و برای نماز اول، هم اذان و هم اقامه و برای نماز های بعدی فقط یک اقامه تنها گفته می شود.
✅در حدیث 📚بحار و غیره امیرالمؤمنین علیه السلام در وصیت خود به کمیل بن زیاد فرمود :
يَا كُمَيْلُ لَا تَأْخُذْ إِلَّا عَنَّا تَكُنْ مِنَّا.
يعني : ای کمیل، (احکام و دین خود را) مگیر جز از ما، تا از ما باشی.
✅بیاییم همه احکام دین خود را از اهل بیت علیهم السلام بگیریم که از آنها باشیم تا موقع ظهور مولایمان امام زمان علیه السلام، برای اطاعت از آن مولای غریب مشکلی نداشته باشیم و از قبل خود را مهیا نموده و تمرین کرده باشیم، چرا که أحاديث اهل بیت علیهم السلام چیزی کم ندارد.
#قضا_شدن_نماز_مغرب_و_عشا_پس_از_برگشتن_از_سفر
نظرات (0)