Loading...

سؤال 281_ در حال #غضب، #قسم خوردم که ماشینم را بفروشم و برای همسرم طلا بخرم، در حالیکه فروش ماشین به صلاحم نیست و به آن نیاز دارم. باید چه کنم؟


✅پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید :

عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: مَنْ صَامَ شَعْبَانَ كَانَ لَهُ طَهُوراً مِنْ كُلِّ زَلَّةٍ وَ وَصْمَةٍ وَ بَادِرَةٍ قَالَ أَبُو حَمْزَةَ لِأَبِي جَعْفَرٍ مَا الْوَصْمَةُ قَالَ الْيَمِينُ فِي الْمَعْصِيَةِ وَ النَّذْرُ فِي مَعْصِيَةٍ قُلْتُ فَمَا الْبَادِرَةُ قَالَ الْيَمِينُ عِنْدَ الْغَضَبِ وَ التَّوْبَةُ مِنْهَا النَّدَمُ عَلَيْهَا
📚فقیه ج2ص92

ترجمه :امام باقر علیه السلام فرمود : کسی که ماه شعبان را روزه بگیرد، برای او طهارت و پاکی از هر لغزش و «وصمة» و «بادرة» خواهد بود. أبو حمزه گوید :به امام باقر علیه السلام گفتم : «وصمة» چیست؟ فرمود : #قسم_خوردن_در_معصیت و #نذر_کردن_در_معصیت، گفتم : «بادره» چیست؟ فرمود: #قسم_خوردن_در_حال_غضب است و توبه از آن، پشیمانی و ندامت بر آن است.

عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سِنَانٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: قَالَ: لَا يَمِينَ فِي غَضَبٍ وَ لَا فِي قَطِيعَةِ رَحِمٍ الْحَدِيثَ.
📚کافی ج7ص442

ترجمه :امام صادق علیه السلام فرمود : سوگند و قسمی در حال غضب و در مورد قطع با رَحِم نیست.
«یعنی چنین قسمی منعقد نمی شود»

✅از روایت فوق و سائر روایات مشخص است که اگر کسی در حالت غضب قسم بخورد، چنین قَسَمی منعقد نمی شود و اعتباری ندارد و البته طبق روایت اول نوعی معصیت است و برای تطهير از آن می توان در ماه شعبان روزه گرفت و توبه از آن هم ندامت و پشیمانی بر آن است.
لذا قسم مورد سؤال که در حال غضب صورت گرفته است اعتباری ندارد و فقط باید بر آن نادم گردید.

✅اگر حتی این قسم در حالت غضب هم صورت نگرفته بود، به روایات زیر هم توجه شود:

عَنْ سَعِيدٍ الْأَعْرَجِ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنِ الرَّجُلِ يَحْلِفُ عَلَى الْيَمِينِ فَيَرَى أَنَّ تَرْكَهَا أَفْضَلُ وَ إِنْ تَرَكَهَا خَشِيَ أَنْ يَأْثَمَ أَ يَتْرُكُهَا قَالَ أَ مَا سَمِعْتَ قَوْلَ رَسُولِ اللَّهِ ص- إِذَا رَأَيْتَ خَيْراً مِنْ يَمِينِكَ فَدَعْهَا
📚کافی ج7ص444

ترجمه :سعید گوید : از امام صادق علیه السلام در مورد شخصی که سوگندی یاد می کند ولی می بیند که ترک آن کار بهتر است و اگر آن کار را ترک کند می ترسد که گناه کرده باشد، آیا می تواند آن را ترک کند؟ امام فرمود : آیا گفتار رسول الله صلی الله علیه و آله را نشنیده ای که فرموده است : هنگامی که چیزی را بهتر از قسم خود دیدی، قَسَمَت را رها کن.

عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: إِذَا حَلَفَ الرَّجُلُ عَلَى شَيْ ءٍ وَ الَّذِي حَلَفَ عَلَيْهِ إِتْيَانُهُ خَيْرٌ مِنْ تَرْكِهِ فَلْيَأْتِ الَّذِي هُوَ خَيْرٌ وَ لَا كَفَّارَةَ عَلَيْهِ وَ إِنَّمَا ذَلِكَ مِنْ خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ
📚کافی ج7ص443

ترجمه :امام صادق علیه السلام فرمود :هنگامیکه شخص بر چیزی قسم بخورد و آنچه بر آن قسم خورده است، انجامش بهتر از ترک آن باشد، پس آنچه را بر آن قسم خورده است را انجام دهد و کفاره ای هم بر او نیست، همانا این از گام‌های شیطان است.

عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: مَنْ حَلَفَ عَلَى يَمِينٍ فَرَأَى غَيْرَهَا خَيْراً مِنْهَا فَأَتَى ذَلِكَ فَهُوَ كَفَّارَةُ يَمِينِهِ وَ لَهُ حَسَنَةٌ
📚کافی ج7ص443

ترجمه :امام صادق علیه السلام فرمود :کسی که بر قَسَمی سوگند یاد کند و غیر آن کار را بهتر از آن ببیند و آن را انجام دهد، همین کفاره قسم او خواهد بود و برای او حسنه هم خواهد بود.

✅با توجه به روایات فوق، کسی که بعد از قَسَم می بیند که انجام کاری غیر از آنچه بر آن قسم خورده است بهتر است، قَسَم خود را رها کرده و کار بهتر را انجام می دهد و کفاره قَسَم او همین خواهد بود و در عین حال حسنه هم به او داده می شود. در مورد سؤال ذکر شده، اکنون که شخص بعد از قَسَم می نگرد که نفروختن ماشین برایش بهتر است، قَسَم خود را رها می کند و از فروش ماشین هم امتناع می کند و کفاره ای هم ندارد.

#قسم_خوردن

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹