Loading...

#سوال_1204_ آیا زکات باید از عین همان چیز خارج شود یا می توان معادل‌ آن از چیزهای دیگری که فقیر بیشتر به آن احتیاج دارد پرداخت نمود؟





✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ خَالِدٍ الْبَرْقِيِّ قَالَ: كَتَبْتُ إِلَى أَبِي جَعْفَرٍ الثَّانِي هَلْ يَجُوزُ أَنْ أُخْرِجَ عَمَّا يَجِبُ فِي الْحَرْثِ مِنَ الْحِنْطَةِ وَ الشَّعِيرِ وَ مَا يَجِبُ عَلَى الذَّهَبِ دَرَاهِمَ بِقِيمَةِ مَا يَسْوَى أَمْ لَا يَجُوزُ إِلَّا أَنْ يُخْرَجَ مِنْ كُلِّ شَيْءٍ مَا فِيهِ فَأَجَابَ أَيُّمَا تَيَسَّرَ يُخْرَجُ.

📚 الكافي ج۳ص۵۵۹

محمد بن خالد گوید : به امام جواد صلوات اللَّه علیه نوشتم : آیا جائز است که از آنچه در کشت ها از گندم و جو و آنچه بر طلا (از زکات) واجب است به قیمت معادل آن درهم (یعنی پول نقره) خارج کنم یا اینکه جائز نیست مگر اینکه از هر چیزی از خود آن خارج شود؟ امام در جواب نوشتند : هر کدام که ممکن و میسر بود خارج می شود!



2⃣عَنْ عَلِيِّ بْنِ جَعْفَرٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا الْحَسَنِ مُوسَى عَنِ الرَّجُلِ يُعْطِي عَنْ زَكَاتِهِ عَنِ الدَّرَاهِمِ دَنَانِيرَ وَ عَنِ الدَّنَانِيرِ دَرَاهِمَ بِالْقِيمَةِ أَ يَحِلُّ ذَلِكَ قَالَ لَا بَأْسَ بِهِ.

📚 الكافي ج۳ص۵۵۹

علي بن جعفر گوید : از موسی بن جعفر صلوات اللَّه علیه در مورد کسی که از زکاتش برای دینار، درهم و برای درهم، دینار به معادل قیمت آن می دهد سؤال کردم که آیا حلال است؟ امام فرمودند : اشکالی ندارد!



3⃣عَنْ يُونُسَ بْنِ يَعْقُوبَ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ عِيَالُ الْمُسْلِمِينَ أُعْطِيهِمْ مِنَ الزَّكَاةِ فَأَشْتَرِي لَهُمْ مِنْهَا ثِيَاباً وَ طَعَاماً وَ أَرَى أَنَّ ذَلِكَ خَيْرٌ لَهُمْ قَالَ فَقَالَ لَا بَأْسَ.

📚 قرب الإسناد ص۲۴

يونس بن يعقوب گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : من به عيال مسلمین از زکات می دهم، پس از زکات برای آنها البسه و خوراکی می خرم و می بینم که این برای آنها بهتر است؛ امام فرمودند : اشکالی ندارد!



4⃣عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنِ الْحَسَنِ بْنِ عَلِيِّ بْنِ فَضَّالٍ عَنْ ثَعْلَبَةَ بْنِ مَيْمُونٍ عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: لَا بَأْسَ بِالْقِيمَةِ فِي الْفِطْرَةِ.

📚 التهذيب ج۴ص۸۶

امام صادق علیه السلام فرمود :(پرداخت) قیمت در مورد #زکات_فطره اشکالی ندارد.



5⃣عَنْ سَعِيدِ بْنِ عُمَرَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: قُلْتُ يَشْتَرِي الرَّجُلُ مِنَ الزَّكَاةِ الثِّيَابَ وَ السَّوِيقَ وَ الدَّقِيقَ وَ الْبِطِّيخَ وَ الْعِنَبَ فَيَقْسِمُهُ قَالَ لَا يُعْطِيهِمْ إِلَّا الدَّرَاهِمَ كَمَا أَمَرَ اللَّهُ.

📚 الكافي ج۳ص۵۵۹

سعيد گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : شخص از پول زکات، البسه و قاووت و آرد و خربزه و انگور می خرد و آن را تقسیم می کند! امام فرمودند : جز همان درهم به آنها ندهد، همانگونه که اللَّه دستور داده است!



✅ زکات یک فریضه الهی است که با نصاب و مقدار مشخص برای برخی از اموال واجب شده است.

با توجه به روایات فوق و غیره، زکات طلا را با نقره و زکات نقره را با طلا به قیمت معادل آن می توان پرداخت نمود و همچنین زکات گندم و جو را می توان به قیمت معادل آن، درهم نقره پرداخت نمود و نیز طبق روایت 3⃣، شخص زکات دهنده اجازه دارد که از آن زکاتی که موظف به پرداخت آن است، لباس و طعام و امثال آن، در صورتی که بیشتر برای آنها نافع باشد به قیمت معادل آن تهیه نماید و پرداخت نماید.

در مورد زکات فطره نیز در روایات متعددی مثل روایت 4⃣، اجازه دادن قیمت معادل آن رسیده است.

اما طبق روایت 5⃣، توصیه شده است همان درهم داده شود و تبدیل به چیزهای دیگر نشود.


اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹