Loading...

سؤال ٢۴٣- اگر وضوی #امام_جماعت در بین نماز نقض شود یا در بین نماز بفهمد که وضو نداشته است یا جنب بوده است، وظیفه چیست؟


✅پاسخ:در روایات زیر تفقه نمائید :

سَأَلَ أَخَاهُ مُوسَى بْنَ جَعْفَرٍ عَنِ الْإِمَامِ أَحْدَثَ فَانْصَرَفَ وَ لَمْ يُقَدِّمْ أَحَداً مَا حَالُ الْقَوْمِ قَالَ لَا صَلَاةَ لَهُمْ إِلَّا بِإِمَامٍ فَلْيُقَدَّمْ بَعْضُهُمْ فَلْيُتِمَّ بِهِمْ مَا بَقِيَ مِنْهَا وَ قَدْ تَمَّتْ صَلَاتُهُمْ
📚الفقیه ج١ص۴٠٣

علی بن جعفر از موسی بن جعفر علیه السلام در مورد امام جماعتی که در بین نماز حدثی از او سر می زند (و وضویش باطل می شود) و از نماز منصرف می شود ولی کسی را جلو نمی آورد(که ادامه نماز را بخواند)، سؤال کرد که حال و تکلیف مأمومین چیست؟ امام فرمودند : نمازی برای آنها نیست مگر با امام جماعت؛ پس باید یکی از آنها جلو برود و باقیمانده نماز را با آنها بخواند و نماز آنها تمام (و صحیح) است.

قَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ مَا كَانَ مِنْ إِمَامٍ تَقَدَّمَ فِي الصَّلَاةِ وَ هُوَ جُنُبٌ نَاسِياً أَوْ أَحْدَثَ حَدَثاً أَوْ رَعَفَ رُعَافاً أَوْ أَزّاً فِي بَطْنِهِ فَلْيَجْعَلْ ثَوْبَهُ عَلَى أَنْفِهِ ثُمَّ لْيَنْصَرِفْ وَ لْيَأْخُذْ بِيَدِ رَجُلٍ فَلْيُصَلِّ مَكَانَهُ
📚الفقیه ج١ص۴٠٢

امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود :هر امام جماعتی که بر قومی مقدم شود ولی جنب بوده است و فراموش کرده یا (در بین نماز) حدثی از او سر زند (که وضویش باطل شود) یا در حین نماز خون دماغ شود یا آزار و فشاری در شکم خود بیابد، باید لباس خود را بر بینی خود قرار دهد(کنایه از اینکه من خون دماغ شده‌ام) و از نماز منصرف شود و دست مردی را بگیرد تا به جای او (ادامه) نماز را بخواند.

✅با توجه به دو روایت فوق در صورتی که در بین نماز وضوی امام جماعت باطل شود یا بفهمد که وضو نداشته است باید از نماز منصرف شود و یک نفر از مأمومین را جلو بیاورد تا بقیه نماز را برای آنها بخواند و در صورتی که امام جماعت این کار را انجام نداد، یکی از مأمومین به عنوان امام جماعت جلو می رود و نماز را ادامه می دهند و به پایان می رسانند.

✅به روایت زیر نیز توجه فرمایید :

زراره گوید :از امام باقر یا امام صادق علیهما السلام در مورد مردی که دو رکعت از نماز را برای گروهی امامت می کند و سپس به آنها خبر می دهد که من وضو ندارم، سؤال کردم؛ امام فرمودند :آن گروه نماز خود را تمام می کنند چرا که بر امام ضمانتی نیست.
📚الفقیه ج١ص۴٠۶
✅با توجه به حدیث فوق در صورتی که امام جماعت در بین نماز خبر دهد که من وضو ندارم، مأمومین می توانند ادامه نماز را خودشان بخوانند، البته اگر به دو حدیث اول عمل شود و امام جماعت دست کسی را بگیرد و جلو ببرد یا یکی از مأمومین خودش جلو برود تا ادامه نماز را با او بخوانند بهتر و مطمئن تر است.

✅به روایت زیر نیز دقت کنید :
سلیمان بن خالد گوید :از امام صادق علیه السلام در مورد مردی که برای گروهی امامت می کند و حدثی از او سر می زند(وضوی او باطل می شود) و برای ادامه نماز مردی را جلو می آورد که یک رکعت از نماز را درک نکرده است، پرسیدم که چه کند؟ امام فرمودند : کسی را که یک رکعت نماز را درک نکرده است جلو نیاورد بلکه دست شخص دیگری را بگیرد و جلو بیاورد.
📚تهذیب ج٣ص۴٢

✅در حدیث دیگری امام صادق علیه السلام فرمود : وقتی از امام جماعت در حال نماز حدثی سر بزند، سزاوار نیست کسی را برای ادامه نماز جلو آورد مگر کسی که اقامه نماز را درک نموده است.

📚فقیه ج1ص402

✅یعنی کسی را باید جلو بیاورد که از اول نماز حاضر بوده است.

✅البته در صورت جلو آوردن کسی که به یک یا دو رکعت از نماز نرسیده است، نماز آنها باطل نیست و احکامی دارد که در صورت نیاز عرضه می شود.

✅در مورد مردن یا بیمار شدن امام جماعت در بین نماز نیز در روایات دستور جلو رفتن یکی از مأمومین برای ادامه نماز رسیده است.

✅نکته: کلیه مایحتاج احکامی شیعیان در کتب روائی معتبر شیعه، خصوصا کتب اربعه، یا به طور خاص و یا به طور عام رسیده است و نیازی و جایگاهی برای تبعیت از آراء دیگران نیست. پس ای گروه محبان اهل بیت علیهم السلام، برای عمل، گفتار امامتان را بگیرید و دستور امامتان را عمل کنید تا هنگام تشرف به زیارت آنها وقتی روبروی قبور شریفشان مشغول خواندن زیارت جامعه هستید و می گوئید :
«عَامِلٌ بِأَمْرِکُمْ آخِذٌ بِقَوْلِکُمْ»
«من دستور شما را عمل می کنم و گفتار شما را می گیرم »
سخنی راست گفته باشید و امام، شما را تصدیق نماید.
مبادا فریب کسانی که با سفسطه می خواهند دست ما را از گفتار اهل بیت علیهم السلام کوتاه کنند بخوریم چرا که امام صادق علیه السلام در حدیثی فرمودند :

🌹فَخُذُوا بِهَا وَ أَنَا بِنَجَاتِكُمْ زَعِيمٌ 🌹

شما (احادیث) ما را بگیرید و عمل کنید و من ضامن و عهده دار نجات شما هستم.
📚کافی ج٢ص١٨۶

#نماز_جماعت

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹