Loading...

#سؤال_673_ آیا #کفاره_های_زن بر عهده #شوهر است؟


✅پاسخ :
به روایت زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ عَلِيِّ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ بُنْدَارَ عَنْ إِبْرَاهِيمَ بْنِ إِسْحَاقَ الْأَحْمَرِ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ حَمَّادٍ عَنِ الْمُفَضَّلِ بْنِ عُمَرَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ فِي رَجُلٍ أَتَى امْرَأَتَهُ وَ هُوَ صَائِمٌ وَ هِيَ صَائِمَةٌ فَقَالَ إِنْ كَانَ اسْتَكْرَهَهَا فَعَلَيْهِ كَفَّارَتَانِ وَ إِنْ كَانَتْ طَاوَعَتْهُ فَعَلَيْهِ كَفَّارَةٌ وَ عَلَيْهَا كَفَّارَةٌ وَ إِنْ كَانَ أَكْرَهَهَا فَعَلَيْهِ ضَرْبُ خَمْسِينَ سَوْطاً نِصْفِ الْحَدِّ وَ إِنْ كَانَتْ طَاوَعَتْهُ ضُرِبَ خَمْسَةً وَ عِشْرِينَ سَوْطاً وَ ضُرِبَتْ خَمْسَةً وَ عِشْرِينَ سَوْطاً.

📚 الكافي ج۴ص۱۰۳

امام صادق علیه السلام در مورد مرد روزه داری که به سراغ همسر روزه دار خود می‌رود، فرمود : اگر آن مرد زن را مجبور کرده باشد، دو کفاره بر عهده آن مرد است و اگر زن با او موافقت نموده است، یک کفاره بر عهده مرد و یک کفاره بر #عهده_زن است!
و اگر آن زن را مجبور کرده باشد، 50 تازیانه که نصف حد است بر آن مرد زده می شود و اگر زن با او موافقت کرده باشد، 25 تازیانه به مرد و 25 تازیانه به زن زده می شود!


✅ کفاره هایی که به دلایل مختلف، از جمله ترک روزه در شیردهی یا بارداری یا تأخیر بی دلیل قضای روزه ها به سال بعد یا افطار عمدی و غیره بر عهده زنان قرار می گیرد، در صورتی که زن مال داشته باشند، توسط خود او باید پرداخت شود و هیچ دلیلی مبنی بر موظف بودن شوهر به پرداخت این کفاره ها نیست.

✅به روایت زیر هم توجه فرمایید :


2⃣ عَنْ عَبْدِ الْمُؤْمِنِ بْنِ الْهَيْثَمِ الْأَنْصَارِيِّ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ أَنَّ رَجُلًا أَتَى النَّبِيَّ فَقَالَ هَلَكْتُ وَ أَهْلَكْتُ فَقَالَ وَ مَا أَهْلَكَكَ قَالَ أَتَيْتُ امْرَأَتِي فِي شَهْرِ رَمَضَانَ وَ أَنَا صَائِمٌ فَقَالَ لَهُ النَّبِيُّ أَعْتِقْ رَقَبَةً قَالَ لَا أَجِدُ قَالَ فَصُمْ شَهْرَيْنِ مُتَتَابِعَيْنِ قَالَ لَا أُطِيقُ قَالَ تَصَدَّقْ عَلَى سِتِّينَ مِسْكِيناً قَالَ لَا أَجِدُ فَأُتِيَ النَّبِيُّ بِعِذْقٍ فِي مِكْتَلٍ فِيهِ خَمْسَةَ عَشَرَ صَاعاً مِنْ تَمْرٍ فَقَالَ لَهُ النَّبِيُّ خُذْ هَذَا فَتَصَدَّقْ بِهَا

📚 الفقيه ج۲ص۱۱۵

امام باقر علیه السلام فرمود : مردی نزد رسول الله (صلی الله علیه و آله) آمد و گفت : من هلاک شدم و دیگری را نیز هلاک کردم!
رسول الله (صلی الله علیه و آله) فرمود : چه چیز تو را هلاک کرد؟ او گفت : در ماه رمضان در حال روزه به سراغ همسرم رفتم!
حضرت به او فرمود : یک برده آزاد کن.
او گفت :ندارم!
فرمود : پس دو ماه پی در پی روزه بگیر!
او گفت : طاقت و توان آن را ندارم!
فرمود :پس به 60 مسکین صدقه بده!
او گفت :ندارم!
سپس یک شاخه درخت خرما در یک زنبیل که 15 صاع خرما داشت نزد رسول الله (صلی الله علیه و آله) آورده شد!
رسول الله (صلی الله علیه و آله) فرمودند : این را بردار و برو صدقه بده!


✅ در روایت فوق، رسول الله صلی الله علیه و آله کفاره کسی که چیزی برای کفاره دادن نداشت را دادند و این یک رخصت و جواز برای تملیک نمودن مال به شخص ناتوان از دادن کفاره برای دادن کفاره است.

بر حسب این روایت، اگر زنی کفاره اي به دوش دارد، هر چند بر عهده خود اوست، ولی شوهر اجازه دارد که کفاره را به او بدهد تا او به مساکین و فقراء پرداخت نماید هر چند هیچ الزامی در روایات برای شوهر در این ارتباط نیست.

✅ آنچه در روایات دادن آن بر مرد نسبت به زوجه خود واجب شده است، نفقه و فطريه می باشد که روایات آن در مجامع حدیثی شیعه مضبوط است.


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ


نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹