Loading...

سوال ١۴٣- آیا سه بار «سبحان الله» گفتن برای رکوع و سجده کفایت می کند؟


✅پاسخ :ابتدا حد رکوع و سجده را در روایت زیر دقت کنید :

عَنْ أَبِی بَکْرٍ الْحَضْرَمِیِّ قَالَ قُلْتُ لِأَبِی جَعْفَرٍ أَیُّ شَیْ ءٍ حَدُّ الرُّکُوعِ وَ السُّجُودِ قَالَ تَقُولُ سُبْحَانَ رَبِّیَ الْعَظِیمِ وَ بِحَمْدِهِ ثَلَاثاً فِی الرُّکُوعِ وَ سُبْحَانَ رَبِّیَ الْأَعْلَی وَ بِحَمْدِهِ ثَلَاثاً فِی السُّجُودِ فَمَنْ نَقَصَ وَاحِدَةً نَقَصَ ثُلُثَ صَلَاتِهِ وَ مَنْ نَقَصَ اثْنَتَیْنِ نَقَصَ ثُلُثَیْ صَلَاتِهِ وَ مَنْ لَمْ یُسَبِّحْ فَلَا صَلَاةَ لَهُ

📚کافی ج ٣ص ٣٢٩

ترجمه : حضرمی گوید:به امام باقر علیه السلام گفتم :حد رکوع و سجده چیست؟ فرمود:در رکوع سه بار می گوئی:
سُبْحَانَ رَبِّیَ الْعَظِیمِ وَ بِحَمْدِهِ
و سه بار در سجده می گوئی:
سُبْحَانَ رَبِّیَ الْأَعْلَی وَ بِحَمْدِهِ
پس کسی که یکی از آن را کم کند، یک سوم نماز خود را ناقص نموده است و کسی که دو تای آن را کم کند، دو سوم نمازش را ناقص کرده است و کسی که هیچ تسبیحی (در رکوع و سجده) نگوید، نمازی برای او نیست.

✅روایت فوق، حد رکوع و سجده را برای کسی که می خواهد کامل انجام داده باشد معرفی می کند. ولی طبق روایت زیر یک تسبیح تامه و کامل هم کفایت می کند اگر چه از ارزش و ثواب نماز با توجه به روایت فوق کاسته می شود :

عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ قَالَ قُلْتُ لَهُ مَا یُجْزِی مِنَ الْقَوْلِ فِی الرُّکُوعِ وَ السُّجُودِ فَقَالَ ثَلَاثُ تَسْبِیحَاتٍ فِی تَرَسُّلٍ وَ وَاحِدَةٌ تَامَّةً تُجْزِی

📚تهذیب ج ٢ ص ٧۶

ترجمه :زراره گوید :به امام باقر علیه السلام گفتم :چه گفتاری در رکوع و سجده کفایت می کند؟ امام فرمودند : سه تسبیح با تأنی و آرامش، و یک تسبیح تامه و کامل هم کفایت می کند.


عَنْ مُعَاوِیَةَ بْنِ عَمَّارٍ قَالَ قُلْتُ لِأَبِی عَبْدِ اللَّهِ أَخَفُّ مَا یَکُونُ مِنَ التَّسْبِیحِ فِی الصَّلَاةِ قَالَ ثَلَاثُ تَسْبِیحَاتٍ مُتَرَسِّلًا تَقُولُ سُبْحَانَ اللَّهِ سُبْحَانَ اللَّهِ سُبْحَانَ اللَّهِ

📚تهذیب ج٢ ص ٧٧

معاویه بن عمار گوید :به امام صادق علیه السلام گفتم :سبک ترین تسبیح که در نماز است چیست؟ امام فرمودند :سه تسبیح با تأنی و آرامش، می گوئی:
سُبْحَانَ اللَّهِ سُبْحَانَ اللَّهِ سُبْحَانَ اللَّهِ

عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ أَدْنَی التَّسْبِیحِ ثَلَاثُ مَرَّاتٍ وَ أَنْتَ سَاجِدٌ لَا تَعْجَلْ بِهِنَّ

📚تهذیب ج٢ ص ٨٠
امام صادق علیه السلام فرمود :کمترین تسبیح در سجده سه بار است، در گفتن آنهاعجله هم نباید بکنی.


✅پس با توجه به روایات فوق، یک تسبیح تامه و کامل یا سه بار «سبحان الله» برای سجده و رکوع کفایت می کند و نماز صحیح است ولی باعث کاسته شدن ارزش و ثواب نماز می شود و گفتن سه ذکر تامه و کامل حد آن می باشد. اما اهل بیت علیهم السلام فراوان به طول دادن رکوع و سجده سفارش نموده اند :

عَنْ أَبَانِ بْنِ تَغْلِبَ قَالَ دَخَلْتُ عَلَی أَبِی عَبْدِ اللَّهِ وَ هُوَ یُصَلِّی فَعَدَدْتُ لَهُ فِی الرُّکُوعِ وَ السُّجُودِ سِتِّینَ تَسْبِیحَةً

📚کافی ج ۳ ص ٣٢٩

ابان گوید:بر امام صادق علیه السلام وارد شدم در حالی که آن حضرت نماز می خواندند، پس من شمردم آن حضرت در رکوع و سجده شصت بار تسبیح گفتند.

عَنْ زُرَارَةَ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ یَقُولُ ثَلَاثَةٌ إِنْ تَعَلَّمَهُنَّ الْمُؤْمِنُ کَانَتْ زِیَادَةً فِی عُمُرِهِ وَ بَقَاءَ النِّعْمَةِ عَلَیْهِ فَقُلْتُ وَ مَا هُنَّ فَقَالَ تَطْوِیلُهُ فِی رُکُوعِهِ وَ سُجُودِهِ فِی صَلَاتِهِ وَ تَطْوِیلُهُ لِجُلُوسِهِ عَلَی طَعَامِهِ إِذَا طَعِمَ عَلَی مَائِدَتِهِ وَ اصْطِنَاعُهُ الْمَعْرُوفَ إِلَی أَهْلِهِ

📚 کافی ج ۴ص ۵٠

زراره گوید :شنیدم امام صادق علیه السلام فرمود : سه چیز است که اگر مؤمن آنها را بداند، باعث زیاد شدن عمر و باقی ماندن نعمت بر اوست؛ گفتم :آنها چیست؟ فرمودند :طول دادن رکوع و سجده اش و طول دادن نشستن بر غذا وقتی بر سر سفره غذا می خورد و احسان نمودن به اهل بیتش.

✅مشخص شد که اگر چه یک بار تسبیح کامل گفتن یعنی «سبحان ربی الاعلی و بحمده » یا سه بار «سبحان الله» گفتن در رکوع و سجده کفایت می‌کند ولی اهل بیت علیهم السلام حد آن را سه تسبیح کامل معین نموده‌اند و بسیار فراوان به طول دادن رکوع و سجده در احادیث متعددی سفارش نموده اند.


نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹