Loading...

#سوال_890_ حکم ازدواج با زنی که در عده است چيست؟



✅پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ أُدَیمٍ بَيَّاعِ الْهَرَوِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ فِي حَدِيثٍ أَنَّهُ قَالَ: وَ الَّذِي يَتَزَوَّجُ الْمَرْأَةَ فِي عِدَّتِهَا وَ هُوَ يَعْلَمُ لَا تَحِلُّ لَهُ أَبَداً

📚 الكافي ج۵ص۴۲۶

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : کسی که با زنی در زمان عده اش ازدواج کند در حالیکه میداند (که در عده است)، برای همیشه برایش حلال نیست (آن زن بر او حرام ابدی می شود)!


2⃣عَنِ الْحَلَبِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: إِذَا تَزَوَّجَ الرَّجُلُ الْمَرْأَةَ فِي عِدَّتِهَا وَ دَخَلَ بِهَا لَمْ تَحِلَّ لَهُ أَبَداً عَالِماً كَانَ أَوْ جَاهِلًا وَ إِنْ لَمْ يَدْخُلْ بِهَا حَلَّتْ لِلْجَاهِلِ وَ لَمْ تَحِلَّ لِلْآخَرِ.

📚 الكافي ج۵ص۴۲۶

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : در صورتی که مرد با زنی در زمان عده اش ازدواج کند و به او دخول کند، بر او #حرام_ابدی می شود، چه عالم باشد و چه جاهل
و اگر جاهل (به بودن زن در عده یا حرمت ازدواج در عده) باشد، و اگر به او #دخول نکرده باشد ، برای #جاهل حلال است (که بعد از مفارقت و تکمیل عده قبلی با او ازدواج کند) و برای غیر جاهل حلال نیست!


3⃣عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ الْحَجَّاجِ عَنْ أَبِي إِبْرَاهِيمَ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ يَتَزَوَّجُ الْمَرْأَةَ فِي عِدَّتِهَا بِجَهَالَةٍ أَ هِيَ مِمَّنْ لَا تَحِلُّ لَهُ أَبَداً فَقَالَ لَا أَمَّا إِذَا كَانَ بِجَهَالَةٍ فَلْيَتَزَوَّجْهَا بَعْدَ مَا تَنْقَضِي عِدَّتُهَا وَ قَدْ يُعْذَرُ النَّاسُ فِي الْجَهَالَةِ بِمَا هُوَ أَعْظَمُ مِنْ ذَلِكَ فَقُلْتُ بِأَيِّ الْجَهَالَتَيْنِ يُعْذَرُ فَقَالَ إِحْدَى الْجَهَالَتَيْنِ أَهْوَنُ مِنَ الْأُخْرَى الْجَهَالَةُ بِأَنَّ اللَّهَ حَرَّمَ ذَلِكَ عَلَيْهِ وَ ذَلِكَ بِأَنَّهُ لَا يَقْدِرُ عَلَى الِاحْتِيَاطِ مَعَهَا فَقُلْتُ وَ هُوَ فِي الْأُخْرَى مَعْذُورٌ قَالَ نَعَمْ إِذَا انْقَضَتْ عِدَّتُهَا فَهُوَ مَعْذُورٌ فِي أَنْ يَتَزَوَّجَهَا فَقُلْتُ فَإِنْ كَانَ أَحَدُهُمَا مُتَعَمِّداً وَ الْآخَرُ بِجَهْلٍ فَقَالَ الَّذِي تَعَمَّدَ لَا يَحِلُّ لَهُ أَنْ يَرْجِعَ إِلَى صَاحِبِهِ أَبَداً

📚 الكافي ج۵ص۴۲۷

عبدالرحمن گوید : از امام کاظم صلوات اللَّه علیه در مورد مردی که به خاطر #جهالت و ندانستن زنی را در عده اش به ازدواج درمی آورد سؤال کردم که آیا از کسانی است که آن زن برای همیشه بر او حلال نیست؟
فرمود : خير! اگر از روی جهالت باشد بعد از اینکه عده او گذشت با او ازدواج می کند و مردم از جهت #جهالت به چیزی که از این عظیم تر است نیز معذور هستند!
گفتم : به کدامیک از دو جهالت معذور هستند؟
فرمود : یکی از دو جهالت از دیگری سبک‌تر است! و آن این است که جاهل باشد که اللَّه این زن را بر او حرام کرده است!!
و بیان آن این است که در چنین حالتی قادر به احتیاط کردن نیست!!
گفتم : آیا او در جهالت دیگر (یعنی جهالت به بودن زن در عده) هم معذور است؟
فرمود : بله! در صورتی که عده آن زن تمام شود، معذور است که با او ازدواج کند!
گفتم : اگر یکی از آنها عمداً (در زمان عده) ازدواج کند و دیگری از روی جهل، چطور؟
فرمود : آنکه عمداً اینکار را کرده است برای همیشه برایش حلال نیست که به طرف مقابل (با ازدواج) رجوع نماید!


4⃣عَنِ الْحَلَبِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الْمَرْأَةِ الْحُبْلَى يَمُوتُ زَوْجُهَا فَتَضَعُ وَ تَزَوَّجُ قَبْلَ أَنْ تَمْضِيَ لَهَا أَرْبَعَةُ أَشْهُرٍ وَ عَشْراً فَقَالَ إِنْ كَانَ دَخَلَ بِهَا فُرِّقَ بَيْنَهُمَا وَ لَمْ تَحِلَّ لَهُ أَبَداً وَ اعْتَدَّتْ بِمَا بَقِيَ عَلَيْهَا مِنَ الْأَوَّلِ وَ اسْتَقْبَلَتْ عِدَّةً أُخْرَى مِنَ الْآخَرِ ثَلَاثَةَ قُرُوءٍ وَ إِنْ لَمْ يَكُنْ دَخَلَ بِهَا فُرِّقَ بَيْنَهُمَا وَ اعْتَدَّتْ بِمَا بَقِيَ عَلَيْهَا مِنَ الْأَوَّلِ وَ هُوَ خَاطِبٌ مِنَ الْخُطَّابِ.

📚 الكافي ج۵ص۴۲۷

حلبی گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد زن بارداری که شوهرش می میرد و سپس وضع حمل می کند و قبل از اینکه چهار ماه و ده روز (یعنی عده وفات) بگذرد ازدواج می کند سؤال کردم؛
فرمود : اگر به او دخول کرده است از او جدا می شود و أبداً دیگر برای او حلال نیست و زن مابقی عده قبلی را می‌گذارند و یک عده هم به اندازه #سه_حیض برای این یکی می گذراند و اگر به او #دخول نکرده‌ است بین آنها #جدایی انداخته می شود و باقیمانده عده قبلی را می گذراند و بعد از آن این مرد هم یک خواستگار از خواستگاران است!




5⃣ عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي إِبْرَاهِيم بَلَغَنَا عَنْ أَبِيكَ أَنَّ الرَّجُلَ إِذَا تَزَوَّجَ الْمَرْأَةَ فِي عِدَّتِهَا لَمْ تَحِلَّ لَهُ أَبَداً فَقَالَ هَذَا إِذَا كَانَ عَالِماً فَإِذَا كَانَ جَاهِلًا فَارَقَهَا وَ تَعْتَدُّ ثُمَّ يَتَزَوَّجُهَا نِكَاحاً جَدِيداً.

📚 الكافي ج۵ص۴۲۸

اسحاق بن عمار گوید : به امام کاظم صلوات اللَّه گفتم : از پدرتان به ما رسیده است که اگر مردی با زنی در زمان #عده اش ازدواج کند بر او حرام ابدی می شود؟
فرمود : این در صورتی است که عالم باشد (که زن در عده است یا ازدواج در عده حرام است)، پس در صورتی که جاهل باشد، از او جدا می شود و آن زن عده اش را تمام می کند و سپس او را به ازدواج جدیدی درمی آورد!


6⃣عَنْ أَبِي بَصِيرٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ أَنَّهُ قَالَ: فِي رَجُلٍ نَكَحَ امْرَأَةً وَ هِيَ فِي عِدَّتِهَا قَالَ يُفَرَّقُ بَيْنَهُمَا ثُمَّ تَقْضِي عِدَّتَهَا فَإِنْ كَانَ دَخَلَ بِهَا فَلَهَا الْمَهْرُ بِمَا اسْتَحَلَّ مِنْ فَرْجِهَا وَ يُفَرَّقُ بَيْنَهُمَا وَ إِنْ لَمْ يَكُنْ دَخَلَ بِهَا فَلَا شَيْ ءَ لَهَا

📚 الكافي ج۵ص ۴۲۸

امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد مردی که زنی را در زمان عده اش به ازدواج در می آورد فرمود : بین آنها جدایی انداخته می شود و سپس آن زن عده اش را تمام می کند و اگر مرد به او دخول کرده باشد، به خاطر استحلال فرج، برای زن #مهریه اش خواهد بود و اگر به او دخول نکرده باشد چیزی برای او نیست!


7⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ يَتَزَوَّجُ الْمَرْأَةَ فِي عِدَّتِهَا قَالَ إِنْ كَانَ دَخَلَ بِهَا فُرِّقَ بَيْنَهُمَا وَ لَمْ تَحِلَّ لَهُ أَبَداً وَ أَتَمَّتْ عِدَّتَهَا مِنَ الْأَوَّلِ وَ عِدَّةً أُخْرَى مِنَ الْآخَرِ وَ إِنْ لَمْ يَكُنْ دَخَلَ بِهَا فُرِّقَ بَيْنَهُمَا وَ أَتَمَّتْ عِدَّتَهَا مِنَ الْأَوَّلِ وَ كَانَ خَاطِباً مِنَ الْخُطَّابِ.

📚 الكافي ج۵ص۴۲۸

محمد بن مسلم گوید : از امام باقر صلوات اللَّه علیه در مورد مردی که زنی را در زمان عده اش به ازدواج درمی آورد سؤال کردم؛ فرمود : اگر به او دخول کرده باشد بین آنها #جدایی انداخته می شود و دیگر ابداً بر او حلال نیست و آن زن مابقی عده اول خود را تکمیل می کند و عده دیگری نیز از این یکی می گذارند و اگر به او دخول نکرده است، بين آنها #جدایی انداخته می شود و زن مابقی عده قبلی خود را از آن شوهر اول تکمیل می کند و این مرد یک خواستگار از خواستگاران است!


✅ از مجموع روایات فوق و غیره روشن است که ازدواج کردن با زنی که در عده به سر می برد حرام و موجب بطلان عقد و لزوم جدایی انداختن بین آن دو می شود!

اما اگر زن و مردی هر دو جاهل باشند که ازدواج در عده حرام است یا جاهل باشند که زن در عده قرار دارد و با هم ازدواج نمایند، هر زمانی که این امر معلوم شد باید بلافاصله بین آنها جدایی انداخته شود! و تنها در یک صورت می توانند مجددا ازدواج نمایند و آن این است که هر دو موقع ازدواج به باقی بودن عده یا حرمت ازدواج در زمان عده #جاهل بوده باشند و #دخول #هم صورت نگرفته باشد.

اما اگر دخول صورت گرفته باشد، چه #عالم بوده باشند و چه #جاهل، باید بین آنها جدایی انداخته شود و برای همیشه دیگر نمی توانند با هم ازدواج کنند!
همچنین اگر یکی از آنها به حرمت ازدواج یا بودن زن در عده عالم باشد و ازدواج نمایند، باید بین آنها جدایی انداخته شود و آن کسی که عالم بوده است بر طرف مقابل #حرام_ابدی می شود که در این حالت نیز این دو هیچگاه نمی توانند با هم ازدواج نمایند.

✅طبق روایات فوق، در صورتی که در زمان عده با زنی ازدواج شود و دخول انجام شود ، باید بلافاصله بین آنها #جدایی انداخته شود و زن عده شوهر قبلی را تکمیل و یک #عده_طلاق به مدت سه حیض نیز برای این #دومی بگذراند ولی اگر #دخول صورت نگرفته باشد، فقط تکمیل مابقی عده شوهر قبلی کافی است و بعد از آن زن می تواند با کسی که برایش حلال باشد ازدواج نماید.


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹