Loading...

سؤال 274_ آیا خوردن #میگو حلال است؟


✅پاسخ : معنی «إربیان» :

✅قال الجوهری: الإِِرْبِیَانُ، بکسر الهمزة، ضرب من السمک، و قیل: ضَرب من السمکِ بیضٌ کالدُّود یکون بالبصرة
📚لسان العرب ج14ص307

ترجمه : «إربیان» با کسر همزه نوعی سَمَک و ماهی است و گفته شده : نوعی ماهی سفید و مانند کِرم است و در بصره هست.

✅در کتاب المحيط في اللغة نیز آمده است :
و الإِرْبِيَانُ: سَمَكَةٌ حَمْرَاءُ نَحْوُ الإِصْبَعِ المَعْقُوْفَةِ
ترجمه : «إربیان» ماهی سرخ رنگی است مانند انگشت خم و تا شده

✅معنای مشهور «إربیان» همان میگوی معروف است که در اکثر لغت نامه ها آمده است و احیانا به آن «روبیان» نیز گفته می شود.

✅ اما روایات حليت «إربیان»:

يُونُسَ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ عَنْ أَبِي الْحَسَنِ قَالَ: قُلْتُ لَهُ جُعِلْتُ فِدَاكَ مَا تَقُولُ فِي أَكْلِ الْإِرْبِيَانِ قَالَ فَقَالَ لِي لَا بَأْسَ بِذَلِكَ وَ الْإِرْبِيَانُ ضَرْبٌ مِنَ السَّمَكِ قَالَ قُلْتُ: قَدْ رَوَى بَعْضُ مَوَالِيكَ فِي أَكْلِ الرَّبِيثَا قَالَ فَقَالَ لَا بَأْسَ بِهِ.
📚تهذیب ج9ص13

ترجمه :يونس گوید : به امام کاظم علیه السلام گفتم :فدایت شوم، در مورد خوردن إرْبَیان=میگو، چه می فرمائید؟ گوید :امام به من فرمود : اشکالی ندارد. و «إربیان» نوعی از ماهیان است. گفتم : یکی از دوستان شما در مورد خوردن #ربیثا روایت نقل نموده است. (این چطور است؟) فرمود : اشکالی ندارد.

✅یک خوردنی به نام «ربیثا» در زمان اهل بیت علیهم السلام مرسوم بوده است که اهل بیت علیهم السلام آن را حلال اعلام نموده اند. اگر چه در مورد محتویات آن ابهام وجود دارد ولی با توجه به حدیث زیر مشخص می شود که از «إربیان» و میگو درست می شده است و احادیث حليت «ربیثا» نیز، حلال بودن «إربیان» یا همان «میگو» را تقویت می کند :

عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ جُمْهُورٍ بِإِسْنَادٍ لَهُ قَالَ حَمَلَ رَجُلٌ مِنْ أَهْلِ الْبَصْرَةِ الْإِرْبِیَانَ إِلَی أَبِی عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام وَ قَالَ: إِنَّ هَذَا یُتَّخِذُ مِنْهُ عِنْدَنَا شَیْ ءٌ یُقَالُ لَهُ الرَّبِیثَا یُسْتَطَابُ أَکْلُهُ وَ یُؤْکَلُ رَطْباً وَ یَابِساً وَ طَبِیخاً وَ إِنَّ أَصْحَابَنَا یَخْتَلِفُونَ مِنْهُ فَمِنْهُمْ مَنْ یَقُولُ إِنَّ أَکْلَهُ لَا یَجُوزُ وَ مِنْهُمْ مَنْ یَأْکُلُهُ فَقَالَ لِی کُلْهُ فَإِنَّهُ جِنْسٌ مِنَ السَّمَکِ أَ مَا تَرَاهَا تَقَلْقَلُ فِی قِشْرِهَا
📚محاسن ص478

ترجمه : مردی از اهل بصره یک إربیان =میگو نزد امام صادق علیه السلام آورد و گفت : با این میگو در نزد ما چیزی درست کرده می شود که خوش خوراک و خوشمزه است و به صورت تَر و خشک و پخته شده خورده می شود و دوستان شما در مورد آن اختلاف نموده اند و برخی می گویند : خوردن آن جائز نیست و برخی آن را می خورند؛ امام به من فرمودند :، آن را بخور زیرا این نوعی از ماهی ها است، آیا نمی بینی چطور در بین پولک های خود حرکت می کند.(یا صدا می کند)

✅از این جهت که در برخی کتب لغت از جمله 📚طراز الأول ج1ص279 و المنجدص293 به اربیان و میگو،«جراد البحر» یعنی ملخ دریایی هم گفته شده و طبق روایات با حدود مشخصی، خوردن ملخ جایز است، روایت زیر هم می تواند کمک دهنده به مطالب فوق باشد :

قَالَ الصَّادِقُ كُلُّ مَا كَانَ فِي الْبَحْرِ مِمَّا يُؤْكَلُ فِي الْبَرِّ مِثْلُهُ فَجَائِزٌ أَكْلُهُ وَ كُلُّ مَا كَانَ فِي الْبَحْرِ مِمَّا لا يَجُوزُ أَكْلُهُ فِي الْبَرِّ لَمْ يَجُزْ أَكْلُهُ
📚 الفقیه ج3ص339

ترجمه :امام صادق علیه السلام فرمود :هر آنچه در دریا است و از چیزهایی است که مانند آن در خشکی خورده می شود، خوردن آن جائز است و هر چیز دریایی که خوردن مثل آن در خشکی جایز نیست، خوردن آن هم جایز نیست.

✅یک حدیث در 📚 علل الشرائع ج2ص249 آمده است که در آن از خوردن «اربیان» نهی شده است که علاوه بر اینکه در بین اصحاب مورد عمل نبوده است، لازم به ذکر است که این حدیث با همین اسناد و از همان اصل سماعه در کتاب کافی و تهذیب و استبصار روایت شده است و در این سه کتاب که هر سه از بُعد فقهی بر علل الشرائع برتری دارند، کلمه «اربیان» وجود ندارد و لذا با چنین روایتی که در علل الشرائع آمده است نمی توان حلیت «اربیان» را زیر سؤال برد.

✅نکته مهم : آنچه در روایات فوق منظور است، همان میگوی اصلی است. اما امروزه جاندار دریایی دیگری به نام #لابستر که از تیره خرچنگ هاست را بر حسب لغت ساختگی و محلی و عرفی و چه بسا با منظور سوء، به نام «#شاه_میگو» نامگذاری نموده اند که شکی نیست با این نامگذاری محلی و عرفی و مشکوک، لابستر، میگو و إربیان محسوب نمی شود و جزو ماهیان حلال دریایی قرار نمی گیرد. چرا که #لابستر از تیره خرچنگ هاست و با لفظ عربی «السَرَطان» در حدیث 📚کافی ج6ص221 توسط امام صادق علیه السلام حرام اعلام شده است.

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹