#سؤال_768_ آیا غروب هلال بعد از شفق، همواره نشانه شب دوم بودن است؟
✅پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنِ الْحَلَبِيِّ عَنْ أَبِي عَبْداللَّهِ قَالَ: إِنَّهُ سُئِلَ عَنِ الْأَهِلَّةِ فَقَالَ هِيَ أَهِلَّةُ الشُّهُورِ فَإِذَا رَأَيْتَ الْهِلَالَ فَصُمْ وَ إِذَا رَأَيْتَهُ فَأَفْطِرْ.
📚 الكافي ج۴ص۷۶
حلبی گوید :از امام صادق علیه السلام در مورد هلال ها سؤال شد؛ فرمود : آن هلالهای ماه ها است، پس وقتی #هلال را دیدی روزه بگیر و وقتی آن را (در پایان ماه رمضان) دیدی افطار کن!
2⃣عَنِ الصَّلْتِ الْخَزَّازِ عَنْ أَبِی عَبْداللَّه قَالَ: إِذَا غَابَ الْهِلَالُ قَبْلَ الشَّفَقِ فَهُوَ لِلَیْلَتِهِ وَ إِذَا غَابَ بَعْدَ الشَّفَقِ فَهُوَ لِلَیْلَتَیْنِ.
📚 الكافي ج4 ص77
امام صادق علیه السلام فرمود : هنگامی که هلال قبل از شفق پنهان شود، برای یک شبه است و وقتی بعد از شفق پنهان شود برای دو شبه است!
3⃣عَنْ أَبِي عَلِيِّ بْنِ رَاشِدٍ قَالَ: كَتَبَ إِلَيَّ أَبُو الْحَسَنِ الْعَسْكَرِيُّ كِتَاباً وَ أَرَّخَهُ يَوْمَ الثَّلَاثَاءِ لِلَيْلَةٍ بَقِيَتْ مِنْ شَعْبَانَ وَ ذَلِكَ فِي سَنَةِ اثْنَتَيْنِ وَ ثَلَاثِينَ وَ مِائَتَيْنِ وَ كَانَ يَوْمُ الْأَرْبِعَاءِ يَوْمَ شَكٍّ وَ صَامَ أَهْلُ بَغْدَادَ يَوْمَ الْخَمِيسِ وَ أَخْبَرُونِي أَنَّهُمْ رَأَوُا الْهِلَالَ لَيْلَةَ الْخَمِيسِ وَ لَمْ يَغِبْ إِلَّا بَعْدَ الشَّفَقِ بِزَمَانٍ طَوِيلٍ قَالَ فَاعْتَقَدْتُ أَنَّ الصَّوْمَ يَوْمَ الْخَمِيسُ وَ أَنَّ الشَّهْرَ كَانَ عِنْدَنَا بِبَغْدَادَ يَوْمَ الْأَرْبِعَاءِ قَالَ فَكَتَبَ إِلَيَّ زَادَكَ اللَّهُ تَوْفِيقاً فَقَدْ صُمْتَ بِصِيَامِنَا قَالَ ثُمَّ لَقِيتُهُ بَعْدَ ذَلِكَ فَسَأَلْتُهُ عَمَّا كَتَبْتُ بِهِ إِلَيْهِ فَقَالَ لِي أَ وَ لَمْ أَكْتُبْ إِلَيْكَ إِنَّمَا صُمْتُ الْخَمِيسَ وَ لَا تَصُمْ إِلَّا لِلرُّؤْيَةِ
📚 التهذيب ج۴ص۱۶۷
علي بن راشد گوید : امام (ابوالحسن هادی علیه السلام) به من نامه نوشت و آن را روز سه شنبه یک شب #باقیمانده از شعبان تاریخ گذاری کرد و این در سال 232 بود و روز چهارشنبه يوم الشک بود و أهل بغداد روز 5شنبه (به عنوان ماه رمضان) روزه گرفتند و به من خبر دادند که شب پنجشنبه هلال را دیدند و پنهان نشد مگر زمانی طولانی بعد از (رفتن) شفق!
راوی گوید : پس من (با توجه به تاریخ نامه امام که چهارشنبه را آخر شعبان دانسته بود) معتقد شدم که روزه (یعنی اول ماه رمضان) در روز پنجشنبه است در حالیکه اهل بغداد (با توجه به غائب شدن هلال بعد از زمان طولانی بعد از شفق) ماه رمضان در نزد آنها روز چهارشنبه بود!
پس امام برای من نوشت : اللَّه بر توفیق تو بیفزاید! تو هم با روزه ما روزه گرفتی (یعنی روز 5شنبه)
سپس بعد از آن امام را ملاقات نمودم و در مورد نامه ای که به او نوشته بودم از او سؤال کردم؛ امام فرمودند : مگر برایت ننوشتم که من روز پنجشنبه را روزه گرفتم! و روزه نگیر مگر با #رؤیت_هلال!
4⃣قَالَ أَبُو عَبْداللَّه: قَدْ يَكُونُ الْهِلَالُ لِلَيْلَةٍ وَ ثُلُثٍ وَ لَيْلَةٍ وَ نِصْفٍ وَ لَيْلَةٍ وَ ثُلُثَيْنِ وَ لِلَيْلَتَيْنِ إِلَّا شَيْئاً وَ هُوَ لِلَيْلَةٍ
📚 الهداية ص45
امام صادق علیه السلام فرمود : #گاهی هلال برای یک شب و یک سوم شب است!
و #گاهی برای یک شب و نیم و #گاهی برای یک و دو سوم شب و #گاهی برای دو شب مگر اندکی کمتر است و همه اینها یک شبه است!
✅ در دهها روایت معتبر و مورد عمل شیعه، مثل حدیث 1⃣، معیار آغاز ماه رمضان #رؤیت_هلال یا گذشتن 30 روز از ماه شعبان می باشد.
در تک حدیث 2⃣ آمده است که اگر هلال قبل از شفق، یعنی قبل از رفتن سرخی طرف مغرب غائب شود یک شبه است و اگر بعد از شفق پنهان شود دو شبه است.
اما در روایت 3⃣ می بینیم که با وجود پنهان شدن هلال بعد از شفق در شب 5شنبه ، باز هم امام روز 5 شنبه را اول ماه می دانند!
و نیز در روایت 2⃣، غروب هلال قبل از شفق، فقط، علامت یک شبه بودن قرار داده شده است، ولی با توجه به روایت4⃣، در مورد هلال یک و یک سوم شبه و هلال یک و نیم شبه و هلال یک و دو سوم شبه و هلال دو شبه اندکی کمتر، که همگی حکم #یک_شبه را دارد صحبتی نشده است و بدیهی است که غروب این هلالها دیرتر رخ می دهد و لذا پنهان شدن هلال بعد از شفق، همیشه #نشانه_شب_دوم بودن نیست و با توجه به دهها روایت، مبنی بر معیار بودن رؤیت، با وجود مساعد بودن آسمان در غروب روز 29 شعبان،معیار، رؤیت هلال است و اگر شبِ بعد از آن، هلال چند لحظه بعد از شفق پنهان شد، نمی توان حکم به دو شبه بودن هلال نمود و باید توجه داشت که در روایات، ملحق کردن یک روز به ماه رمضان، بدون رؤیت هلال یا گذشتن 30 روز از ماه شعبان، شدیداً مورد مذمت واقع شده است.
نظرات (0)