Loading...

#سؤال_783_ #شروط_ایجاد_محرمیت_با_رضاع_و_شیر_دادن چیست؟


✅پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید :

1⃣بُرَيْدٍ الْعِجْلِيِّ عن أَبِي جَعْفَر فِي حَدِيثٍ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ قال: يَحْرُمُ مِنَ الرَّضَاعِ مَا يَحْرُمُ مِنَ النَّسَب

📚فقيه ج۳ص۴۷۵

امام باقر علیه السلام در حدیثی فرمود:رسول الله صلی الله علیه و آله فرمود : محرمیتی که از طریق نسب ایجاد می شود، از راه #رضاع و شیردهی نیز حاصل می شود!

2⃣زيادبن سوقة قال: قُلْتُ لِأَبی جعفر هَلْ لِلرَّضَاعِ حَدٌّ يُؤْخَذُ بِهِ فَقَالَ لَا يُحَرِّمُ الرَّضَاعُ أَقَلَّ مِنْ يَوْمٍ و لَيْلَةٍ أَوْ خَمْسَ عَشْرَةَ رَضْعَةً مُتَوَالِيَاتٍ مِنِ امْرَأَةٍ وَاحِدَةٍ مِنْ لَبَنِ فَحْلٍ وَاحِدٍ لَمْ يَفْصِلْ بَيْنَهَا رَضْعَةُ امْرَأَةٍ غَيْرِهَا فَلَوْ أَنَّ امْرَأَةً أَرْضَعَتْ غُلَاماً أَوْ جَارِيَةً عَشْرَ رَضَعَاتٍ مِنْ لَبَنِ فَحْلٍ وَاحِدٍ و أَرْضَعَتْهُمَا امْرَأَةٌ أُخْرَى مِنْ فَحْلٍ آخَرَ عَشْرَ رَضَعَاتٍ لَمْ يَحْرُمْ نِكَاحُهُمَا

📚تهذيب ج۷ص۳۱۵

زیاد بن سوقه گوید : به امام باقر علیه السلام گفتم : آیا برای رضاع و شیردهی حدی هست که به آن گرفته شود؟ فرمود : شیردهی کمتر از یک شبانه روز #یا 15 شیر دادن پی در پی از یک زن واحد، از شیر حاصله از شوهر واحد که شیر دادن زنی غیر از او بين آن جدایی نیندازد حرام نمی کند (موجب محرمیت نمی شود)
پس اگر زنی پسربچه‌ یا دختر بچه ای را از شیر یک شوهر واحد ده بار شیر دهد و زن دیگری از شیر حاصله از شوهر دیگری هم ده بار آن دو را شیر دهد، ازدواج آن دو با هم حرام نمی شود!

3⃣ابْنِ أَبِي يَعْفُورٍ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَمَّا يُحَرِّمُ مِنَ الرَّضَاعِ قَالَ إِذَا رَضَعَ حَتَّى يَمْتَلِئَ بَطْنُهُ فَإِنَّ ذَلِكَ يُنْبِتُ اللَّحْمَ وَ الدَّمَ وَ ذَلِكَ الَّذِي يُحَرِّمُ

📚تهذيب ج۷ص۳۱۶

ابن ابی یعفور گوید : از (امام صادق علیه السلام) در مورد آنچه از شیر دادن ها موجب محرمیت می شود سؤال کردم؛
فرمود : در صورتی که شیر بخورد تا شکم او پر شود، این مقدار است که گوشت و خون را می رویاند و این است که موجب محرمیت می شود!


4⃣عن أَبِي عَبْداللَّه قال: الرَّضَاعُ الَّذِي يُنْبِتُ اللَّحْمَ وَ الدَّمَ هُوَ الَّذِي يَرْضِعُ حَتَّى يَتَضَلَّعَ وَ يَتَمَلَّى وَ يَنْتَهِيَ نَفْسُهُ

📚تهذيب ج۷ص۳۱۶

امام صادق علیه السلام فرمود : رضاع و شیر دادنی که گوشت و خون را برویاند آن است که طفل چنان شیر بخورد که سیر شود و پر شود و از نزد خود از شیر خوردن دست بکشد!


5⃣حماد بن عثمان قال: سَمِعْتُ أَبَا عَبْداللَّه يَقُولُ لَا رَضَاعَ بَعْدَ فِطَامٍ قُلْتُ و مَا الْفِطَامُ قَالَ الْحَوْلَيْنِ الَّذِي قَالَ اللَّهُ عَزَّوَجَلَّ

📚كافي ج۵ص۴۴۳

حماد گوید : شنیدم امام صادق علیه السلام فرمود : بعد از بازگرفته شدن طفل از شیر، هیچ رضاعی نیست (یعنی موجب محرمیت نمی شود)
گفتم : از شیر بازگرفته شدن چیست؟
فرمود : آن دو سالی که اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ فرموده است!

✅ یعنی آیه 233 سوره بقره :

وَالْوَالِدَاتُ يُرْضِعْنَ أَوْلَادَهُنَّ حَوْلَيْنِ كَامِلَيْنِ لِمَنْ أَرَادَ أَن يُتِمَّ الرَّضَاعَةَ

مادران، فرزندان خود را دو سال تمام، شیر می‌دهند. (این) برای کسی است که بخواهد دوران شیرخوارگی را تکمیل کند.

6⃣يونس بن يعقوب عن أَبي عبداللَّه قال: سَأَلْتُهُ عن امْرَأَةٍ دَرَّ لَبَنُهَا مِنْ غَيْرِ وِلَادَةٍ فَأَرْضَعَتْ جَارِيَةً و غُلَاماً مِنْ ذَلِكَ اللَّبَن هَلْ يَحْرُمُ بِذَلِكَ اللَّبَن ما يَحْرُمُ مِنَ الرَّضَاع قَالَ لَا

📚كافي ج۵ص۴۴۶

يونس گوید :از امام صادق علیه السلام در مورد زنی که #بدون_ولادت شیر او جاری می شود، پس دختر و پسری را از آن شیر می دهد، سؤال کردم که آیا با این شیر هم مانند آنچه از رضاع حرمت حاصل می شود محرمیت ایجاد می شود؟ فرمود : خیر!


✅ با توجه به روایات فوق و غیره، حاصل شدن حرمت نکاح و ایجاد محرمیت بین دو نفر از طریق رضاع، شروط مختلفی دارد که برخی از آنها عبارت است از :

1⃣ شیر دادن در محدوده دوسالی باشد که مادر به کودک خود شیر می دهد.

2⃣ شیر دادن حداقل یک شبانه روز یا 15 شیر دادن پی در پی باشد.

3⃣ آن بچه در هر مرتبه، چنان شیر بخورد که شکمش پر و سیر شود و خودش از شیر خوردن دست بکشد زیرا چنين شیر دادنی است که موجب رویش گوشت و خون و محکم شدن استخوان می شود.

4⃣در بین آن از زن دیگری شیر نخورد.

5⃣ تنها بین کسانی رضاع حاصل می شود که فحل آنها يعني مردی که موجب حمل و شیر شده است یکی باشد.

6⃣ شیر در نتیجه ولادت ایجاد شده باشد.

✅ در صورت وجود شرایط فوق و سائر شرایط لازم ، اگر زنی به بچه دیگری شیر دهد، آن زن مادر رضاعی او و فرزندان او خواهر و برادر رضاعی آن طفل هستند و طبق روایت 1⃣ و غیره به مانند فرزند خودش موجب #محرمیت_و_حرمت_نکاح می شود.

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹