Loading...

سؤال ٢۴۴- #قیام_بعد_از_رکوع چیست؟


✅پاسخ :در روایات زیر تفقه فرمایید:

عَنْ أَبِي بَصِيرٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: إِذَا رَفَعْتَ رَأْسَكَ مِنَ الرُّكُوعِ فَأَقِمْ صُلْبَكَ فَإِنَّهُ لَا صَلَاةَ لِمَنْ لَا يُقِيمُ صُلْبَهُ
📚کافی ج٣ص٣٢٠

ترجمه :امام صادق علیه السلام فرمود :هنگامی که سر از #رکوع برداشتی کمر و پشت خود را راست کن زیرا کسی که صلب و کمر خود را (بعد از رکوع) راست نکند، نمازی برای او نیست.

أَبِي بَصِيرٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: إِذَا رَفَعْتَ رَأْسَكَ مِنَ الرُّكُوعِ فَأَقِمْ صُلْبَكَ حَتَّى تَرْجِعَ مَفَاصِلُكَ
📚تهذیب ج٢ص٣٢۵

ترجمه :امام صادق علیه السلام فرمود :هنگامی که سرت را از #رکوع بلند کردی صلب و کمر خود را راست کن تا اینکه مفصلهای تو (به جای خود) برگردد.

عن الصادق فی حدیث :مَا أَشَدُّ مِنْ سَرِقَةِ الصَّلَاةِ فَإِذَا قَامَ أَحَدُكُمْ فَلْيَعْتَدِلْ وَ إِذَا رَكَعَ فَلْيَتَمَكَّنْ وَ إِذَا رَفَعَ رَأْسَهُ فَلْيَعْتَدِلْ
📚قرب الاسناد ص١٨

ترجمه :امام صادق علیه السلام در حدیثی فرمودند :چه چیزی از دزدی کردن از #نماز شدیدتر است! پس وقتی یکی از شما (در نماز می ایستد) باید کاملا راست بایستد و وقتی #رکوع نمود باید (در حالت رکوع) آرام گیرد و وقتی سرش را از رکوع برداشت باید خود را راست و مستقیم کند.

عن الصادق فی حدیث حماد :ثُمَّ سَبَّحَ ثَلَاثاً بِتَرْتِيلٍ وَ قَالَ سُبْحَانَ رَبِّيَ الْعَظِيمِ وَ بِحَمْدِهِ- ثُمَّ اسْتَوَى قَائِماً فَلَمَّا اسْتَمْكَنَ مِنَ الْقِيَامِ قَالَ سَمِعَ اللَّهُ لِمَنْ حَمِدَهُ- ثُمَّ كَبَّرَ وَ هُوَ قَائِمٌ وَ رَفَعَ يَدَيْهِ حِيَالَ وَجْهِهِ وَ سَجَدَ
📚من لا یحضره الفقیه ج١ص٣٠٠

ترجمه :حماد بن عیسی در وصف نماز امام صادق علیه السلام روایت کرده است :.... سپس (در رکوع) سه بار تسبیح نمود و گفت:
سُبْحَانَ رَبِّيَ الْعَظِيمِ وَ بِحَمْدِهِ
سپس کاملا راست ایستاد و وقتی در حال قیام، آرام گرفت، گفت:
سَمِعَ اللَّهُ لِمَنْ حَمِدَهُ
سپس در همان حال ایستاده و قیام، تکبیر گفت و دو دستش را برای تکبیر روبروی صورتش آورد و به سجده رفت...

✅در احادیث متعددی که چند مورد آن اشاره شد اهل بیت علیهم السلام در باب کیفیت نماز به ما دستور داده اند که بعد از رکوع کاملا راست بایستیم تا صلب و کمر ما راست شود و مفاصل ما به حالت معمول خود برگردد و بعد از گفتن سَمِعَ اللَّهُ لِمَنْ حَمِدَهُ و نیز گفتن «الله اکبر»، به سجده برویم و حسب روایت فوق کسی که صلب و کمر خود را بعد از رکوع راست نکند، نمازی برای او نیست و نباید بعد از اتمام رکوع مستقیم به سجده رویم یا مقدار کمی، کمر خود را نیمه راست کنیم و به سجده رویم بلکه موظفیم کاملا کمر خود را راست کنیم و بعد از آرامش و گفتن اذکار وارده به سجده برویم.

✅لازم به ذکر است شواهد لزوم و ورود این عمل در نماز فراوان است که بسیاری از آنها در ضمن بیان سایر احکام نماز در روایات بیان شده است.

✅نکته:به روایت زیر توجه فرمایید :

عَنْ جَابِرٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: سَارِعُوا فِي طَلَبِ الْعِلْمِ فَوَ الَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ لَحَدِيثٌ وَاحِدٌ فی حلال و حرام تَأْخُذُهُ عَنْ صَادِقٍ خَيْرٌ مِنَ الدُّنْيَا وَ مَا حَمَلَتْ مِنْ ذَهَبٍ وَ فِضَّةٍ
📚محاسن ص٢٢٧

ترجمه :امام باقر علیه السلام فرمود :در #طلب_علم سرعت و شتاب بگیرید، قسم به کسی که جانم به دست اوست، هر آینه یک حدیث تنها که در مورد حلال و حرام الهی از شخص راستگو بگیری، از تمام دنیا و آنچه طلا و نقره در آن است، بهتر است.

✅دقت شود که بعد از ترغیب به طلب علم، راه آن را نیز معرفی فرموده اند و آن این است که :از اشخاص راستگو، احادیث اهل بیت علیهم السلام را فرا بگیریم و إن شاءالله به آنها عمل کنیم.

✅به دستور امام باقر علیه السلام شتاب و سرعت بورزیم و کلیه امور دینی خود را با آموزه های اهل بیت علیهم السلام منطبق کنیم و لذت عمل مستقیم به دستورات و اوامر امیرالمؤمنین و اولاد طاهرینش را با چیز دیگری عوض نکنیم و تا آنجا پیش رویم که مصداق این فرمایش مولایمان شویم:

امام المتقین امیرالمؤمنین صلوات الله علیه در وصیت خود به کمیل بن زیاد فرمودند:

یَا کُمَیْلُ لَا تَأْخُذْ إِلَّا عَنَّا تَکُنْ مِنَّا

ای کمیل (احکام دینت را)از هیچ کس جز ما اهل بیت مگیر تا از ما باشی.
📚بشاره المصطفی ص٣٠

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹