Loading...

#سوال_872_ آیا روزه مستحبی گرفتن در #روز_دوشنبه نهی شده است؟



✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ جَعْفَرِ بْنِ عِيسَى أَخُوهِ قَالَ: سَأَلْتُ الرِّضَا عَنْ صَوْمِ يَوْمِ عَاشُورَاءَ وَ مَا يَقُولُ النَّاسُ فِيهِ فَقَالَ عَنْ صَوْمِ ابْنِ مَرْجَانَةَ تَسْأَلُنِي ذَلِكَ يَوْمٌ صَامَهُ الْأَدْعِيَاءُ مِنْ آلِ زِيَادٍ لِقَتْلِ الْحُسَيْنِ وَ هُوَ يَوْمٌ يَتَشَاءَمُ بِهِ آلُ مُحَمَّدٍ وَ يَتَشَاءَمُ بِهِ أَهْلُ الْإِسْلَامِ وَ الْيَوْمُ الَّذِي يَتَشَاءَمُ بِهِ أَهْلُ الْإِسْلَامِ- لَا يُصَامُ وَ لَا يُتَبَرَّكُ بِهِ وَ يَوْمُ الْإِثْنَيْنِ يَوْمُ نَحْسٍ قَبَضَ اللَّهُ فِيهِ نَبِيَّهُ وَ مَا أُصِيبَ آلُ مُحَمَّدٍ إِلَّا فِي يَوْمِ الْإِثْنَيْنِ- فَتَشَاءَمْنَا بِهِ وَ تَبَرَّكَ بِهِ عَدُوُّنَا وَ يَوْمُ عَاشُورَاءَ قُتِلَ الْحُسَيْنُ وَ تَبَرَّكَ بِهِ ابْنُ مَرْجَانَةَ- وَ تَشَاءَمَ بِهِ آلُ مُحَمَّدٍ فَمَنْ صَامَهُمَا أَوْ تَبَرَّكَ بِهِمَا لَقِيَ اللَّهَ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى مَمْسُوخَ الْقَلْبِ وَ كَانَ مَحْشَرُهُ مَعَ الَّذِينَ سَنُّوا صَوْمَهُمَا وَ التَّبَرُّكَ بِهِمَا.

📚 الكافي ج۴ص۱۴۶

جعفر بن عیسی گوید : از امام رضا صلوات اللَّه علیه در مورد روزه #روز_عاشورا و آنچه که مردم در مورد آن می گویند سؤال کردم؛
امام فرمودند : آیا در مورد روزه‌ی پسر مرجانه (یعنی عبيدالله بن زياد لعنة الله عليه) از من سؤال می کنی؟؟!
آن روزی است که زنا زادگان از خاندان زیاد به خاطر کشتن امام حسین صلوات اللَّه علیه روزه گرفتند و آن روزی است که آل محمد صلوات اللَّه علیهم اجمعین و اهل اسلام آن را را شوم و نامبارک می دانند و روزی که اهل اسلام آن را شوم و نامبارک می دانند در آن روزه گرفته نمی شود و به آن تبرک جسته نمی شود!
و #روزه_دوشنبه روزی است که اللَّه در آن پیامبرش را قبض روح نمود و آل محمد به مصیبت دچار نشده اند مگر در روز دوشنبه، پس ما آن را نامبارک و شوم دانستیم و دشمن ما به آن تبرک جست و روز عاشورا روزی بود که حسین صلوات اللَّه علیه کشته شد و پسر مرجانه( لعنة الله عليه) به آن تبرک جست و آل محمد علیهم السلام آن را نامبارک و شوم دانستند، پس کسی که در این دو روز (یعنی روز عاشورا و روز دوشنبه) روزه بگیرد یا به آنها تبرک بجوید، اللَّه تبارک و تعالی را در حالیکه قلبش مسخ شده است ملاقات می کند و محشر او همراه کسانی است که روزه این روز را سنت گذاشتند و به این دو روز تبرک جستند!



2⃣عَنْ عُقْبَةَ بْنِ بَشِيرٍ الْأَزْدِيِّ قَالَ: جِئْتُ إِلَى أَبِي جَعْفَرٍ يَوْمَ الْإِثْنَيْنِ فَقَالَ كُلْ فَقُلْتُ إِنِّي صَائِمٌ فَقَالَ وَ كَيْفَ صُمْتَ قَالَ قُلْتُ: لِأَنَّ رَسُولَ اللَّهِ وُلِدَ فِيهِ فَقَالَ أَمَّا مَا وُلِدَ فِيهِ فَلَا تَعْلَمُونَ وَ أَمَّا مَا قُبِضَ فِيهِ فَنَعَمْ ثُمَّ قَالَ فَلَا تَصُمْ وَ لَا تُسَافِرْ فِيهِ.

📚 الخصال ص۳۸۵ح۶۶

عقبة بن بشير ازدی گوید : در روز دوشنبه نزد امام باقر صلوات اللَّه علیه آمدم. امام فرمود : (غذا) بخور! پس گفتم : من روزه هستم!
امام فرمودند : به چه حسابی روزه گرفته ای؟! گفتم : زیرا رسول اللّه صلی الله علیه و آله در این روز متولد شده است!
امام فرمودند : اما اینکه پیامبر صلی الله علیه و آله در این روز متولد شده باشد نسبت به آن علم ندارید ولی اینکه در این روز قبض روح شده باشد، پس بله! (درست این است)!
سپس فرمود : (در آن) روزه نگیر و در آن به سفر نرو!


3⃣عَنِ الزُّهْرِيِّ عَنْ عَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْنِ قَالَ: وَ أَمَّا الصَّوْمُ الَّذِي يَكُونُ صَاحِبُهُ فِيهِ بِالْخِيَارِ فَصَوْمُ يَوْمِ الْجُمُعَةِ وَ الْخَمِيسِ وَ الْإِثْنَيْنِ

📚 الفقيه ج۲ص۷۷

امام سجاد صلوات اللَّه علیه در حدیثی فرمودند : اما روزه ای که صاحب آن در مورد آن اختیار دارد، روزه روز جمعه و پنجشنبه و دوشنبه است....


✅ نکته مهم : این حدیث در کتاب کافی ج4 ص 85 و در 📚تهذیب ج4ص296 و غیره آمده است ولی روز دوشنبه در آن نیامده است!




4⃣عَنْ أَبِي بَصِيرٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنْ صَوْمِ السُّنَّةِ فَقَالَ صِيَامُ ثَلَاثَةِ أَيَّامٍ مِنْ كُلِّ شَهْرٍ الْخَمِيسِ وَ الْأَرْبِعَاءِ وَ الْخَمِيسِ يَذْهَبُ بِبَلَابِلِ الْقَلْبِ وَ وَحَرِ الصَّدْرِ الْخَمِيسِ وَ الْأَرْبِعَاءِ وَ الْخَمِيسِ وَ إِنْ شَاءَ الْإِثْنَيْنَ وَ الْأَرْبِعَاءَ وَ الْخَمِيسَ- وَ إِنْ شَاءَ صَامَ فِي كُلِّ عَشَرَةٍ يَوْماً فَإِنَّ ذَلِكَ ثَلَاثُونَ حَسَنَةً وَ إِنْ أَحَبَّ أَنْ يَزِيدَ عَلَى ذَلِكَ فَلْيَزِدْ.

📚 التهذيب ج۴ص۳۰۳

ابوبصیر گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد روزه سنت سؤال کردم؛ امام فرمودند : روزه سه روز در هر ماه: پنجشنبه (اول ماه) و چهارشنبه (وسط ماه) و پنجشنبه (آخر ماه) که وسوسه های قلب و کینه و خشم و غل و غش سینه را از بین می برد، پنجشنبه و چهارشنبه و پنجشنبه (از اول و وسط و آخر هر ماه) هستند و اگر بخواهد دوشنبه و چهارشنبه و پنجشنبه را روزه بگیرد و اگر خواست از هر ده روز یک روز روزه می گیرد و اگر دوست داشت که بر این مقدار بیفزاید بر آن اضافه می کند!


✅ از روایات فوق و غیره روشن‌ است که رسول اللّه صلی الله علیه و آله در روز دوشنبه به شهادت رسیده اند و لذا تبرک جستن به این روز و سفر کردن در آن و روزه گرفتن در آن به عنوان سنت دانستن و تبرک جستن و اعتقاد به روز تولد پیامبر صلی الله علیه و آله بودن مورد نهی می باشد و لذا روزه این روز سنت نیست و حتی قول به مخیر بودن به روزه این روز بر حسب روایت 3⃣، به خاطر نبودن روز دوشنبه در روایت کافی و تهذیب و غیره یقینی نیست.

✅ آنچه از رخصت انتخاب روز دوشنبه برای روزه های سه روز در ماه در روایت 4⃣ آمده است، اولا به وجه تبرک و به حساب اعتقاد باطل تولد پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم در این روز نیست و ثانیا این أمر فقط در همین یک روایت آمده است و در روایات فراوان دیگر روزهای پنجشنبه اول ماه و چهارشنبه وسط ماه و پنجشنبه آخر ماه یا برعکس، برای روزه سه روز در ماه معين شده است و این تنها یک رخصت در همين تک روایت برای انتخاب دوشنبه برای روزه سه روز در ماه و بر حسب روزه سه روز در ماه می باشد.

✅ آنچه در چند روایت آمده است که رسول الله صلی الله علیه و آله، روز دوشنبه و پنجشنبه به خاطر اینکه در این دو روز اعمال بالا برده می شود و بر رب العالمين عرضه می شود روزه می گرفتند، از روایات عامی می باشد و قابل استناد برای عمل شیعیان نیست.

✅ مصادف شدن روز دوشنبه با روزهایی مثل عید غدیر و روز دحوالارض و ماه رجب و ماه شعبان و....، خللی به سنت‌ بودن روزه‌ی این روزها وارد نمی کند و در چنین حالتی بر حسب و به نیت مناسبات مخصوص آن روزه گرفته می شود.


✅ مطالب فوق مربوط به روزه نافله و مستحبی می باشد و مشمول روزه واجب و قضا و فریضه ماه رمضان و روزه کفاره و امثال آن نمی شود و مصادف شدن انواع این روزه ها با روز دوشنبه هیچ مشکل و نهیی در روایات ندارد و تنها اعتقاد و عمل به ورود روزه مستحبی خاص برای روز دوشنبه به جهت روز تولد پیامبر بودن و مبارک بودن آن مورد نهی است زیرا طبق روایات شیعه روز دوشنبه شهادت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم و به دنبال آن غصب خلافت واقع شده است:

5⃣عَنْ أَبِي أَيُّوبَ الْخَرَّازِ أَنَّهُ قَالَ: أَرَدْنَا أَنْ نَخْرُجَ فَجِئْنَا نُسَلِّمُ عَلَى أَبِي عَبْدِ اللَّهِ فَقَالَ كَأَنَّكُمْ طَلَبْتُمْ بَرَكَةَ الْإِثْنَيْنِ قُلْنَا نَعَمْ قَالَ فَأَيُّ يَوْمٍ أَعْظَمُ شُؤْماً مِنْ يَوْمِ الْإِثْنَيْنِ- فَقَدْنَا فِيهِ نَبِيَّنَا وَ ارْتَفَعَ الْوَحْيُ عَنَّا لَا تَخْرُجُوا يَوْمَ الْإِثْنَيْنِ وَ اخْرُجُوا يَوْمَ الثَّلَاثَاءِ.

📚 الفقيه ج۲ص۲۶۷

ابو أيوب گوید : ما قصد سفر داشتیم و آمدیم تا بر امام صادق صلوات اللَّه علیه سلام (وداع) کنیم.
پس امام به ما فرمودند : گوئی که شما خواهان برکت روز دوشنبه هستید (که آن را برای روز سفر انتخاب کرده اید)؟!
گفتیم : بله! امام فرمود : چه روزی از روز دوشنبه شوم تر است که ما در آن پیامبر خود را از دست دادیم و وحی از ما قطع گردید!؟ روز دوشنبه به سفر نروید و روز سه شنبه بروید!



اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹