#سوال_1196_ حکم معالجه زن توسط طبيب نامحرم چیست؟
✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَلِيُّ بْنُ جَعْفَرٍ فِي كِتَابِهِ عَنْ أَخِيهِ مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الْمَرْأَةِ يَكُونُ بِهَا الْجُرْحُ فِي فَخِذِهَا أَوْ بَطْنِهَا أَوْ عَضُدِهَا هَلْ يَصْلُحُ لِلرَّجُلِ أَنْ يَنْظُرَ إِلَيْهِ يُعَالِجُهُ قَالَ لَا.
📚 مسائل علي بن جعفر ص۱۶۶
علي بن جعفر گوید : از موسی بن جعفر صلوات اللَّه علیه در مورد زنی که جراحتی در ران یا شکم یا بازوی او می باشد، آیا برای مرد صلاح است که به آن نظر کند و آن را معالجه کند؟ امام فرمودند : خير!
2⃣عَنْ أَبِي حَمْزَةَ الثُّمَالِيِّ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الْمَرْأَةِ الْمُسْلِمَةِ يُصِيبُهَا الْبَلَاءُ فِي جَسَدِهَا إِمَّا كَسْرٌ وَ إِمَّا جُرْحٌ فِي مَكَانٍ لَا يَصْلُحُ النَّظَرُ إِلَيْهِ يَكُونُ الرَّجُلُ أَرْفَقَ بِعِلَاجِهِ مِنَ النِّسَاءِ أَ يَصْلُحُ لَهُ النَّظَرُ إِلَيْهَا قَالَ إِذَا اضْطُرَّتْ إِلَيْهِ فَلْيُعَالِجْهَا إِنْ شَاءَتْ.
📚 الكافي ج۵ص۵۳۴
ابوحمزه گوید : از امام باقر صلوات اللَّه علیه در مورد زن مسلمانی که بلائی اعم از شکستگی یا جراحت در بدن او در مکانی که نگاه کردن به آن صلاح نیست به او می رسد و مردان برای معالجه آن از زنان نرمتر و یارا تر و محکم کننده تر هستند سؤال کردم که آیا نگاه کردن به آن درست است؟ امام فرمودند : در صورتی که آن زن #مضطر و ناچار به آن مرد باشد، اگر آن زن خواست، آن مرد او را معالجه کند!
3⃣عَنِ السَّكُونِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: سُئِلَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَيْهِ عَنِ الصَّبِيِّ يَحْجُمُ الْمَرْأَةَ قَالَ إِذَا كَانَ يُحْسِنُ يَصِفُ فَلَا.
📚 الكافي ج۵ص۵۳۴
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : از امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه در مورد کودک (نابالغ) که زنی را حجامت کند سؤال شد؛ امام فرمودند : در صورتی که آن کودک در حدی هست که خوب می تواند (بدن زن را) توصیف کند خیر!
4⃣عن أَبِي جَمِيلَة عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ و أَبِي عَبْداللَّه قَالا مَا مِنْ أَحَدٍ إِلَّا و هُوَ يُصِيبُ حَظّاً مِنَ الزِّنَا فَزِنَا الْعَيْنَيْنِ النَّظَرُ وَ زِنَا الْفَمِ الْقُبْلَةُ وَ زِنَا الْيَدَيْنِ اللَّمْسُ صَدَّقَ الْفَرْجُ ذَلِكَ أَوْ كَذَّبَ
📚 الكافي ج۵ص۵۵۹
امام باقر و امام صادق صلوات اللَّه علیهما فرمودند : هیچ کسی نیست مگر اینکه نصيبي از زنا به او می رسد!
زنای چشمان #نگاه_کردن است و زنای دهان بوسیدن است و زنای دستها #لمس کردن است، چه فرج آن را تصدیق کند و چه نکند!
5⃣عن وهب بن وهب عن أَبِی عَبْداللَّه قَالَ قال أَمِیرُ الْمُؤْمِنِین فی الْمَرْأَةِ یَمُوتُ وَلَدُهَا فِی بَطْنِهَا فَیُتَخَوَّفُ عَلَیْهَا قَالَ لَا بَأْسَ أَنْ یُدْخِلَ الرَّجُلُ یَدَهُ فَیُقَطِّعَهُ وَ یُخْرِجَهُ إِذَا لَمْ تَرْفُقْ بِهِ النِّسَاءُ
📚كافي ج3ص206
امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه در مورد زنی که بچه اش در شکمش می میرد و بر جان زن ترسیده می شود فرمود : در صورتی که زنان کشش و رفق این کار را نداشته باشند، اشکالی ندارد که مرد دستش را داخل کند و بچه را تکه تکه کند و بیرون بیاورد!
✅ با توجه به روایات خاص فوق و کلیه روایات عمومی منع از #لمس زن نامحرم توسط مرد و روایات منع #نظر مرد بیگانه به محلهای ممنوعه زن، تا زمانی که زن در #اضطرار و #ضرورت قرار نگیرد، نباید توسط دکتر مرد مورد معالجه ای قرار گیرد که مستلزم #لمس یا #نظر حرام باشد.
✅ خدمات دندانپزشکی، سونوگرافی، برداشتن خال، تزریقات و پانسمان ، گرفتن اکو و غیره، عموما و معمولا از مواردی است که زنان در حالت اضطرار و ضرورت از معالجه شدن توسط مرد نیستند، ولی متأسفانه مشاهده می شود که بدون محدودیت و انکار و بدون ضرورت، چنین مواردی توسط طبيب مرد برای زن انجام می شود و نه طبيب مرد تقوا دارد و نه بیمار زن حیا می کند!
✅ بدیهی است که طبابت هایی که صرفا شرح حال دادن و نوشتن دارو توسط طبيب مرد است و هیچ لمس و نگاه حرامي در آن نیست، شامل روایات فوق نمی شود، ولی مواردی که مستلزم لمس و نگاه حرام است، تنها در صورتی جائز است که زن به خاطر ضرورت درمان و نبودن یا ناتوانی طبيب زن، در حالت اضطرار قرار گیرد.
✅ لذا مثلا زنی که بدون حالت اضطرار، برای تشخیص و درمان بثورات، بدن خود را به طبيب مرد نشان می دهد تا پماد مناسب را برایش تجویز نماید، هم او و هم آن طبيب گرفتار حرام الهی شده اند و روزانه هزاران مورد از اینها توسط مدعیان محبت اهل بیت علیهم السلام سر می زند و چقدر برای رفع این فساد و بلا به دعای زیر #مضطر هستیم :
اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ
نظرات (0)