Loading...

#سوال_998_ با شخصی بر سر مسائل اعتقادی بحثم شد و ناراحت شدم و با غضب به امام زمان علیه السلام #قسم خوردم که هرگز تو را نمی بخشم!

الان اگر او را ببخشم گناه کرده ام؟!


✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: مَنْ صَامَ شَعْبَانَ كَانَ لَهُ طَهُوراً مِنْ كُلِّ زَلَّةٍ وَ وَصْمَةٍ وَ بَادِرَةٍ قَالَ أَبُو حَمْزَةَ لِأَبِي جَعْفَرٍ مَا الْوَصْمَةُ قَالَ الْيَمِينُ فِي الْمَعْصِيَةِ وَ النَّذْرُ فِي مَعْصِيَةٍ قُلْتُ فَمَا الْبَادِرَةُ قَالَ الْيَمِينُ عِنْدَ الْغَضَبِ وَ التَّوْبَةُ مِنْهَا النَّدَمُ عَلَيْهَا

📚فقیه ج2ص92

امام باقر علیه السلام فرمود : کسی که ماه شعبان را روزه بگیرد، برای او طهارت و پاکی از هر لغزش و «وصمة» و «بادرة» خواهد بود. أبو حمزه گوید :به امام باقر علیه السلام گفتم : «وصمة» چیست؟ فرمود : #قسم_خوردن_در_معصیت و #نذر_کردن_در_معصیت، گفتم : «بادره» چیست؟ فرمود: #قسم_خوردن_در_حال_غضب است و توبه از آن، پشیمانی و ندامت بر آن است.


2⃣عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سِنَانٍ عَنْ أَبِي عَبْداللَّهِ قَالَ: قَالَ: لَا يَمِينَ فِي غَضَبٍ وَ لَا فِي قَطِيعَةِ رَحِمٍ

📚کافی ج7ص442

ترجمه :امام صادق علیه السلام فرمود : سوگند و قسمی در حال غضب و در مورد قطع با رَحِم نیست.
«یعنی چنین قسمی منعقد نمی شود»


3⃣عَنْ سَعِيدٍ الْأَعْرَجِ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنِ الرَّجُلِ يَحْلِفُ عَلَى الْيَمِينِ فَيَرَى أَنَّ تَرْكَهَا أَفْضَلُ وَ إِنْ تَرَكَهَا خَشِيَ أَنْ يَأْثَمَ أَ يَتْرُكُهَا قَالَ أَ مَا سَمِعْتَ قَوْلَ رَسُولِ اللَّهِ إِذَا رَأَيْتَ خَيْراً مِنْ يَمِينِكَ فَدَعْهَا

📚کافی ج7ص444

سعید گوید : از امام صادق علیه السلام در مورد شخصی که سوگندی یاد می کند ولی می بیند که ترک آن کار بهتر است و اگر آن کار را ترک کند می ترسد که گناه کرده باشد، آیا می تواند آن را ترک کند؟ امام فرمود : آیا گفتار رسول الله صلی الله علیه و آله را نشنیده ای که فرموده است : هنگامی که چیزی را بهتر از قسم خود دیدی، قَسَمَت را رها کن!


4⃣عَنْ عَبْدالرَّحْمَنِ بْنِ أَبِي عَبْداللَّهِ عَنْ أَبِي عَبْداللَّهِ قَالَ: إِذَا حَلَفَ الرَّجُلُ عَلَى شَيْءٍ وَ الَّذِي حَلَفَ عَلَيْهِ إِتْيَانُهُ خَيْرٌ مِنْ تَرْكِهِ فَلْيَأْتِ الَّذِي هُوَ خَيْرٌ وَ لَا كَفَّارَةَ عَلَيْهِ وَ إِنَّمَا ذَلِكَ مِنْ خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ

📚کافی ج7ص443

امام صادق علیه السلام فرمود :هنگامیکه شخص بر چیزی قسم بخورد و آنچه بر آن قسم خورده است، انجامش بهتر از ترک آن باشد، پس آنچه را بر آن قسم خورده است را انجام دهد و کفاره ای هم بر او نیست، همانا این از گام‌های شیطان است.

5⃣عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: مَنْ حَلَفَ عَلَى يَمِينٍ فَرَأَى غَيْرَهَا خَيْراً مِنْهَا فَأَتَى ذَلِكَ فَهُوَ كَفَّارَةُ يَمِينِهِ وَ لَهُ حَسَنَةٌ

📚کافی ج7ص443

امام صادق علیه السلام فرمود :کسی که بر قَسَمی سوگند یاد کند و غیر آن کار را بهتر از آن ببیند و آن را انجام دهد، همین، کفاره قسم او خواهد بود و برای او حسنه هم خواهد بود!


6⃣مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي جَعْفَرٍ قَوْلُ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ اللَّيْلِ إِذا يَغْشى وَ النَّجْمِ إِذا هَوى وَ مَا أَشْبَهَ ذَلِكَ فَقَالَ إِنَّ لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ أَنْ يُقْسِمَ مِنْ خَلْقِهِ بِمَا شَاءَ وَ لَيْسَ لِخَلْقِهِ أَنْ يُقْسِمُوا إِلَّا بِهِ

📚کافی ج7ص449

محمد بن مسلم گوید :به امام باقر علیه السلام گفتم :گفتار الهی در قرآن که می فرماید: «قسم به شب هنگامی که فرو می گیرد» و «قسم به ستاره هنگامی که فرود آید» و مانند آنها (بیانش چیست)؟ امام فرمود : همانا برای الله عزوجل است که به هر چیزی از خَلقَش که خواست سوگند یاد کند ولی خَلق او حق ندارند جز به او قَسَم بخورند.


7⃣مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا جَعْفَرٍ يَقُولُ لا تَتَّبِعُوا خُطُواتِ الشَّيْطانِ قَالَ كُلُّ يَمِينٍ بِغَيْرِ اللَّهِ فَهِيَ مِنْ خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ

📚تفسیر عیاشی ج1ص74

ترجمه : محمد بن مسلم گوید : شنیدم امام باقر علیه السلام در مورد (آیه) «و از گام‌های شیطان پیروی نکنید» می فرمود : هر قَسَمی که به غیر الله باشد، از خُطُوات و گام‌های شیطان است.

✅ با توجه به روایات فوق و غیره، نه قسم به غیر اللَّه و اسماء الهی اعتبار دارد و نه قسم در غضب منعقد می شود و نه غضب در معصیت!
ضمن اینکه هر چند قَسَمی همه شرایط لازم را داشته باشد ولی صاحب آن قسم ببیند که ترک کاری که بر انجام آن قسم خورده است بهتر است، کفاره این قسم این است که آن کار را ترک کند و بلکه حسنه نیز به او تعلق می گیرد!

لذا عفو آن شخص توسط شما هیچ مشکلی از جهت قسمی که خورده اید ندارد.

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹