Loading...

#سؤال_767_ کسی که از دنیا برود و وارثان او فقط زن باشند، نماز و روزه او را چه کسی قضا کند؟



✅پاسخ:


1⃣حفص بن البختري عن أَبي عبداللَّه في الرَّجُل يَمُوتُ و عَلَيْه صَلَاةٌ أَو صِيَامٌ قال يَقْضِي عَنْهُ أَوْلَى النَّاسِ بِمِيرَاثِهِ قُلْتُ فَإِنْ كَان أَوْلَى النَّاس بِهِ امْرَأَةً فقال لا إِلَّا الرِّجَالُ

📚كافي ج۴ص۱۲۳

امام صادق علیه السلام در مورد کسی که از دنیا می رود و نماز و روزه بر عهده دارد فرمود : سزاوارترین مردم به میراث او از جانب او قضا می کند.
گفتم : اگر سزاوارترین مردم به او زن باشد چه؟ فرمود : خیر، فقط مردان!


2⃣عن أبي عبدالله قال: سَأَلْتُهُ عن الرَّجُلِ يَمُوتُ و عَلَيْهِ دَيْنٌ مِنْ شَهْرِ رَمَضَان مَنْ يَقْضِي عَنْهُ قال أَوْلَى النَّاسِ بِهِ قُلْتُ و إِنْ كَانَ أَوْلَى النَّاسِ بِهِ امْرَأَةً قَالَ لَا إِلَّا الرِّجَال

📚كافي ج۴ص۱۲۴

راوی گوید :از امام صادق علیه السلام در مورد کسی که از دنیا می رود و بدهی روزه ماه رمضان بر عهده اوست سؤال کردم که چه کسی از جانب او قضا کند؟
فرمود : سزاوارترین مردم به او!
گفتم : هر چند سزاوارترین مردم به او زن باشد؟
فرمود : خير، فقط (از) مردان


3⃣قد روي عن الصَّادِق أَنَّهُ قال: إِذَا مَاتَ الرَّجُلُ وَ عَلَيْهِ صَوْمُ شَهْرِ رَمَضَان فَلْيَقْضِ عَنْهُ مَنْ شَاءَ مِنْ أَهْلِهِ

📚فقيه ج۲ص۱۵۳

امام صادق علیه السلام: وقتی که شخصی بمیرد و روزه ماه رمضان بر عهده او باشد، پس هر کس از أهل او که خواست از جانب او قضا کند!


4⃣ قال: كَتَبْتُ إِلَى الْأَخِيرِ رَجُلٌ مَاتَ وَ عَلَيْهِ قَضَاءٌ مِنْ شَهْرِ رَمَضَان عَشَرَةُ أَيَّامٍ و لَهُ وَلِيَّانِ هَلْ يَجُوزُ لَهُمَا أَنْ يَقْضِيَا عَنْهُ جَمِيعاً خَمْسَةَ أَيَّامٍ أَحَدُ الْوَلِيَّيْنِ وَ خَمْسَةَ أَيَّامٍ الْآخَرُ فَوَقَّعَ يَقْضِي عَنْهُ أَكْبَرُ وَلِيَّيْهِ عَشَرَةَ أَيَّامٍ وِلَاءً إِنْ شَاءَ اللَّهُ

📚كافي ج۴ص۱۲۴

صفار گوید :به امام عسکری علیه السلام نوشتم : شخصی از دنیا می رود و روزه قضای ماه رمضان دارد و دو وَلیّ دارد، آیا برای آن دو جائز است که هر دو آنها را قضا کنند، یکی از آنها 5 روز و دیگری نیز 5روز؟
امام نوشتند : بزرگترین آن دو وَلیّ، ده روز پی در پی از جانب او قضا می کند. إن شاءالله


5⃣أَبي بصير قال: سَأَلْتُ أَباعبداللَّه عن رَجُلٍ سَافَرَ في شَهْرِ رَمَضَانَ فَأَدْرَكَهُ الْمَوْتُ قَبْلَ أَنْ يَقْضِيَهُ قَالَ يَقْضِيهِ أَفْضَلُ أَهْلِ بَيْتِه

📚تهذيب ج۴ص۳۲۵

ابوبصیر گوید : از امام صادق علیه السلام در مورد شخصی که در ماه رمضان سفر می کند و قبل از قضای روزه ها، مرگ او را درمی یابد سؤال کردم؛ فرمود : بهترین اهل بیت او آن را قضا می کند!


6⃣عن الصادق في الرجل يموت و عليه صلاة أو صوم قال يقضيه أولى الناس به

📚بحار ج۸۸ص۳۱۰

امام صادق علیه السلام در مورد شخصی که می میرد و نماز یا روزه بر عهده اوست فرمود : سزاوارترین مردم به او آن را قضا می کند!


7⃣عن الصادق قال: الصَّلَاةُ الَّتِي دخل وَقْتُهَا قَبْلَ أَنْ يَمُوتَ الْمَيِّتُ يَقْضي عَنْهُ أَوْلَى النَّاس بِهِ

📚بحار ج۸۸ص۳۱۳

امام صادق علیه السلام در مورد نمازی که قبل از مرگ میت، وقت آن فرا رسیده است فرمود : سزاوارترین مردم به او از جانب او قضا می کند!


8⃣و إذا مات رجل و علیه صوم شهر رمضان فعلی ولیه أن یقضی عنه و کذلک من فاته فی السفر أو المرض إلا أن یکون مات فی مرضه من قبل أن یصح فلا قضاء علیه إذا کان کذلک و إذا کان للمیت ولیان فعلی أکبرهما من الرجال أن یقضی عنه، و إن لم یکن له ولی من الرجال قضی عنه ولیه من النساء

📚المقنع ص63

شيخ صدوق در کتاب مقنع که مطالب آن را با حذف سند، از #روایت مشایخ شیعه می داند گوید : وقتی که شخصی بمیرد و روزه ماه رمضان بر عهده اش باشد، پس بر وَلیّ اوست که از جانب او قضا کند و نیز وقتی که در سفر از او فوت شده باشد، مگر اینکه در بیماریش قبل از اینکه سلامتی پیدا کند از دنیا برود که در این صورت قضای (روزه) بر عهده او نیست و وقتی ميت دو وَلیّ داشته باشد، پس بر بزرگترین آن دو از #مردان است که از جانب او قضا نماید، پس اگر وَلیّ از مردان برایش نباشد، وَلیّ او از زنان آن را قضا می کند!

✅در روایات فوق و غیره روشن است که نماز و روزه قضای ميت باید توسط سزاوارترین مردم به میراث او از مردان انجام شود.
اما در شرایط عدم وجود وارث مرد و انحصار وَلیّ در زنان، اگر چه وجوب قضاء بر زنان صریح نیست، ولی با توجه به أمر به قضای روزه در صورت عدم وجود وَلیّ مرد در حدیث8⃣ و اطلاقات وارده در امثال حدیث 3⃣، اگر وَلیّ آن ميت از زنان، نماز و روزه ميت را قضاء کند، هم به #احتیاط رفتار کرده و هم دِین نماز و روزه را از گردن ميت باز کرده و ان شاءالله سبب گشایش در امر آخرتی میت میگردد.

#قضای_نماز_و_روزه_میت

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹