#سؤال_784_ #مسافت_شرعی برای شکسته شدن نماز و افطار روزه چقدر است؟
✅پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید:
1⃣معاوية بن وهب قال: قُلْتُ لِأَبِي عَبْداللَّه أَدْنَى مَا يُقَصِّرُ فِيهِ الْمُسَافِرُ الصَّلَاةَ قَالَ بَرِيدٌ ذَاهِباً وَ بَرِيدٌ جَائِياً
📚تهذيب ج۴ص۲۲۴
معاوية بن وهب گوید : به امام صادق علیه السلام گفتم : کمترین مقداری که #مسافر نماز را در آن تقصیر می کند چقدر است؟ فرمود : یک برید (یعنی 4 فرسخ) رفت و یک برید برگشت!
2⃣عن أَبِي عَبْداللَّه قَال: فِي التَّقْصِيرِ حَدُّهُ أَرْبَعَةٌ وَ عِشْرُونَ مِيلًا
📚 التهذيب ج4 ص221
امام صادق علیه السلام در مورد شکسته شدن نماز فرمود : حد آن 24 میل است!
3⃣عن الرِّضَا قال: و التَّقْصِيرُ فِي ثَمَانِيَةِ فَرَاسِخَ وَ مَا زَادَ وَ إِذَا قَصَّرْتَ أَفْطَرْتَ
📚علل الشرائع ص۲۶۶ح۹
امام رضا علیه السلام فرمود : شکسته شدن نماز در 8 فرسخ به بالا است و وقتی نماز را شکسته می خوانی روزه را نیز افطار می کنی!
4⃣عن أَبي عبداللَّه قال: بَيْنَا نَحْنُ جُلُوسٌ و أَبِي عِنْدَ وَالٍ لِبَنِي أُمَيَّةَ عَلَى الْمَدِينَة إِذْ جَاءَ أَبِي فَجَلَسَ فقال كُنْتُ عِنْدَ هَذَا قُبَيْلُ فَسَاءَلَهُمْ عَنِ التَّقْصِيرِ فقال قَائِلٌ مِنْهُمْ فِي ثَلَاثٍ و قال قَائِلٌ مِنْهُمْ يَوْمٍ و لَيْلَةٍ و قال قَائِلٌ مِنْهُمْ رَوْحَةٍ فَسَأَلَنِي فَقُلْتُ لَهُ إِنَ رَسُولَ اللَّه لَمَّا نَزَلَ عَلَيْهِ جَبْرَئِيلُ بِالتَّقْصِيرِ قَالَ لَهُ النَّبِيُّ في كَمْ ذَاكَ فَقَالَ في بَرِيدٍ قَالَ و أَيُّ شَيْءٍ الْبَرِيدُ فَقَالَ مَا بَيْنَ ظِلِّ عَيْرٍ إِلَى فَيْءِ وُعَيْرٍ قال ثُمَّ عَبَرْنَا زَمَاناً ثُمَّ رَأَى [رُؤِيَ] بَنُو أُمَيَّةَ يَعْمَلُونَ أَعْلَاماً عَلَى الطَّرِيقِ وَ أَنَّهُمْ ذَكَرُوا مَا تَكَلَّمَ بِهِ أَبُو جَعْفَرٍ فَذَرَعُوا ما بَيْنَ ظِلِّ عَيْرٍ إِلَى فَيْءِ وُعَيْرٍ ثُمَّ جَزَّءُوهُ عَلَى اثْنَيْ عَشَرَ مِيلًا فَكَانَتْ ثَلَاثَةَ آلَافٍ وَ خَمْسَمِائَةِ ذِرَاعٍ كُلُّ مِيلٍ فَوَضَعُوا الْأَعْلَامَ فَلَمَّا ظَهَرَ بَنُو هَاشِمٍ غَيَّرُوا أَمْرَ بَنِي أُمَيَّةَ غَيْرَةً لِأَنَّ الْحَدِيثَ هَاشِمِيٌّ فَوَضَعُوا إِلَى جَنْبِ كُلِّ عَلَمٍ عَلَماً
📚كافي ج۳ص۴۳۲
امام صادق علیه السلام فرمود : در حینی که ما نشسته بودیم و پدرم در نزد یکی از والیان بنی امیه بر مدینه بود، ناگهان پدرم آمد و نشست و فرمود : اندکی قبل نزد این (والي بني اميه) بودم، پس از آنها در مورد شکسته شدن نماز سؤال کرد؛
پس یکی از آنها گفت : در سه روز (سفر) و یکی گفت : یک شبانه روز و یکی گفت: از صبح تا شب!
سپس از من سؤال کرد و من به او گفتم : وقتی جبرئیل حکم نماز شکسته را برای رسول الله صلی الله علیه و آله آورد، آن حضرت به او گفت : در چقدر (مسافت)؟ جبرئیل فرمود : در یک بريد!
به او گفت : برید چیست؟ جبرئیل گفت : مابین سایه کوه عَیْر تا سایه کوه وُعَيْر!
فرمود : سپس زمانی گذراندیم تا اینکه دیده شد که بنی امیه نشانه هایی را بر سر راه نصب می کنند و آنها به آنچه امام باقر علیه السلام فرموده تکلم می کنند!
پس مابین سایه کوه عَیْر تا سایه کوه وُعَيْر را با واحد ذراع اندازه گرفتند و به دوازده میل تقسیم نمودند، پس هر میل 3500 ذراع بود، پس تابلو و نشانه برای آن قرار دادند!
پس وقتی بنی هاشم چیره شدند، أمر بنی امیه را تغییر دادند زیرا حدیث هاشمی بود و لذا کنار هر تابلو، یک تابلو نصب کردند!
5⃣زرارة گوید : از امام باقر علیه السلام در مورد وقت نماز ظهر سؤال کردم؛ فرمود : یک ذراع از موقع زوال خورشید و وقت نماز عصر یک ذراع از وقت ظهر که #چهار_قدم از موقع زوال می شود.... (یعنی دو ذراع معادل چهار قدم می باشد)
📚فقيه ج۱ص۲۱۷
✅ از روایات فوق و غيره روشن است که مسافت شرعی برای شکسته شدن نماز و افطار روزه، 8 فرسخ یا دو برید یا 24 میل می باشد که این مسافت می تواند به صورت 4 فرسخ رفت و 4 فرسخ برگشت باشد و لذا کسی که سفر او حداقل 8 فرسخ باشد، هر چند 4 فرسخ رفت و 4 فرسخ برگشت باشد، نماز او شکسته و روزه او افطار می باشد.
✅ از روایت 4⃣ و غیره روشن است که هر میل معادل 3500 ذراع می باشد که یکی از معانی مشهور ذراع، فاصله آرنج تا نوک انگشتان دست می باشد که در روایت 5⃣ معادل دو قدم می باشد و هر چند مقدار آن اندکی در افراد مختلف تفاوت دارد، ولی حد معمول هر قدم #حدود بین 26 تا 27 سانتی متر و در نتیجه هر ذراع بین #حدود 52 تا 54 سانتی متر و به دنبال آن چهار فرسخ بین #حدود 21/84 تا 22/68 کیلومتر می شود و 8 فرسخ بین #حدود 43/68 تا 45/36 کیلومتر می شود که حداقل در چنین مسافتی از آخر هر شهر، به صورت 4 فرسخ رفت و 4 فرسخ برگشت یا به صورت ممتد، نماز و روزه شکسته می شود.
نظرات (0)