Loading...

#سوال_1188_ کسی که به نماز عید فطر و قربان نرسد و موقع خطبه ها برسد وظیفه اش چیست؟




✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :



1⃣ عَنْ يُونُسَ عَنْ مُعَاوِيَةَ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنْ صَلَاةِ الْعِيدَيْنِ فَقَالَ رَكْعَتَانِ إِلَى أَنْ قَالَ وَ الْخُطْبَةُ بَعْدَ الصَّلَاةِ وَ إِنَّمَا أَحْدَثَ الْخُطْبَةَ قَبْلَ الصَّلَاةِ عُثْمَانُ وَ إِذَا خَطَبَ الْإِمَامُ فَلْيَقْعُدْ بَيْنَ الْخُطْبَتَيْنِ قَلِيلًا وَ يَنْبَغِي لِلْإِمَامِ أَنْ يَلْبَسَ يَوْمَ الْعِيدَيْنِ بُرْداً وَ يَعْتَمَّ شَاتِياً كَانَ أَوْ قَائِظاً الْحَدِيثَ.

📚 الكافي ج۳ص۴۶۰

معاوية بن عمار گوید : از امام (صادق) صلوات اللَّه علیه در مورد نماز عید فطر و قربان سؤال کردم؛ امام فرمودند : دو رکعت است... تا آنجا که فرمود : خطبه بعد از نماز است و همانا خطبه‌ خواندنِ قبل نماز را عثمان بدعت گذاشت و هنگامی که امام خطبه می خواند، باید اندکی در بین دو خطبه بنشیند و برای امام سزاوار است که در روز عید فطر و قربان بُرد بپوشد و عمامه ببندد، چه زمستان باشد و چه تابستان!



2⃣عَنْ حَرِيزٍ عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه قَالَ: قُلْتُ أَدْرَكْتُ الْإِمَامَ عَلَى الْخُطْبَةِ قَالَ: قَالَ تَجْلِسُ حَتَّى يَفْرُغَ مِنْ خُطْبَتِهِ ثُمَّ تَقُومُ فَتُصَلِّي قُلْتُ الْقَضَاءُ أَوَّلُ صَلَاتِي أَوْ آخِرُهَا قَالَ لَا بَلْ أَوَّلُهَا وَ لَيْسَ ذَلِكَ إِلَّا فِي هَذِهِ الصَّلَاةِ قُلْتُ فَمَا أَدْرَكْتُ مَعَ الْإِمَامِ مِنَ الْفَرِيضَةِ وَ مَا قَضَيْتُ قَالَ أَمَّا مَا أَدْرَكْتَ مِنَ الْفَرِيضَةِ فَهُوَ أَوَّلُ صَلَاتِكَ وَ مَا قَضَيْتَ فَآخِرُهَا.

📚 التهذيب ج۳ص۱۳۶

زراره گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : (در نماز عید فطر و قربان) امام را در حال خطبه درک می کنم. فرمود : می نشینی تا اینکه از خطبه اش فارغ شود و سپس برمی خیزی و نماز می خوانی.
گفتم : آیا ابتدای نماز من قضا شده است یا آخر آن؟! فرمود : بلکه اول آن! و این أمر نیست مگر در همین نماز (عید)!
گفتم : آن مقداری که از نمازهای فریضه (پنجگانه) همراه امام جماعت درک می کنم و آنچه قضا می کنم چطور؟ فرمود : آن مقداری که به آن می رسی اول نماز توست و آنچه قضا می کنی آخر نماز تو می باشد!




✅ بر خلاف نماز جمعه، در نماز عید فطر و قربان ابتدا نماز عید اقامه می شود و سپس خطبه ها توسط امام خوانده می شود.
حال اگر کسی به نماز عید نرسید و هنگام خطبه ها رسید، می نشیند تا امام از خطبه فارغ شود و سپس برمی خیزد و دو رکعت نماز عید را قضا می کند.

✅ چنین کسی در حقیقت آخر نمازش که دو خطبه است را درک کرده است و ابتدای نماز عید خود را که آن دو رکعت می باشد #قضا می کند و این امر فقط به نماز عید اختصاص دارد!

اما در نمازهای پنجگانه اگر کسی بخشی از نماز جماعت از او فوت شود، آن مقداری که به همراه امام می خواند اول نماز او محسوب می شود و آن مقداری که بعد از سلام دادن امام می خواند قضا محسوب می شود و در واقع چنین کسی آخر نماز او قضا شده است !



اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹