Loading...

سؤال 256_ من در #وضو بعد از شستن دست راست و چپ و قبل از کشیدن مسح، دو دستم را به هم مالیدم و آب دست راست با آب دست چپ مخلوط شد و سپس مسح کشیدم، آیا وضوی من اشکال دارد؟


✅پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید :

عَنْ بُكَيْرٍ وَ زُرَارَةَ ابْنَيْ أَعْيَنَ عن أبی جعفر في حديث ٍ:... ثُمَّ مَسَحَ رَأْسَهُ وَ قَدَمَيْهِ إِلَى الْكَعْبَيْنِ بِفَضْلِ كَفَّيْهِ لَمْ يُجَدِّدْ مَاءً.
📚تهذیب ج1ص56

ترجمه :امام باقر علیه السلام در حدیثی در ضمن حکایت کیفیت وضوی رسول الله صلی الله علیه و آله از جمله فرمودند : سپس سرشان و دو قدم خود را تا استخوان کعب، مسح نمودند و (برای این کار) آبی تجدید و تازه ننمودند.
✅(یعنی آب تازه ای از ظرف آب برای مسح برنداشتند و با همان رطوبت و تری آب وضو که در دستشان بود مسح سر و دو پا را انجام دادند).

✅همچنین در حديث 📚کافی ج3ص26 امام باقر در ضمن حکایت وضوی رسول الله صلی الله علیه و آله فرمودند :

ثُمَّ مَسَحَ رَأْسَهُ وَ قَدَمَيْهِ بِبَلَلِ كَفِّهِ- لَمْ يُحْدِثْ لَهُمَا مَاءً جَدِيداً-

ترجمه :سپس سر و دو قدم خود را با رطوبت کف و دست خود مسح نمودند (و) برای آن دو، آب جدیدی برنگرفتند و تازه نکردند...

✅مشاهده می شود آنچه به وضوی ما ضربه می زند و وضو را مشکل دار می کند این است که شخص برای مسح سر یا پا آب تازه ای بردارد یعنی دستش را داخل آب کند یا به آبی بزند و با آن مسح کند و وظیفه او مشخص است که باید با همان رطوبت و تری دستش عمل مسح را انجام دهد. اما اینکه بعد از شستن دو دستش، آنها را به هم بزند و سپس مسح کند اگر چه دستورِ داده شده ای نیست و نباید کار اضافه و بدون مدرک انجام دهیم ولی چیزی نیست که مسح و وضوی شخص را دچار مشکل نماید ولی انجام کار بدون دستور اهل بیت علیهم السلام جایگاهی ندارد.

✅به حدیث زیر نیز توجه فرمایید :

✅مُحَمَّدُ بْنُ عَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْنِ قَالَ: قَالَ الصَّادِقُ إِنْ نَسِيتَ مَسْحَ رَأْسِكَ فَامْسَحْ عَلَيْهِ وَ عَلَى رِجْلَيْكَ مِنْ بِلَّةِ وُضُوئِكَ فَإِنْ لَمْ يَكُنْ بَقِيَ فِي يَدِكَ مِنْ نَدَاوَةِ وُضُوئِكَ شَيْ ءٌ فَخُذْ مَا بَقِيَ مِنْهُ فِي لِحْيَتِكَ وَ امْسَحْ بِهِ رَأْسَكَ وَ رِجْلَيْكَ وَ إِنْ لَمْ يَكُنْ لَكَ لِحْيَةٌ فَخُذْ مِنْ حَاجِبَيْكَ وَ أَشْفَارِ عَيْنَيْكَ وَ امْسَحْ بِهِ رَأْسَكَ وَ رِجْلَيْكَ وَ إِنْ لَمْ يَبْقَ مِنْ بِلَّةِ وُضُوئِكَ شَيْ ءٌ أَعَدْتَ الْوُضُوءَ.
📚من لا یحضره الفقیه ج1 ص60

ترجمه :امام صادق علیه السلام فرمود :اگر در وضو #مسح_سر را فراموش نمودی، از همان رطوبت وضویت بر سر و دو پایت مسح کن، پس اگر از رطوبت وضو در دستت چیزی باقی نمانده بود از آن رطوبتی که در ریش تو باقی مانده است بگیر و سر و دو پایت را مسح کن و اگر ریش نداشتی از دو ابرو و پلک ها و مژه دو چشمت (رطوبتی) برگیر و سر و دو پایت را مسح کن و اگر از رطوبت وضویت چیزی باقی نمانده است، وضویت را اعاده کن (مجددا وضو بگیر)

✅در فقه بابرکت شیعه بر خلاف عامه، در هیچ صورتی تازه کردن آب برای مسح سر و دو پا جائز نیست و طبق روایات شیعه که چند نمونه آن در بالا ذکر شد، مسح سر و دو پا صرفاً باید با رطوبت دو دست و در مورد فراموشی آن، که از جمله در حدیث آخر ذکر شد از ریش یا ابرو یا مژه که مدت زمان زیادتری آب در آن باقی می ماند، مسح سر و پا انجام شود.

#کیفیت_وضو

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹